Predčasniatko a predĺžená rodičovská dovolenka

adusat
12. feb 2015

Ahojte. Uz davnejsie som niekde citala, ze ak je dieta predcasne narodene matka dostane okamzite narok na predlzeny rodicovsky prispevok. Chcem sa spytat, ci o tom nieco viete, hlavne teda co mate predcasniatka..ci je to pravda.. Je pravda ze chodime po roznych vysetreniach, ale chvalabohu je vsetko ok.. tak neviem ci by to aj tak predlzili. dakujem za kazdu odpoved.

darina1952
12. feb 2015

@adusat ahoj, tvoja informácia je mylná, nič v tomto štáte nie je "automatické". Takže, Rodičovská dovolenka (RD) je podľa zákona v trvaní do 3rokov veku dieťaťa - platí ju úrad sociálnych vecí a rodiny na tvojom príslušnom ÚPSVaR. V prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa (častá chorobnosť, zdravotné postihnutie a pod.) je ju možné predĺžiť na viac rokov (do 6rokov veku dieťaťa). Predĺženiu rodičovskej dovolenky predchádza podanie žiadosti a posudková komisia a táto RD bude platená - teda budeš dostávať peniaze. K žiadosti je potrebné priložiť lekárske správy z odborných amb. kde je dieťa sledované a posudková komisia rozhodne či sú splnené podmienky nepriaznivého zdravotného stavu na predĺženie RD.
Potom ešte existuje predĺžená RD - neplatená teda budeš doma "zadarmo" nebudeš dostávať rodičovský príspevok 😉

adusat
autor
12. feb 2015

@darina1952 Dakujem za odpoved. Ja som si myslela to iste, len ma to zmiatlo trochu ked som sa niekde docitala o tych predcasniatkach a predlzzenom rodicovskom.. ale asi to bola blbost.. 🙂

janaj733
31. aug 2016

@adusat poziadali ste o predlzenu schvalili vam? ja mam tiez predcasne nerodenu v 26tt tiez je v poriadcku stale chodime na vysetrenia a kontroly nosime dioptrie tiez by som si chcela dat ziadost na predlzenu este mam rok cas zatial sa len informujem 🙂

adusat
autor
3. sep 2016

@janaj733 akurat tento tyzden mi prisla odpoved z uradu, ze nemam narok na predlzenu rodicovsku , my chodime na rozne kontroly, nastastie je vsetko ok.. byva castejsie chory, ale nic vazne , tak ze nemame narok. ale skusili sme 🙂 ved aj vy mozte vyskusat, za to nic nedate..

janaj733
3. sep 2016

ja mam este rok casu no uvidime snad predlzia skuste sa odvolat vacsinou to pomoze skusaju to na ludi a cakaju bud sa odvolaju alebo nie ja som si davala ziadost na ztp uznali mi 30% cize niesom ztp a nemam narok mam dve operacie chrbtice odvolala som sa a za mesiat som bola uz 50% ztp cize mam narok a posudok taky mi napisali ze sa cudujem ze sa viem sama obliect asi tak odvolajte sa maly sa v ktorom mesiaci narodil?