icon

Predĺžená rodičovská dovolenka - chaos na úradoch

geegee
15. aug 2011

Zajtra mi konci riadna rodicovska dovolenka. Dnes som si obehla UPSVaR, aj Socialnu poistovnu. Z internetu som mala info o tom, ze ak sa chcem nadalej starat o dieta, je potrebne podpisat cestne prehlasenie, nahlasit sa v zdravotnej poistovni.
Uradnicka v Socialnej poistovni mi povedala, ze u nich netreba vybavovat nic, ze automaticky za mna platia co treba do 6. rokov veku dietata.
Uradnicka na UPSVaR mi povedala, ze oni mi mozu dat len potvrdenie o tom, ze v sucasnej dobe som na rodicovskej dovolenke a toto sa nezmeni az kym mi nevyplatia posledny prispevok v septembri 2011 a ze teda u nich mozem nieco riesit az v septembri a ze ak, tak si mam ist len do zdravotnej poistovne nahlasit zmenu, ale ze ak by aj oni chceli potvrdenie z UPSVaR-u, tak az do septembra mi daju len papier o trvani rodicovskej dov.
Tento stav sa ale prieci mojej logike - uznavam, ze po 5 rokoch doma mozem byt zblbnuta 😉 Ale ak ma moje dieta zajtra 3 roky, tak predsa mi rodicovska dovolenka konci zajtra a od 17. augusta budem co?

stanka77777
10. feb 2012

Keďže som dostala pár upozornení, že mnou uvádzané linky nefungujú, uvediem ich ešte raz.

Tu sú:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

karla07
28. feb 2012

Dobrý deň, mám taku špecifickú otázku.
12.2. dovršil syn 3 roky- mám predlženú rodičovskú dovolenku do decembra 2012. V praci som si ale vybavila neplatene volno, kedže som štátny zamestnanec v PZ a tu podla pol. zákona nestačí nepriaznivý stav dieťata ale by muselo byť dieťa postihnuté aby mi predlžili RD. Takže som na neplatenom volne a zároven na predlženej rodičovskej dovolenke. Je možnosť dať dieťa na celý den do školky alebo len na 4hod, čo vyplýva z podmienok zdr. poisťovne. Chcela by som poradiť, či sa mám ist zaregistrovať do zdrav. poisťovne alebo ešte niekde niečo hlásiť, kedže PZ má iný dochodkový systém. Dakujem velmi pekne.

jaruskka
30. mar 2012

@gapa ahoj, vidieť, že sa vyznáš, tak sa chcem opýtať. 15.4. bude mať moja dcéra 3 roky. chcem požiadať o predĺženie RD (platenej) z dôvodu nepriaznivého zdrav. stavu dieťaťa. lenže neviem, či mi to schvália, lebo dcére len teraz zistili nejaké diagnózy a nemáme ešte absolvované všetky odborné vyšetrenia. je teda možné, aby som podala žiadosť teraz a doložila lek. nálezy asi tak o mesiac?

gapa
30. mar 2012

@jaruskka
neviem, asi by bolo najlepšie sa spýtať u posudkových lekárov u vás na upsvar, aké posudky budú treba. Ak v čase konania komisie lekárov nebudú mať potrebné odporúčania a vyšetrenia, tak nerozhodnú a komisia myslím nezasadá tak často. No skúsenosti nemám. Neviem, či to stihneš dovtedy vybaviť, lebo v čase dosiahnutia 3rokov by si to mala mať pre zaemstnávatela zdokladované aby vedel, či ti môže predlžiť RD.

jaruskka
30. mar 2012

@gapa ja nie som zamestnaná, preto som chcela vedieť, či sa to dá aj neskôr. ale asi sa pôjdem opýtať na úrad...

gapa
30. mar 2012

@jaruskka
ono niekedy schvalujú nepriazn. zdr. stav odo dna podania žiadsoti, no počula som aj spätne od ukončenia poberania RP, no opakujem, nemám osobné skúsenosti.

mima595
30. mar 2012

@gapa
@jaruskka - ja mam..kamaratka si v r. 2010 vybavovala predlzeny rodicak ...skoncil jej 5/2009...deti nastupili do skolky, ale nastala zvysena chorobnost, tak 2/2010 si zacala vybavovat predlzeny rodicak...a schvalili jej to spatne od 6/2009

jaruskka
10. apr 2012

a keby som si teda vybavila len neplatenú predĺženú RD,a v auguste mám termín pôrodu a pôjdem na RD s druhým dieťaťom, môže potom dcéra od septembra chodiť do škôlky na celý deň?

ja_nka1
11. apr 2012

Ja by som sa chcela opitat ze ak ma moje dieta poruchu reci mam narok na predlzenie rodicovskej dovolenky?A ako si to mam uplatnit?

radulana
15. apr 2012

ahoj potrebujem prosím poradiť.22.9.2012 mi končí RD a chcem si ju redľžiť na 6 rokov zo zdravtných dôvodov malej.Pediater mi sice povedal že bez problémov mi ju schvália, ale nemôžem dať malú do škôlky ani na 4 hodiny.Vraj je to trestné. ☹ Vysvetlil mi to tak, že štát mi platí za starostlivosť o dieťa tak sa mam o to dieťa postarať ja a nie štát.Kamarátka ktorá tak je na predlženej ta si musela vziať malého zo škôlky preto, že riaditelka sa bojí že bude mať s toho problémy.Tak teraz neviem čo by bolo pre mňa výhodne keď že malá potrebuje koletív.

daria23
15. apr 2012

ahoj, ak by si zostala na predĺženej RD, tak môžeš dať dieťa do škôlky na 4hod. ale neviem ako je to v prípade ak budeš poberať aj príspevok, toto je možné v prípade, že nebudeš nič poberať od štátu, ale je to potrebné nahlásiť v ZP

maznacik007
15. apr 2012

@radulana ak si na predlznej rodicovskej dovolenke tej platenej.... tak dieta moze ist do skoly kludne aj na cely den...
na schvalenie predlzenej rodicovskej dovolenky z dovodu nepriazniveho zdrav. stavu dietata ale nestaci len sprava od pediatra.... tam musia byt aj ine problemy... nalezy od odbornych lekarov a pod..

potom zavisi od diagnoz napr. dieta ktore ma celiakiu alebo potravinove alergie preukazane krvnymi testami u alergologa imunologa ci na gastro tak nie vsetky skolky su ochotne a schopne mu varit dietnu stravu.. a potom bud rodic nosi vlastnu alebo chodi dieta na pol dna a pod....

radulana
15. apr 2012

Dakujem za informaciu .Dcerka ma nefunkcnu stitnu zlazu , endokrynologicka mi vyda potvrdenie o dcerkinom zdravotnom stave. Mne sa jedna o to aby som mohla umiestnit dcerku do skolky aj ked budem na predlzenej rodicovskej dovolenke. Nechcem dcerku izolovat od deti .Manzel chodi casto na sluzob. cesty, starych rodicov tu nemame a nemozem si dovolit nastupit do prace kde som mala 12 hodin. pracovnu smenu. 😖

radulana
15. apr 2012

... jedna sa mi aj o to aby som neprisla o rodicovsky prispevok.

janka_pn
15. apr 2012

@radulana ak ti posudkovy lekar schvali rodicak zo zdravotnych dovodov, tak mozes dat dieta normalne do skolky a ak dcera nepotrebuje dake specialne zaobchadzanie, tak to v skolke ani povedat nemusis.... tvoj lekar ma dake zvlastne informacie 😒

janka_pn
15. apr 2012

@radulana neprides o rodicak a mozes aj normalne chodit do prace. teda podla momentalnych zakonov, co sa moze kazdu chvilu zmenit.... treba si to sledovat

maznacik007
15. apr 2012

@radulana no posudzuje to posudkovy lekar ci budes nadalej poberat RP.... k skolke tak lekarka dava k nastupu do skolky vyjadrenie a tam by to mala dat.. ze mala ma zdravotne problemy ...
ja neviem ake su presne diagnozy na predlzenie RP take standartne su poruchy bunkovej imunity alebo teda celkovo imunity potravinove alergie, a pod.

radulana
15. apr 2012

.... dakujem a budem pre istotu sledovat zmeny v zakone 😢

malajanka
25. apr 2012

Ahojte, neviete niekto kde sa da aj na nete stiahnut tlacivo na predlzenie rodic.dovol.? Dakujem

baka
25. apr 2012

http://www.employment.gov.sk/ziadosti-a-potvrde... . Volá sa to Žiadosť o posúdenie zdravotného stavu na účely štátnych sociálnych dávok. To je v prípade, keď sa žiada o predĺženú rodičovskú dovolenku z dôvodu zlého zdravotného stavu dieťaťa

jaruskka
11. máj 2012

@mima595 Ahoj, nevieš náhodou čo všetko treba k vybaveniu platenej RD? Zatiaľ som na neplatenej, ale už máme absolvované dalšie vyšetrenia, aj keď dg stanovenú ešte nemáme. stačia na posudkové kópie lekárskych správ zo všetkých vyšetrení?

mima595
11. máj 2012

@jaruskka - netusim

jaja28
11. máj 2012

@jaruskka nestacia ti len kopie lek. sprav, potrebujes presny popis a odporucenie od vasej detskej lekarky, tie kopie uz len prilozis k tej sprave co dostanes od nej, drzim palceky, aby vam to vyslo 😉

bonaquaba
11. máj 2012

ahojte mojej znamej konci RD v juni a jej dieta ma laryngditidu, ale nechodi ku ziadnemu specialnemu dr ani alergologicke, iba k svojej pediatricke, myslite, ze sa da na to vybavit papier na predlzenu alebo nie, a s akymi vecami sa da vybavit ten paier, vdaka moc za odpoved

liz_lemon
11. máj 2012

@bonaquaba predlzena RD je mozna na zaklade lekarskeho posudku, a to z dovodu nepriazniveho stavu dietata, nemyslim, ze by sa to dalo na zaklade laryngitidy

rene82
14. máj 2012

ahojte, myslíte, že by som mala nárok na predĺženú platenú RD z dôvodu predčasného pôrodu? rodičák mi končí teraz v júly. malá sa narodila na 35tt, bola kriesená, apgar 5/7, ležala na nedonoseneckom, bola v inkubátore..... sme sledovaný na nedonoseneckej ambulancii, neurologickej, kardio, boli sme aj u psychologičky.... (ale malá je viac-menej v poriadku)

maznacik007
15. máj 2012

kocky existuje normalne priloha k zakonu kde su uvadzane diagnozy ktore sa povazuju za nepriaznivy stav .. musi to byt dlhodoby problem... viac ako 6 mesiacov a potom sa posudzuje stupen zavaznosti...

@rene82 aku mate aktualnu dlhodobu diagnozu... osobne si myslim ze pri tom co si pisala... velka sanca neni...

rene82
15. máj 2012

@maznacik007 jedine sme sledovaný. čo má, tak je šelest. no a ekzém. lenže ten raz je, raz nie je. väčšinou je v zime. takže dáke pravidelné kontroly, lieky ani nič podobné nie.

martinkah
15. máj 2012

@maznacik007 ahoj, kde by som mohla najst tu prilohu? ako sa vola ten zakon? nas maly ma alergiu na kravske mlieko a este ine diagnozy, dufam, ze sa z toho do 3 rokov dostane, ale keby predsa len nie.. dakujem

maznacik007
15. máj 2012

Posudzovanie na účely štátnych sociálnych dávokPosudzovanie vykonáva oddelenie posudkových činností podľa zákona č. 600/2003 Z.z. o prídavku na dieťa a prílohy č. 2 k zákonu 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Výsledkom posúdenia je posudok.Pre účely niektorých štátnych sociálnych dávok (prídavok na dieťa, rodičovský príspevok do 6 rokov veku dieťaťa) sa posudzuje dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa. Je to choroba a stav uvedené v prílohe č.2 k zákonu 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ktoré podľa poznatkov lekárskej vedy trvajú viac ako dvanásť po sebe nasledujúcich mesiacov, alebo je predpoklad, že budú trvať viac ako dvanásť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov a vyžadujú osobitnú starostlivosť. Za dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav sa považuje aj choroba a stav vyžadujúce osobitnú starostlivosť, ak choroba a stav vylučujú schopnosť sústavne sa pripravovať na povolanie a vykonávať zárobkovú činnosť.

kocky dajte si do google... zakon 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a stiahnite si prilohu 2.. je to vo formate doc preto to sem neviem dat a tam je to rozpisane...

@martinkah alergia na mlieko tak to davaju pokial viem...