Predĺžená rodičovská dovolenka - chaos na úradoch
Zajtra mi konci riadna rodicovska dovolenka. Dnes som si obehla UPSVaR, aj Socialnu poistovnu. Z internetu som mala info o tom, ze ak sa chcem nadalej starat o dieta, je potrebne podpisat cestne prehlasenie, nahlasit sa v zdravotnej poistovni.
Uradnicka v Socialnej poistovni mi povedala, ze u nich netreba vybavovat nic, ze automaticky za mna platia co treba do 6. rokov veku dietata.
Uradnicka na UPSVaR mi povedala, ze oni mi mozu dat len potvrdenie o tom, ze v sucasnej dobe som na rodicovskej dovolenke a toto sa nezmeni az kym mi nevyplatia posledny prispevok v septembri 2011 a ze teda u nich mozem nieco riesit az v septembri a ze ak, tak si mam ist len do zdravotnej poistovne nahlasit zmenu, ale ze ak by aj oni chceli potvrdenie z UPSVaR-u, tak az do septembra mi daju len papier o trvani rodicovskej dov.
Tento stav sa ale prieci mojej logike - uznavam, ze po 5 rokoch doma mozem byt zblbnuta 😉 Ale ak ma moje dieta zajtra 3 roky, tak predsa mi rodicovska dovolenka konci zajtra a od 17. augusta budem co?
@desszi
a ešte, ked mi tak napadlo, kvôli príp. podpore by bolo asi dobré mať nejaký vym.základ, tj. predpokaldám máš ešte nejakú dovolenku a budeš si ju po ukončení Rd čerpať ešte pred prípadným neplateným volnom.
By ma zaujímalo, či ozaj sa dá zmeniť lahko neplatené volno na rodič.dovolenku u mzdárky spätne. Na to sa aj ja musím vyspať, aby mi došli všetky súvislosti, bo teraz sa mi zdá viac komplikácií s tým (ak si v II.piliery ..., veru neviem)
dobrú
Dobrý deň,môžem sa spýtať.Malá bude mať 7.7. 2012 3roky . Od malička má laktózu a často býva chorá. Mohla by som s týmto žiadať o RP do 6 rokov. Má niekto takýto stav a uznali mu to? Ďakujem za každú odpoveď.
ahojte ja teraz tiez riesim predlzenie RP zo zdravotnych dovodov,,,,,,,,uznali niektorej z vas RP z dovodu nezrelosti, na zaklade odporucania neurologa? mali sa narodili v 29tt, nemaju nejaky vaznejsi problem, ale su fakt pozadu za rovesnikmi, co sa tyka aj chodze, reci a celkovo su este malicki aby isli do skolky,,,,,,okrem toho chodime k ocnej, kardiologovi, nefrologovi,,,,vsetko v ramci nezrelosti
@maartinkaa ahoj, to ti uznajú. kamarátka má takú dcérku predčasne narodenú a uznali jej. ja teraz čakám na rozhodnutie, moja dcérka nevie ešte rozprávať, má narušenú komunikačnú schopnosť a pravdepodobne aj adhd, vraveli mi na úrade, že to mi tiež uznajú.
neviete mi niekto poradiť, keď som teraz doma na predlženej RD a o 2 týždne by som mala mať nástup na materskú s druhým dieťaťom, ale nárok na materské nemám, treba dávať potvrdenie od gynekológa na sociálnu poisťovňu??
má intoleranciu laktozy,vadí jej mliečny cukor v potrave bolí ju bruško a prehaňa ju.
maminy..opytam sa takto...
chcem ostat na predlzenej rp,dat malu do skolky a vratit sa do roboty...je to takto mozne...pripadne..je nejaky zoznam chorob,kvoli ktorym je mozne ostat na predlzenej rp?
@diabliq6666 urcuje to lekar, ale ak budes na platenej predlzenej RD, dieta nemoze byt v skolke cely den, mam pocit, ze len 4 hodiny
@diabliq6666 ty si este na RD klasickej... normalne mozes dat malu do jasiel a nechat si RP a ist pracovat...
ak si na predlzenej platenej RD tak dieta moze chodit do skolky aj na cely den
ahojte, to treba obehat vsetkych lekarov ku ktorym chodime a od nich pytat odporucenia konkretne na predlzenu RD? ci treba pridat kopie poslednych vysetreni a tu ziadost vyplni pediater?
@diabliq6666 moj syn je potravinovy alergik/aj potravinovy/ bola som na predlzenej materskej....Ak pojdes do roboty-dieta musi byt doma a na socialke musis uviest kto sa stara o dieta za ten cas co si ty v robote.Ak budes doma,mozes dat dieta do skolky,ale len na 4 hodiny-dlhsie nie
@maznacik007 na predlzenej-platenej RD dieta nemoze byt v skolke cely den-iba 4 hodiny...aj to len vtedy ked je matka doma a nepracuje 😉Presla som si tym
@pink_lady stací kopie ale nesmu byt starsie ako 6mesiacov píse len pediater
@katecameron
@nela82 diky za odpoved 😉 jasne, spravy mame cerstve, v case podania nebudu mat ani mesiac ...
@pink_lady mne písala len pediatricka a spravy od odbornych som mala prefotene tiez stare asi mesiac 🙂
@nela82 to mas mylne info podla zakona od 1.1. 2011 moze matka ak je na RD a to ci na klasickej alebo na predlzenej z dovodu nepriazniveho stavu dietata teda platenej kludne davat dieta aj na celych 8 hodin neni s tym ziaden problem....
ak je ale matka na tzv neplatnej cize len stat za nu plati zdravotne a dochodkove tak vtedy moze len na 4 hodiny....
@maznacik007 tak ja som takto bola na predlzenej a syn nemohol ist do skolky na cely den a ak som pracovala musel byt doma...Neviem,ake su zmeny-no kazda matka,ktorej sa to tyka by sa mala sama informovat na socialke,aby potom nedoslo k nedorozumeniu a stopnutiu predlzenej RD a vrateniu penazi...Logicky ak uvazujeme,tak dieta ktore ma schvalene predlzenie RD na dalsie 3 roky-cize kym nepojde do skoly...tak zrejme su tam zdravotne problemy 😕 Potom len nechapem,kvoly comu stat schvali nieco take a predlzi RD a dieta tak ci tak skonci v skolke a mamina v robote 😕 Potom to dieta je uplne zdrave a nic take nepotrebuje 😉
Ja som musela byt doma,lebo predlzenie RD nie je len tak...syn sa nemohol stravovat v skolke..atd-cize urcite tam nemohol byt 😉 No ak sa tie zakony pomenili,tak je to potom nic len biznis-vybavim a poberam peniazky a este aj pracujem a decko je v skolke.... 😅 😕 🤐
@nela82 neviem kedy si ty bola na predlzenej RD ale teraz teda od 2011 to plati takto je tu o tom viac tem za vsetky napr. tato
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/skolka-a-predlzena-rodicovska-dovolenka/
ci je to logicke neviem... ale tak to je..
@nela82 zasa ale ved tu predlzenu platenu RD nedavaju hocikomu tam predsa musi byt dlhodobo nepriaznivy stav... a diagnozy na to presne podla zakona resp. jeho prilohy..
@maznacik007 vsak to..preto sa cudujem,ze zrazu sa to takto pomenilo...ked logicky vypliva,ze to dieta jednoducho musi byt doma a starostlivosti matky 24 h denne-tak ako to bolo kym nemalo 3 roky...nechapem...Presla som si tym...Uz su to 3 roky co nie som na predlzenej RD-no ked som chcela dat syna aspon na styri hodiny do skolky,ked mal 5 rokov...lebo vsak kolektiv treba-tak mi rovno na socialke vysvetlili,ze stat nie je sprosty 😕 To by mohla kazda mamina...Medzi tym som sa zamestnala-musela som podpisat papier kto sa za ten cas stara o syna..neskor,ked som bola doma-schvalili skolku na tie 4 hodiny-cize obedovat,obedoval doma...Presla som si tym-preto sa mi nezda,aby to zrazu takto "ulahcili"RD predlzuju len kvoli nepriaznivemu zdravotnemu stavu
@nela82 moja dcera chodi do skolky a ja som na predlzenej RD.... tiez sa nemoze stravovat v skolke, preto chodi na obed domov.... kazde dieta, aj to chore potrebuje kolektiv, autoritu uciteliek, rezim typicky pre skolku....akurat moja dcera ochorie hned ked pri nej niekto zakasle....teraz riesime uz treti tyzden zapal pluc...ma tiez atopicky ekzem, ale pokial je relativne ok, nevidim dovod, preco by sa nemoha do skolky zapojit....ak sa zhorsi, ostava doma... neviem preco by malo byt dieta s istymi zdravotnymi problemami diskriminovane co sa tyka pobytu v skolke.... ak je´momentalne ok, tak nech je v skolke tak ako aj zdrave deticky, ak je chore, co je velmi caste, je doma s matkou.... a taketo deticky byvaju chorlavejsie ovela ovela castejsie ako deticky zdrave...vsetky deti musia vychytat typicke skolkarske choroby pred tym, ako nastupia do skoly....lebo potom budu viac doma ako v skole... ale je rozdiel medzi chorobnostou zdraveho dietata a dietata s dlhodobo nepriaznivym zdravotnym stavom, ktoreho diagnozy nijako neovplyvni to, ci do skolky chodi alebo nie....
teraz uz dieta moze byt teda v skolke....ale kriteria pre schvalenie prispevku sa vyrazne sprisnili.... takze je to take dvojsecne...
@habibi78 ja nie som stat 😅 Ja len pisem co sme si si my odzili a do skolky som syna nemohla davat a na predlzenej RD sme boli kvoli potravinovaj alergii-no nemal ziadne prejavy..cize logicky tam mohol chodit-len stat to nedovoloval-ved ked poberas peniazky tak bud s nim doma..Tak mi to bolo povedane-naznacene...
@nela82 pytala som sa v januari tohto roku....dieta vraj moze chodit do skolky, ja pracovat (nemozneeee pre malej) to vraj uz nikto neskuma po novom.... ale pri dalsom schvaleni to uz moze byt inak.... aj ked mne je to jedno...ja nepracujem, mala je v skolke minimalny cas a to aj iba na 4 hod.denne....a tesiiiiim sa ked nastupim buduci rok do roboty, ona bude chodit do skolky a snad to zvlaaaadne v zdravi 😀 preto ju davam do skolky na skusku, ako to zdravotne zvlada....lebo ked nastupim do prace a nepoziadam o predlzenie, kto s nou bude marodovat??
@nela82
tri roky je dlhý čas. U nás sa každý rok zákony menia a za 3roky si už úplne inde a predpokladám od 1.1.2013 môže byť zase zmena.
v rôznych dobách platilo, že nárok na RP mal len rodič, ktorý nepracoval a dieťa nedal do "štátnej" škôlky.
Tiež platilo, že si mohla byť poistencom štátu:
1. dôchodkovo, ak dieťa nenevštevovalo škôlku vôbec (ani na hodinu a to ani počas adaptačnej doby nebola výnimka a u detí s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom max. 4hod.), samozrejme ak si dáš prihlášku a nedá sa vybaviť spätne dôchodkové Taká istá podmienka platila pre nárok na rodič.príspevok, lebo sa berie rovnaká definícia riadnej starostlivosti o dieťa
2. zdravotne PO ukonení poberania rodičovského, ak dieťa navštevovalo škôlku na max. 4hod. POčas poberania RP nie je podstatné kolko hodín navštevuje dieťa škôlku, až po ukončení poberania RP.
Teraz platí že môžeš byť positencom štátu:
1. dôchodkovo nie je podstatné, či dieťa navštevuje škôlkku, jasle ..., to isté platí pre nárok na RP (nerozlišuje sa ani pri poberaní RP z dôvodu dlhodobo nepriazn.zdr.stavu a je to trochu postavené na hlavu)
2. zdravotné sa nezmenilo
@maartinkaa ahoj chem sa opýtať či ti uznali tú nedonosenosť? My sme narodení v 26 tt a tiež by som chcela predlženu RD.

@gapa dakujeeeeeeeem 🙂 konecne v tom mam ako tak jasno 🙂
mne by vyhovovalo keby mi priznali dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav bez naroku na prispevok, no ale bodla by aj menej znala mzdarka 🙂 najlepsie bude vyspat sa na vsetky tie informacie, este raz velka vdaka, dobru nocku