icon

Predĺžená rodičovská dovolenka - chaos na úradoch

geegee
15. aug 2011

Zajtra mi konci riadna rodicovska dovolenka. Dnes som si obehla UPSVaR, aj Socialnu poistovnu. Z internetu som mala info o tom, ze ak sa chcem nadalej starat o dieta, je potrebne podpisat cestne prehlasenie, nahlasit sa v zdravotnej poistovni.
Uradnicka v Socialnej poistovni mi povedala, ze u nich netreba vybavovat nic, ze automaticky za mna platia co treba do 6. rokov veku dietata.
Uradnicka na UPSVaR mi povedala, ze oni mi mozu dat len potvrdenie o tom, ze v sucasnej dobe som na rodicovskej dovolenke a toto sa nezmeni az kym mi nevyplatia posledny prispevok v septembri 2011 a ze teda u nich mozem nieco riesit az v septembri a ze ak, tak si mam ist len do zdravotnej poistovne nahlasit zmenu, ale ze ak by aj oni chceli potvrdenie z UPSVaR-u, tak az do septembra mi daju len papier o trvani rodicovskej dov.
Tento stav sa ale prieci mojej logike - uznavam, ze po 5 rokoch doma mozem byt zblbnuta 😉 Ale ak ma moje dieta zajtra 3 roky, tak predsa mi rodicovska dovolenka konci zajtra a od 17. augusta budem co?

gapa
24. nov 2015

@zfidorka ak budeš súvisle poberať RP po dosiahnutí 3rokov, tak predpokladám, treba nahlásiť až ukončením poberania (si over na upsvar, to si velmi nepamätám, je to aj na ich stránke)
A v zamestnaní ako to bude, budeš čerpať RD súvisle? teda čerpáš teraz RD a nebudeš ju ukončovať ale budeš pokračovať??? v takom prípade predpkladám už máš prihlášku podanú, lebo si tak urobila nástupom na Rd (po pôrode). Prihláška aj odhláška sa robí na tlačive RLFO=registračný list fyzic.osoby a odporúčam si robiť kopie prihášky aj odhlášky (hlavne prihlášky), dať si to opečiatkovať pri prevzatí a založiť k zápočtovým listom do dôchodku.

zfidorka
25. nov 2015

@gapa ano, budem poberat suvisle, prihlasku v socialke som podavala, pojdem im odniest aspon kopie oznamenia z UPSVAR o pokracovani cerpania RP dalej...

gapa
25. nov 2015

@zfidorka tak na soc.poistovnu netreba nič, ak súvisle budeš čerpať RD. Zamestnávatelovi treba predložiť rozhodnutie dokedy máš schválený nepriaznivý zdr.stav, to som nenapísala.

zfidorka
25. nov 2015

@gapa jj, zamestnavatelovi to nesiem, aj so ziadostou o cerpanie RD dalej...
z UPSVAR mi poslali len oznamenie ze budem dalej brat RP a posudok,
dnes som bola na socialke, tam mi povedali ze nic nechcu, len mam povedat v praci, nech ma neohlasuju z dochodkoveho poistenia a
v zdravotnej poistovni chceli odomna rozhodnutie z UPSVAR, mam len oznamenie, tak povedali ze mam prist ked budem mat rozhodnutie a bude mi koncit RD do 3 rokov, alebo ked nebudem mat rozhodnutie, mozem priniest znovu aj oznamenie, ale ze teraz je to este skoro...
dakujem pekne za rady 🙂

anjel65
4. jan 2016

Zdravím,chcem sa opýtať,malý mal v decembri 3 roky,ale ja som požiadala o predĺžený rodičovský zo zdravotných dôvodov,este mi neprišlo vyrozumenie....otázka....musím hlásiť kde je malý?zatiaľ som na dovolenke zo zamestnania

andrea191275
12. jan 2016

ahojte... tiež mám jednu otázku.. keď je matka dostáva rodičovský príspevok do veku 6 rokov zo zdravotných dôvodov dieťaťa, nepracuje, môže dieťa chodiť do MŠ? Keď som ja osobne nastupovala na predĺžený platený rodičák pred necelými dvoma rokmi, platilo, že matka môže byť doma alebo môže pracovať a dieťa môže chodiť do škôlky na celý deň.. dnes sa mi dostala informácia, že už to tak nie je a ak matka je doma, dieťa môže byť v škôlke len na 4 hodiny, inak mamička prichádza o 55 eur z rodičáku.. vie o tom niekto niečo?

diwa
12. jan 2016

@andrea191275 no ja presne toto teraz riesim, dnes mi mala nastupila do skolky a pred par dnami mi priznali predlzeny rodicovsky..este v decembri ked ma predvolavali na doplnenie papierov k predlzeniu tak som im to hovorila, ze mala ide do skolky a ja budem doma a hovorili, ze je to ok, ze o rodicak nepridem..no napriek tomu som im este pisala mail, aby som to mala aj pisanou formou keby daco a prislo mi toto: Dobrý deň, dcérka môže nastúpiť do škôlky - pri poberaní RP nie je podmienená osobná starostlivosť zo strany matky, nárok na rodičovský príspevok pri DNZS je maximálne do veku 6 rokov dieťaťa – podľa lekárskeho posudku.
Prajem pekný deň.

Takze mi z toho vychadza, ze rodicak ostava, aj ked ja pracu nemam a mala zacala chodit do skolky

andrea191275
12. jan 2016

@diwa ďakujem veľmi pekne za info, dúfam, že všetky úrady to berú rovnako :-/

fidka79
Odpoveď bola odstránená
andrea191275
12. jan 2016

@fidka79 celiakia

ali1610
2. feb 2016

@geegee no aj mnr konči o tyžden takze tiez si myslim ze je to na hlavu

jaja99
14. feb 2016

Dobrý deň, mám predĺženú rodičovskú dovolenku zo zdravotných dôvodov, a chcem sa Vás spýtať, že okrem nahlásenia na zdravotnej poiťovni to treba nahlásiť aj v sociálnej poiťovni? alebo v soc. poisťovni platí pre deti do 6 veku dieťaťa automaticky štát platí odvody? ďakujem krásne za pomoc, Jana

crazybabenka
2. apr 2016

Ahojte baby mám predĺžený rodicak a podpísala som zmluvu na tpp....mam voči upsvar alebo inému úradu nejaku oznamovaciu povinnosť? Ďakujem

daduska2009
18. jún 2016

Ahojte ako je to v mojom prípade? Bola som na rodičovskej do januara som zamestnaná len problém je v tomto že malý je stále chory do škôlky začal chodiť v septembri a to je ešte horšie maximálne čo bol v škôlke boli štyri dni a tri týždne doma chcem sa spýtať či môžem požiadať o predĺženie rodičovského aj po tejto dobe. Čo pracujem ...

gapa
18. jún 2016

@crazybabenka voči soc.poistovni do 8dní od začiatku prac.pomeru treba odhlášku. A ked skončí poberanie RP, tak na zdr. poistovnu nahlásiť ukoknčenie poberania s potvrdením z updvar.+ na upsvar hned nahlásiš po ukončení, kto sa o dieťa stará (myslím počas poberanie RP netreba nahlasovať)

gapa
18. jún 2016

@jaja99 ak si po pôrode resp. nástupe na rodič.dovolenku (ak si zamestnaná) podala prihlášku na soc.poistovnu, tak tá nadalej platí. Ak by si však medzi RD a predlženou dovolenkou napr. čerpala riadnu dovolenku u zamestnaávatela alebo bola pn, či očr po ukončení RD (ako zamestnanec), teda v prípade, že sa ti obnovilo poistenie v soc.poistovni ako zamestnancovi (ak začne pn, očr po ukončení RD, tak sa aj tak obnoví, aj ked sa nepatí poistné), tak bolo treba odhlášku a nanovo prihlášku na soc.poistovnu. Oni to potom aj po pár rokoch dávajú do poriadku, tj. musíš dať spätne odhlášku, ale prihlášku už dať nemôžeš, najskôr odo dna, kedy prídeš na soc.poistovnu!!! tj. na takéto prípady bacha!!
Ak si čerpala rodič.dovolenku a bez prerušenia si čerpala predlženú z dôvodu nepriaznivého zdr.stavu (žiadne čerpanie riadnej dovoelnky, pn, očr ani den práce), tak na soc.poistovnu nehlásiš nič, pokračuje to až do 6rokov, ak ti nevznikne dôch.poistenie zamestnanca (na dohodu, či prac.pomer)

gapa
18. jún 2016

@jaja99 jeeejda, teraz pozerám, že som odpovedala na otázku z februára! no čo už 🙂

gapa
18. jún 2016

@daduska2009 požiadať môžeš ak nemá 6rokov aj ked už pracuješ, len či schvália? ale o tom si už asi čítala tu (s tým nemám skúsenost)

aniko85
18. jún 2016

@gapa...chcem sa vám ešte raz poďakovať za super rady....uz davnejsie v inej diskusii ste mi poradili ohladom veci...prvé dieťa ešte nemalo 3 roky a s druhym som už bola tehotná....podarilo sa mi vybaviť ten takpovediac záhadný jednorázový príspevok na obdobie 3 mesiacov....aspoň niečo keď mi rodicak na prve zobrali na obdobie 6 mesiacov.aj socialku som vybavila....

nunuka2211
25. jún 2016

dobrý deň. chcem sa opýtať moja dcérku zobrali v máji do škôlky. a teraz koncom júna mi schválili predĺžený rodičovský príspevok pre nepriaznivý zdravotný stav.na úrade mi pracovníčka povedala,že môže. chcem sa opýtať či môže chodiť do škôlky naďalej,či sa to nezmenilo?ďakujem krásne za odpovede.

maciatkolulu
25. jún 2016

@nunuka2211 tak ja neviem, pises, ze ti schválili predĺžený rodičovský príspevok pre nepriaznivý zdravotný stav dietata, to podla mna znamena, ze asi nie je celkom ok so zdravim a preto ti ho schvalili a bude ti vyplacany prispevok....teda ak som spravne pochopila, ze asi nie je vhodne ju davat do kolektivu a ty, alebo teda niekto z rodiny sa o u ma starat, takze miesto v skolke by som prenechala rodicom deti, ktori musia nastupit do prace a uz od statu nedostavaju nic, teda okrem pridavkov, to je podla mna fer, alebo sa mylim?

nunuka2211
Odpoveď bola odstránená
nunuka2211
Odpoveď bola odstránená
koky22
25. jún 2016

@maciatkolulu taký je zákon, že sa môže aj pracovať aj do škôlky môže chodiť.

bohuslava8
14. júl 2016

ahojte, chcem sa spýtať, ako je to s prácou na dohodu o vykonaní práce pri poberaní predlženého rodičovského z dôvodu nepriaz.zdrav.stav dieťaťa.
dá sa zamestnať takto a bude za mňa aj nadalej platiť odvody štát, alebo sa musím odhlásiť z poisťovní a platiť si zdravotné sama?

majusqa77
14. júl 2016

@bohuslava8 odvody za teba bude platit zamestnavatel

bohuslava8
14. júl 2016

aha a ked budem na dohode nebudem si musieť platiť ten základ do zp? ako dobrovoľne poistená osoba, ako je to pri "neplatenej" rodičovskej dovolenke do 6 r?

janais3
17. júl 2016

Ahojte baby, potrebovala by som poradiť ohľadne predĺženia rodič. dovolenky (neplatenej). syn bude mať 16.8. 2016 3roky, teda nástup do práce by mal byť od 17.8.2016, ale ja by som chcela predĺžiť a nastúpiť až od 12.9.2016. Ako sa to rieši, kde všade treba ísť? Musí dať súhlas aj zamestnávateľ? A kto platí odvody? Ďakujem krásne za odpoveď.

jajagaja
30. júl 2016

@gapa
neviem,či je tato vec istá, ale dopočula som sa , že matka ktorá je na predlženej rodičovskej dovolenke od maja 2016 už vraj nemôže dať dieťa do školky, keď ma schvalenú platenu predlženu rodičovsku dovolenku. Vraj keď v rozhodnutí z UPSVAR je formula ( nieje vhodne dieťa do kolektívu/tak matka už nemôže ani na 4 hod. dať dieťa do školky.

gapa
30. júl 2016

@jajagaja neviem, s týmto som nemám skúsenosť, možno so strany prevádzkovatelov, napr. ja som počula, že ak mamička nepracuje, tak dieťa by nemohlo chodiť do škôlky na celý den, preto si vraj píšu zamestnávatela v škôlke. V zákone to nie je, no prevádzkovatelia si môžu svoje postupy určiť, no a ak podla rozhodnutia nedoporučuje lekár kolektív, tak nie je o čom.