icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

molniak
18. okt 2014

dievcata tato tema je velmi tazka mne sa narodilo extremne nezrele dietatko ale poklepem dari sa mu fajn akurat mavame caste zapaly priedusiek jedna sestricka mi povedala v nemocnici ze to je mala dan zato ze prezil 😀 ale posudkova ma aj tak zabila s vyjadrenim ved ma zdrave ruky aj nohy moze chodit do skolky 😒 ale poznam maminky co chodia s nami do skolky ze sa snazia ziskat peniazky na liecenia roznymi sposobmi napr. aj 2% z dane aby mohli ist na liecenie je to velmi vsetko zamotane a preto nemam rada ked sa hadzu vstky do jedneho vreca tod moj nazor 😝

marrcelkaa
6. jan 2015

Ahojte mamicky,mam synceka s diabetom v marci ma tri rocky a mal by ist teraz od januara do skolky len na 4 hodky a to este nemame iste lebo mame stale s tym problemy ☹ Ja som mala nastupit od januara do mojej starej prace kde som robila pred materskou bola som zamestnana na neurcito.Jak by mi ho zobrali do skolky by som isla len na 4hodky chcela som sa spytat ci si mozem poziadat o predlzenu matersku a moze chodit do skolky a ja na 4 hodiny do prace a ci len na dohodu alebo normalne na neurcito,dakujem

luliu
6. jan 2015

@marrcelkaa ak budes mat predlzenu RD zo zdravotnych dovodov (platenu) mozes chodit do prace a maly moze chodit do skolky aj na cely den

marrcelkaa
8. jan 2015

@luliu Ale mozem byt normalne zamestnana na neurcito lebo stale som alebo len na dohodu,dakujem pekne 🙂

luliu
8. jan 2015

@marrcelkaa ano mozes

mysovka
11. jan 2015

Ahojte baby,
chcela by som poprosit o radu... do maja 2014 som bola s prvym synom 3 roky doma, poberala som najprv matersky, potom rodicovsky príspevok. Od maja 2014 som so synom ostala doma (schvalili nam na rok predlzeny rodicovsky príspevok, cize som poberala nieco vyse 200e). Teraz mame druhe dietatko, aj ked mam so synom este do maja 2015 stale predlzenu matersku (davaju to na rok), teraz si idem vybavit s druhym babom matersku... viete mi prosim poradit, ako mi bude pocitana materska v tomto pripade? Stale mam zamestnavatela od ktorého som odisla na 1.matersku a mam informaciu, ze by mi aj druha materska mala byt vypocitana z platu, ktory som mala v praci naposledy, (vraj sa mi tam ten rok predlzenej materskej ratat nebude)... ak by sa pocital, plat som mala dobry, ale poberala som 200e od statu 1 rok... nebude mi to novu matersku nejako "kratit", resp.znizovat? Ma niekto prosim skusenost s vypoctom 2.materskej po predlzenej rodicovskej? Vopred vdaka za akukolvek radu...
A pekny den vsetkym 🙂

janapk
28. jan 2015

Prosim vas viete mi poradit ako to je ak moje dieta v 3 roku nezoberu do skolky kvoli nedostatku miesta takze ani ja nebudem moct nastupit do roboty tiez mi zanikne aj rodicak a nemudem dostavat niaku davku? Dakujem

betka216
29. jan 2015

@andreah25 ja si mylím, že za to že nejaka ina zena nema z coho žiť a nedostane podporu ani vyzivne ani nič ine za to nemožu ženy čo su na predlzenej materskej. za to može štat. keby aj ženy na predl. materskej nevyuživali fin. podporu od statu ta aj tak tie peniaze nedostane ta žena ktora to potrbuje ale zase by ich dostali iny soc. prípady alebo by ich naši papalaši rozkradli. tak prečo by si nemohli pomoct ženy.

nastasja25
8. feb 2015

baby,prosím vás,ako postupovať???detská doktorka chce malého vylúčiťz kolektívu,lebo býva často chorý a škôlka mu neprospieva....ja som však zamestnaná,ale ked malý nepojde do školky,musím zostať doma...mám nárok na platenú rodičovskú??alebo čo robiť 😕 😕

luliu
8. feb 2015

@janapk ano presne tak. RP zanika 3 rokom zivota dietata a na inu davku narok nemas ak nie si soc. pripad

eli74
8. feb 2015

@nastasja25 a ako to chce doktorka dosiahnut, ze ho vyluci? Ak ti doktorka napise tak papere, ze ti uznaju predlzenu rodicovsku, tak budes na rodicovskej.

nastasja25
8. feb 2015

@eli74 no chce mi napísať paier pre školku,že ju nemože navštevovať zo zdrav.dôvodov ,o mne nepadlo ani slovo,čo robiť,preto zhánam tu informácie,či mal niekto takýto problém

eli74
8. feb 2015

@nastasja25 A ako casto byva chory? Vtedy si s nim doma? Nemas problem v praci kvoli tomu? Tebe by to ako vyhovovalo? Nepocula som este o takomto pripade. Inych neohrozuje hadam. Jemu ta skolka ako skodi - je alergik?

nastasja25
8. feb 2015

@eli74 chodí na 4 hodky,dva dni v školke,potom doma,po chorobe zasa 2-3 dni a s horúčkou doma a zasa do kola...býval doma s babkou,ja som bola aj na očr,dovolenke atd..momentálne pn..babka sa už ale odmieta o neho starať,má vlastné zdravotné problémy a moja prec.doba je 9.00-17.00 + každá sobota..alergik nie je...má však problém s pýtaním na wc ,kaká len do slipov,takže ideme aj k psychologičke

nastasja25
8. feb 2015

@eli74 + k imunologičke,takže ešte neviem,ako tam dopadneme

eli74
8. feb 2015

@nastasja25 tak si od prace oddychnes, este sa v zivote narobis dost, netreba to brat tragicky.

paja74
10. feb 2015

To by zaujímalo aj mňa. Ako to je, keď lekár kolektív neodporučí? Môže aj tak dieťa s dlhodobo nepriaznivým stavom navštevovať MŠ?

matapolka
11. feb 2015

Ahojte, vie mi tu prosim niekto poradit? V maji mi konci riadna RD a mala by som nastupit do prace, ale kedze sme koli manzelovi momentalne v zahranici, tak do prace nemozem nastupit - asi az o rok sa vratime. Chcela som sa opytat, ci mi zamestnavatel je povinny akceptovat predlzenu RD alebo je to na dohode s nim? volala som na UPSVaR ale marne a pred 10 dnami som tam aj pisala, ale asi nemaju cas odpisat :( Dakujem.

eli74
12. feb 2015

@matapolka A ako zostanes na predlzenej RD? Ked si v zahranici nemala by si tam narokovat? Zamestnavatel povinny asi nebude, skor to bude o dohode.

matapolka
13. feb 2015

@eli74 asi mas pravdu. Dakujem 😉

simca06022011
13. feb 2015

@matapolka zamestnavatel ti predlzenu rodicovsku tolerovat musi, ak by bola opravnena, to ze si v zahranici s manzelom ale nie je dovod na predlzenu RD (to je vacsinou len zdravotny stav dietata), cize aj tak ti nevznikne narok a teda nastupis do prace, alebo ukoncis PP, nasledne bud ostanes dobrovolen nezamestnana a budes si platit nejake povinne odvody sama, alebo pojdes na UP ale to asi zo zahranicia nie.... Pripadne sa mozes dohodnut so zamestnavetelom, ale nie na RD, ale na neplatenom volne.

matapolka
16. feb 2015

@simca06022011 Dakujem 🙂 ked nepojde neplatene volno, tak asi to dobrovolne nezamestnana - nevies prosim ta, ake su tie odvody, v akej vyske? a ked si to platim a potom sa po roku a mozno uz aj tento august vratime, budem nieco dostavat, ked som predtym suvisle pracovala, bola na materskej a rodicovkej? alebo ako sa to berie, ked som dobrovolne nezamestana? skusim si to aj obvolat, ale ako som uz pisala, na UPSVaR sa neda a na mejl mi nereaguju a dnes mi nesiel internet az teraz, tak uvidim, ci nieco vybavim na dialku :( Dakujem moc 😉

simca06022011
16. feb 2015

@matapolka tak to netušim, ani co vsetko sa musi vybavit ked si dobrovolne nezamestnana 🙂 pocut som o tom pocula velakrat ale v praxi sme to este neriesili
dala som si to do google
http://www.upsvar.sk/obcan/kto-moze-byt-evidova...
https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...
najde ti kopec informacii.. treba hladat na stranke svoje poistovne, socialky a uradu prace.. tiez sa nespoliehaj radsje, ze ak sa dovolas na UPSVAR vsetko budu vediet 🙂)
Co sa tyka davok po vrateni sa zo zahranicia neviem :(

evita68
16. feb 2015

@matapolka (2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
(4) Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku podľa odseku 2 možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 nečerpala.

Čiže je to na dohode medzi tebou a zamestnávateľom.. Ak sa nedohodnete, musíš nastúpiť do práce alebo sa ukončí PP.. Ak sa ukončí PP a budeš chcieť, aby za teba platil dôchodkové odvody štát, musíš sa prihlásiť na SP ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov.... čo sa týka zdravotných odvodov, mala by si byť prihlásená v štáte, kde si teraz..

matapolka
17. feb 2015

@simca06022011 dakujem za ochotu, popozeram stranky 🙂 pekny den 😉

matapolka
17. feb 2015

@evita68 tiez dakujem velmi pekne za ochotu 🙂 takze zavisi od zamestnavatela, ci sa dohodneme alebo nie. inac ked som na neplatenom volne, plati za mna zamestnavatel? alebo ako to je. zdravotne som poistena cez manzela tu v zahtranici, momentalne som doma s mladsim synom, ale ak by sme tu teda este jeden rok zostali, mozno by som sla pracovat ale len brigadne na 4 hodky, lebo syn bude mat 3 v maji, potom to ale znamena, ze nemozem byt na neplatenej rodicovskej dovolenke - aspon tak som to niekde tu na MK citala. je to tak prosim tak? potom mi zostava uz len ta dobrovolne nezamestna a platit si dochodkove. popozeram po strankach. vrelaa vdaka a pekny den 😉

evita68
17. feb 2015

@matapolka ked si na nepl. voľne, zamestnávateľ za teba nič neplatí..
Ked budeš pracovať, tak samozrejme nebudeš na RD..

matapolka
17. feb 2015

@evita68 jasné, dakujem 😉

jachetnicka
20. feb 2015

ahoj holky, neviem či som našla správnu diskusiu, ale potrebovala by som poradiť, ak niekto budete vedieť...v júli mi skončila RD a v práci som dostala výpoveď, následne som sa zaevidovala na ÚP a dostávala podporu, dcéra nastúpila do škôlky, no pre časté choroby a zhoršenie atop. ekzému sme skoro stále doma a ja nemám šancu nájsť si prácu, malú mi nemá kto varovať a aj mi doktorka navrhuje malú vylúčiť z kolektívu, chcem požiadať o predlženie RD zo zdr. dôvodov...a moja otázka je, že keď som bola na SÚ, tak mi povedali, že mám nárok žiadať aj o príspevok RD spätne, hoci som poberala podporu...mne sa to nejako nezdá, že mám nárok na spätnú RD, keď som mala aj podporu, lebo keď som o podporu žiadala, bolo mi povedané, že v mesiaci, kedy som ešte mala RD mi podporu vyplatia až o mesiac neskôr, a tak to aj bolo...a nechcem sa do toho zapliesť...nemáte s tým niekto skúsenosť? je možné požiadať o spätný príspevok RD hoci som poberala podporu? Ďakujem

elen2
22. mar 2015

@jachetnicka Nie nemas narok,ja som bola presne takto isto pol roka na Podpore a potom som poziadala o Predlzeny rodicak a spetne mi nic nedali pretoze som bola na Podpore