icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

mandragora22
19. feb 2013

caute, potrebovala by som poradit, dieta ma tri roky a planujem sa zaevidovat ako nezamestnana, kedze nemam pracu a zaroven planujem dat dieta na cely den do skolky... v tejto suvislosti mi v soc.poistovni povedali, ze u nich nemusim riesit nic a to iste vo vseobecnej zdravotnej, vraj oni uz od noveho roka dostavaju informacie automaticky z uradu prace, chvalabohu. chcem sa spytat, ci robim dobre, ze sa chcem evidovat ako nezamestnana, budem mat uhradzane vsetky poistenia statom? je tu niekto, kto v tom vie "chodit"? dakujem

tatolu
24. feb 2013

@mandragora22 zaujímavé... ja som sa na úrade práce evidovala teraz (vo februári) a veru som si musela obehnúť min. zdravotnú poisťovňu... údaje v PC opravovala až na základe papiera, ktorý som jej dávala... a tiež ma pani upozornila, že v prípade zmien (žiadam o predĺžený RP z dôvodu zdrav.stavu dieťaťa) mám to prísť zahlásiť znova... Podľa mojich informácií, nezamestnaným sa platí sociálne a zdravotné poistenie... do 6 roku dieťatka, ak nemáš iný príjem, platí sa dôchodkové poistenie zo soc. poisťovne.

mandragora22
24. feb 2013

@tatolu ahoj, no uz som zaevidovana, od piatku... nemala som inu moznost, kedze na predlzenu rodicovsku nejdem, dieta chcem dat do skolky na cely den. takze je to uz OK u mna, avsak by ma zo srandy zaujimalo, co sa deje po 6.roku dietata? tiez ta caka evidenicia na UP ak nebudes pracovat? ci?

tatolu
24. feb 2013

@mandragora22 ja ešte neviem 😔 u mňa ísť do práce asi nepripadá v úvahu... Ani nie tak pre syna, ale z dôvodu toho, že mám doma maminku po mozgovej porážke. A keďže opatrovateľský príspevok zatiaľ na ňu mať nemôžem, tak fakt neviem, čo bude potom...

mandragora22
24. feb 2013

@tatolu

zuzana2203
1. mar 2013

dobry den chcela by som sa spytat vybavujem si predlzenu matersku a ak by mi bola umoznenena ci by som mohla svoju 4 rocnu dceru do skolky a ako dlho by tam mohla byt dakujem -

evita68
1. mar 2013

@zuzana2203 môže aj celý deň, ak jej to zdravotný stav dovolí

tatolu
3. mar 2013

@zuzana2203 ja iba pre upresnenie... ak budeš doma na platnom rodičovskom príspevku/rodič.dovolenke, zo zdravotných dôvodov dieťatka, tak dieťatko môže ísť do škôlky aj na celý deň a Ty môžeš do práce.... v prípade, že ostaneš doma na neplatnej rodič.dovolenke (dieťatko nemá uznané zdravotné dôvody) tak dieťatko môže ísť na max 4 hod. denne do škôlky 😔

zuzana2203
3. mar 2013

@tatolu dakujem ti velmi pekne 🙂

babulka123
3. mar 2013

ahojte, baby chcela by som poradit. som uz zamestnana , ninka je v skolke, avsak je velmi casto chora, sme evidovany na plucnom odd. , kde mi dr. povedala ze ked pridem s papiermi nieje problem , vsetko mi vypise, podpise, a ze jej sa este nestalo aby to niekomu neschvalili, toto je ok. avsak chcem sa spytat myslite ze je mozne nieco taketo ziadat aj ked som uz zamestnana? som s ninkou castom doma a ak to pojde takto dalej tak v robote budem musiet dat vypoved nakolko nie kazdy zamestnavatel dokaze akceptovat pomaly kazdy mesiac OCR min.na 2tt.. dakujem

lenuska311
3. mar 2013

@babulka123 ak ti to lekar dobre napise tak ti to schvalia....poproi predlzenej rodicovsekj mozes rovnako pracovat ako pri normalnej rodicovskej....dokonca ak sa nad tym papierovo dobre zamyslis....mozes poziadat o to aj spatne cize...presne od 3r.malej....

babulka123
3. mar 2013

@lenuska311 a nieje problem v tom ze som uz zamestnana? robotu som si nasla velmi rychlo a nejako som na toto pozabudla, zobrala ju { bola som na urade preace a bola to super ponuka, inak by som po urade prace riesila predlzenie} ale nejako to nieje s nou ok. tento mesiac bola az 5 dni v skolke.. a mm tiez nemoze brat tolko volna, nasi este robia.. no des a hruza.. mam este mesiac skusobnu dobu tak rozmyslam..

lenuska311
3. mar 2013

@babulka123 nie je problem...musis ist na urad prace...vyziadat si tlacivo na predlzenie rodicovskej doovolenky zo zdrav.dovodov....potom ist za pluciarkou s tym nech napise nalez a ,ze dieta neodporuca do kolektivu preto a pretp-----chodite este k nejakemu lekarovi?????potoom ist k obvodacke ta vyplni zvysok cize anamnezu dietata a tak...potom to cele zoberies na urad prace....tam poziadas o prehodnotenie stavu....a nezabudni poziadaj odo dna kedy maala dovrsila tri roky...ked ti to schvalia vyplatia ti to aj spatne co ti to doteraz neplatili 🙂 vzdy sa to predlzi na rok...o rok sa tato ceremonia cela opakuje

babulka123
3. mar 2013

@lenuska311 ffuuuuha no toto absovlujem.. dakujem za radu. bud.tyzden mame ist akurat k pluciarke tak sa s nou dohodnem.. vies najhorise na tom je ze ona je v skolke rada , tesi sa tam a rada by som ju tam davala.. ale viac je doma a ko tam.. ale myslim ze aj ked som na predlzenej materskej tak kym jej to zdr.stav dovoluje tak do skolky moze chodit nie? aj na 8 hod. - co by samozrejme bolo menej , lebo by som si ju bravala domov skor..

lenuska311
3. mar 2013

@babulka123 paradoxom je ,ze ty mozes aj robit a ona aj chodit do skolky...zatial to stat nedomyslel

tatolu
3. mar 2013

@lenuska311 skôr by som povedala, že toto štát "zaviedol" v roku 2011 😉

natalienka12
5. mar 2013

ahojte chcela by som sa opýtať či mi schvália predĺženú rodičovskú ak chodím s dieťaťom na logopédiu má oneskorený vývin reči, či to je dôvod či ste to niektorá mala a schválili, ďakujem

tatolu
5. mar 2013

@natalienka12 ja mám kamarátku, ktorej schválili predĺženú RD pri probléme s vývinom reči... Chlapček rozprával veľmi málo a nikto mu nerozumel... Treba iba skúsiť... Vždy to schvaľujú ľudia... Niekomu schvália, inému nie 😔

matkaasebko
5. mar 2013

@natalienka12 ahojte presne to dnes zaujmalo aj mna nakolko uvazujeme ze uz zacneme aj my navstevovat logopeda stale nerozpravame moc a tiez sme mali aj febrilne krce ale to viem ze tie by nam neuznali na predlzenu!kedy budete vybavovat?

tatolu
5. mar 2013

@matkaasebko UPSVaR má na schválenie 30-60 dní a tiež je možné ešte odvolanie, ktoré znovu trvá tých 30-60 dní... 😉 Kľudne to môžeš začať vybavovať už teraz 😔

tkmama
9. mar 2013

Ženy, neviete mi prosím poradiť, či sa dá predĺžiť rodičovská dovolenka len na 1 mesiac (myslím neplatená).

evita68
9. mar 2013

@tkmama dá, ale musí s tým zamestnávateľ súhlasiť

juzinka
11. mar 2013

Ahojte kočky je nárok na predĺžený RP v dôsledku nepriaznivého zdr. stavu pri dg. Astma a GER nakoĺko ma na našom ÚPSVaR už zamietli čakám na odvolanie teda vyjadrenie z BA a bola by som rada, keby ste mi napísali či s týmito DG. je nejaká šanca. Ďakujem 🙂

tatolu
11. mar 2013

@juzinka Ty si posiela odvolanie do BA? Ja som dávala odvolanie so žiadosťou o osobné posúdenie lekárom na tom istom UPSVaRe a tiež zatiaľ čakám 😔 no ale s inou diagnózou 🤐

juzinka
11. mar 2013

no nás rovno postúpili do BA 😒

juzinka
11. mar 2013

Ale nikde sa neviem dočítať konkrétne DG.

sidus
13. mar 2013

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť? V júli bude mať syn 5 rokov, skončí nám predĺžená rodičovská a chcem podať žiadosť ešte na rok. Bola som sa dnes pýtať na úrade, vraj už sa tlačivá nedávajú, ale nás priamo zavolajú na posudkovú. Čo teda mám obavy, či to stihnem vybaviť do jeho narodenín, lebo musím doložiť papier do práce, aby ma nevyhodili. Stretli ste sa s tým, že už sa tlačivo nevypisuje pri opätovnom predĺžení?

tatolu
13. mar 2013

@sidus ja som nevypisovala klasické tlačivo, ale som napísala iba taký klasický list, že žiadam o znovuposúdenie zdrav.stavu syna a priložila som najaktuálnejšie posudky odborných lekárov... Na základe toho som dostala vyjadrenie (bez toho, aby syna videli). Zamietli 😒 No podala som odvolanie a vtedy nás videl posudkový lekár a teraz čakám na nové vyjadrenie...

dubravka30
14. mar 2013

@jaja28
Obmedzenie na 4hodiny denne v školke platí,len ak poberaš rodičovský príspevok..

dubravka30
14. mar 2013

Mamičky,kto poradí???Som na predlženej MD,synček bude mat koncom marca 2013 5rokov,predlžili mi ju vlastne do marca 2013.Ako mam postupovat ak chcem ešte o rok predlžit,ako to funguje.Možem požiadat skor/hned/,,alebo mam čakat do konca mesiaca a požiadat znovu?Je potrebne sa znova hlasit na soc.poistovni,aj na zdravotnej než schvalia predlženie rod.príspevku zo zdrav.dovodov.?Ešte sa chcem spýtat,čitala som príspevky,neviem či som dobre pochopila,ak som na predlženej rod.dovolenke,dieta može chodit do školky na 8hod,ale musim si platit zdravotne??a kolko to je?Synček mi chodí na 4hod.
velmi dakujem za rady