icon

Predĺžená rodičovská zo zdravotných dôvodov

natalinka80
3. okt 2012

Ahojte dievcata.Mozte mi niektora povedat ako to je pri predlzenej mat.dovolenke?Ja som podala ziadost a malu mi vzali do skolky,zatial len na adaptacny pobyt,ale ucitelka mi povedala,ze sa musim do decembra zamestnat,lebo su mamicky ktore musia nastupit do prace a tie deticky uprednostnuju a ze ta predlzena mi nebude platit,lebo mala je v statnej skolke a nie v sukromnej.Ja sa urcite zamestnam,len neviem ci ma vezmu na TPP,kedze malu budem musiet vodit aj vyberat sama a vikendy musim mat volne,lebo mi snou nema kto byt.Takze to bude asi brigada alebo na dohodu.Viete mi teda povedat ci budem mat tu matersku alebo nie?Za radu a odpoved vopred velmi pekne dakujem!

kikusik23
18. feb 2017

@bianca11 nie ja normalne pracujem na TPP takze spatne nam nic nevratia?

lili777
18. feb 2017

@kikusik23 aj mne vyplatili spätne, max sa dá 6 mesiacov...trebalo to správne vyplniť v žiadosti, že odkedy žiadaš rodičovský príspevok...a dať aj 6 mesiacov staré nálezy, aby bol stav preukázaný v tom čase. Aj keď oni sú "milí" a pýtajú len 3 spätne, aby to následne mohli neschváliť s dôvodom, že stav vtedy nebol preukázaný.

kikusik23
18. feb 2017

@lili777 takze to budem vyplnat az teraz ked si idem podat tu ziadost o rodicovsky? lebo uz mi prisiel papier ze mi to schvalili a teraz si mam ist poziadat o rodicovsky tak tam mam uviest ze ziadam aj o spatne vyplatenie? a stav preukazany v tom case? - to ako myslis? mam priniest spravy od pediatricky? ze sme u nej boli aj dva krat do mesiaca a vzdy dostal atb alebo ako?

bianca11
18. feb 2017

@katarinka73 ak schvalia tak to davaju spatne od toho datumu/mesiac v ktorom ste podavali ziadost. Napr. ja som podavala ziadost na prispevok na plienky v oktobri, cakala som 3 mesiace a ked schvalili tak poslali peniaze v januari za okt, nov, dec.

bianca11
18. feb 2017

@kikusik23 Treba sa pytat. Ja som sa musela prihlasit na UPSV a hned na to mi ponukli aby som odpracovala 3-4 dni niekde na 4 hod. a dostavala som okolo tych 200 e. Nemohla som sa zamestnat. Ked nam schvalili ten RD tak chceli aby som vratila ja tie peniaze za tie odpracovane mesiace a ak vyrovnam potom oni vratia to co nam patri. Proste chaos, lebo po odpocitani som mala mat o 200 e viac. Nakoniec to tak spravili ze ja menudem nic vraciat a oni doplatili rozdiel. Preto som sa pytala. Ale takto ked ste boli zamestnana to neviem.

lili777
19. feb 2017

@bianca11 nie je pravda, nemusí sa dať dátum v tom mesiaci ako podávaš. Ja som podávala v januári a dala som do žiadosti, že žiadam od júla predošlého roka /proste polroka spätne/ a tak mi to schválili, takže spätne mi vyplatili 6 mesiacov po 200 e. ale to treba tak do žiadosti, keď to ide na posudkové vyplniť

bianca11
19. feb 2017

@lili777 aha... Ja som podavala v ten mesiac ked malt mal 3 roky. Ja som mala taku situaciu, ze som nemohla cakat neviem na co... Preco ste cakali pol roka?

9lf9
19. feb 2017

6 mes. spatne sa da vyplatit OD VZNIKU NAROKU, takze od toho ako je platny posudok- ten datum treba sledovat. Samozrejme, ze ked ziadate dalsi mesiac po dovrseni 3r tak nedostanete vyplatene spatne nic lebo ste ten RP poberali. Ak sa podavala ziadost napr. ak uz dieta malo 4r tak zalezi, aky datum je zadany na posudku, od kedy je platny- kedy lekar urcil ze je nepraznivy zdravotny stav, ak ho da spatne (napr. od kedy malo dieta 3,5r a teraz ma 4r) tak ho spatne doplatiam.

lili777
19. feb 2017

@bianca11 ja som žiadala v tom čase na takmer 5-ročnú dcéru...

corina78
14. mar 2017

Ahojte dievčatá, prosím poraďte mi. Malý mal 12.10 3roky. Od septembra navštevuje materskú školu. Je viac doma ako v škôlke. :( Stále je chorý, okrem toho má silný atopický ekzém. Zajtra ideme na kontrolu k imunologičke a uvažujem, že si podám žiadosť o rodičovský. Čítala som vaše príspevky a priznám sa, nerozumiem tomu, od akého dátumu to mám uviesť. Od 12.10 (syn mal vtedy 3r ) alebo od iného dátumu? Ďakujem za každú radu!♥

lili777
15. mar 2017

@corina78 ano. Da sa polroka spatne, tak kludne daj ten datum, kedy mal 3. Len trvaj na tom, ze tam nechas aj nalezy z toho obdobia, aj ked su starsie ako 3 mesiace...aby ti potom nenapisali, ze zdravotny stav v tom case nebol preukazany.

aniko92
15. mar 2017

@lucia90051 ahoj aj ti schválili predlzenu md??pýtam sa kvôli tomu že aj my chodíme na imuno a malá by my na rok mala nastúpiť do škôlky ale uz teraz sme choré aspoň raz do mesiaca...Ďakujem za odpoveď 🙂

zyza
20. apr 2017

dievcata,chcem sa opytat,ked ma mamicka schvalenu RD zo zdravotnych dovodov do 6 rokov a chcela by dat dieta do skolky,na 4 hodiny,koli kolektivu (predskolak),kde sa ma opytat,ci moze navstevovat dieta MS?Pediatricky,ktora dava potvrdenie, uradu,ktory vyplaca rodic.prispevok alebo doktorky,pri ktorej je dieta s diagnozou liecene?Pripadne neviete kde najde ten zakon,ci moze dieta navstevovat ms?Aby jej nezobrali prispevok.Vdaka..

lili777
20. apr 2017

@zyza nikde sa netreba pýtať. Dieťa môže byt v škôlke aj cely deň. Zákon to nezakazuje a neudáva matke ani povinnosť informovať škôlku že je s dieťaťom na predĺženej RD.

zyza
20. apr 2017

@lili777 dakujem,no len je blbe,ze najskor ma potvrdenie od dr,ze nemoze skolku navstevovat,koli tomu a tomu a potom ta ista dr.da potvrdenie do Ms ,ze moze nastupit a je zdrave😕, aj ked ta choroba nie je nakazliva...co si o tom myslis?

jezurka47
20. apr 2017

Je tu niekto, komu schvalili predlzeny rodicovsky na diagnozu celiakia? Dakujem

lili777
21. apr 2017

@zyza myslím, že dnes nemajú právo v škôlke pýtať potvrdenie, dokonca ani po chorobe. Za zdravotný stav zodpovedá rodič. Neviem kedy Vám dala papiere, že nemôže, hádam uplynul nejaký čas. Osobne by som to v prípade nutnosti argumentovala tak, že mi imunologicka odporučila postupne zaraďovanie do kolektívu, keďže dieta je predškoláka. Takto to bolo v našom prípade. Imunológ dal papiere, ale trvala na kolektíve, aby sme problém chorobnosti len neposunuli do školského veku a syn si zvykal na školské prostredie a baktérie s ním spojené.

lili777
21. apr 2017

@zyza
Sorry za chyby, píšem z mobilu

zyza
21. apr 2017

@lili777 dakujem .Potvrdenie o zdravotnom stave dietata s dava s prihlaskou do skolky,nie?Cize ho asi treba..

lili777
21. apr 2017

@zyza aha, čiže sa potrebujete nanovo prihlásiť, nemali ste len prerušenú dochádzku alebo tak. To presne neviem, ako sa rieši. Aká lekárka vám dávala papiere na predlžený? však väčšinou len pediater nestačí, aj nejaký odborný lekár - možno sa pediatričke práve na toho odvolať, že pri návšteve odporučil postupné zaraďovanie do kolektívu.

martina117cd
24. apr 2017

@yvkay nam tiez na prispevok neuznali AE. Na odvolanie uz ano. Pri predlzeni mi uz prisla odpoved. Do 5 - tich rokov. Tiez máme diétu a alergie. Okrem toho pár pridruzených diagnóz.

yvkay
24. apr 2017

@martina117cd ahoj.takze na odvolanie vam uznali? Nam neuznali ani na odvolanoe v ba Dg AE, stale sa nim trapime,a teraz ma take obdobie ze ho ma po celom tele,v zahyboch na rukach ma to velmi skarede,skusame potierat repikom tak hadam jej pomoze lebo nechcem aby sme museli ist do nemocnice.Hlavne ze dieta nema DNZS.
V marci som podavala novu ziadost ale na AE nam to neuznali ale na inu dg a to poruchu reci co som vobec nemyslela ze nam to uznaju.chodime k logopedicke a v posudku mame ze pre poruchu reci ma dcerka DNZS.mame kontrolu 1/2018 a uznali nam to spatne od 1/2017

martina117cd
25. apr 2017

@yvkay teraz som rozmýšľala, nám to tiež uznali až na druhú žiadosť - ale to išlo o príspevok. Menila sa tam ale posudková lekárka a bola som tam aj osobne, nech vidia na vlastné oči. V odôvodnení prvého zamietnutia totiž bolo, že ekzém nepokrýva viac ako 20% tela, či ako to oni majú v zákone odnormované. Na predĺženú rodičovskú potom hneď na prvý raz. Na AE, ale ako vravím, má tam viac diagnóz, vrátane alergie na potraviny.

martina117cd
25. apr 2017

@yvkay Inak dúfam, že sa dáte skoro do kopy. Čo všetko Vám z režimových opatrení pomáha? Nám asi najviac diéta, obmedzovanie sladkého, veľa zleniny, natierame biodermou, kúpeme v sóde a soli, perieme v indických orechoch a používam občas aj Lovelu.

yvkay
16. máj 2017

@9lf9 ahoj.mozes mi prosim poradit ze kedy mi pride RP ak som si ziadala minuly meisac to je v aprili a posudok mam platny od 1/2017 o DNZS dietata,musi mi asi prist najprv rozhodnutie vsak ze mi priznavaju RP podla posudku.dakujem za odopoved.

9lf9
16. máj 2017

@yvkay o priznani RP sa uz rozhodnutie nevydava. Záleží k akému dátumu bola podaná žiadosť na spracovanie majú 30 dní a peniaze sú už asi na účtoch všade na SR. Tak ak si si nedala zasielanie poštovou poukážkou tak to príde až o mesiac.

yvkay
16. máj 2017

@9lf9 dakujem,ja som myslela ze mi pride rozhodnutie ale ak neposielaju tak aspon nemusim cakat,podavala som 19.4. a myslela som si ze budem mat uz tento mesiac.

9lf9
16. máj 2017

@yvkay tak to aj mohli stihnúť, ale čo už , hlavne že prídu peniažky doplatené od 1/2017 aj keď neskôr.

yvkay
16. máj 2017

@9lf9 no cakala som tento mesiac,snazila som sa si to podat co najskor,ale snad buduci mesiac pridu.

9lf9
16. máj 2017

@yvkay to už musia, inak treba ísť na úrad