icon

Predĺženie rodičovského príspevku a možné zamestnanie

lenkaziva
3. máj 2025

Ahojte, máte niektorá skúsenosť s predĺžením rodičáku po dosiahnutí 3rokov veku dieťatka? Mám spádovú MŠ v Žiline podľa trvalého pobytu, ale bývam v Martine. Chceli by sme malú dať do súkromnej škôlky na 3dni striedavo s domácym vzdelávaním. Malá bude mať 3roky až na konci októbra. Mám teda väčšiu šancu, že ma v MŠ zamietnu? A ďalšia vec-môže sa matka dieťaťa na ktoré poberá rodičovský príspevok zamestnať a stále poberať rodičovský príspevok?
Vopred vďaka za odpovede.

kvietok1992
3. máj 2025

@lenkaziva a na základe čoho by to mali predĺžiť, je tam nejaká zdravotná diagnóza alebo čo?

beky223
3. máj 2025

Nie, takto to nefunguje, s týmto predĺžený rodičovský nevybavíš.

slavomira236
3. máj 2025

@lenkaziva ty chces ze ked ti zamietne skolka? Nemas sancu dieta nebude mat 3roky do 31 augusta. A po novom ti mesto moze dat aj nahradnu skolku ak ju apadova neprijme

zuzanockamt
3. máj 2025

@lenkaziva Bez šance. A snáď to v niektorom konsolidačnom balíčku zrušia.

petamich
3. máj 2025

V prvom rade narok na predlzeny rodicovsky prispevok v pripade, ze dieta nevezmu do spadovej skolky vznika v pripade, ak dieta dovrsi 3 roky do 31.8. a potom je tam dalsich x podmienok. Vas uz diskvalifikuje ta prva.

tehulka2011
3. máj 2025

prepac, ale strasne mi bije do oci ten ypsilon po c 😃
este odpoved na druhu otazku - ano, mozes sa zamestnat a nadalej poberat rodicovsky

patta89
3. máj 2025

Rodičovský budeš poberať do októbra, nárok na predlžený nemáš...takže posledný dostaneš v novembri, a pracovať môžeš

sara07
3. máj 2025

domace vzdelavanie nie je dôvod na predlženy rodičovsky prispevok
akonáhle ti bude chodit do škôlky jedno akej ho nedostaneš
takto to nefunguje proste

januska12323
3. máj 2025

Na ten rodicak nemáš nárok.

mamina7070
3. máj 2025

takto to nefunguje ako chces primarne dieta nema tri roky do 31.8

sandra49
3. máj 2025

@lenkaziva možno mala na mysli len predĺženú rodičovskú dovolenku? Lebo tu si môžeš predĺžiť..ale dieťa smie chodiť do škôlky len na pol dna a ty nesmieš pracovať. Ak by si chcela aj dostávať rodicak za predĺženie, musela by si spĺňať podmienky alebo mat dieťa s diagnozami a co tu čítam, niekedy ani tak nechcú mamičkám dat.

zuzanockamt
3. máj 2025
@sandra49

@lenkaziva možno mala na mysli len predĺženú rodičovskú dovolenku? Lebo tu si môžeš predĺžiť..ale dieťa smie chodiť do škôlky len na pol dna a ty nesmieš pracovať. Ak by si chcela aj dostávať rodicak za predĺženie, musela by si spĺňať podmienky alebo mat dieťa s diagnozami a co tu čítam, niekedy ani tak nechcú mamičkám dat.

@sandra49 Ona ale píše o predĺžení príspevku, čiže očakáva financie.

nikaeli
3. máj 2025
@zuzanockamt

@lenkaziva Bez šance. A snáď to v niektorom konsolidačnom balíčku zrušia.

@zuzanockamt tiež v to dúfam. Hlavne že všetci nádavajú na znížený DB a pod.
Čo myslíte, milé prešpekulované mamičky, odkiaľ má štát na tieto príspevky? @lenkaziva nie, nemáš nárok na platený rodičák po 3.roku dieťaťa.

zuzanockamt
3. máj 2025
@nikaeli

@zuzanockamt tiež v to dúfam. Hlavne že všetci nádavajú na znížený DB a pod.
Čo myslíte, milé prešpekulované mamičky, odkiaľ má štát na tieto príspevky? @lenkaziva nie, nemáš nárok na platený rodičák po 3.roku dieťaťa.

@nikaeli Chcú znižovať prídavky, znižujú DB, ale nezmyselné tehotenské a rodičovské príspevky nechajú. A tu ďalšia prešpekulovaná matka skúma, ako obabrať systém.

heleninamama
3. máj 2025

Pri takýchto témach už očakávam len rady, ako zdravé decko čo najšikovnejšie zmrzačiť, aby naň mohla mamička poberať peniaze po zvyšok života.
A verím, že aj na toto onedlho príde. Slovenské mamičky sú majsterky v odrbávaní.

rastikm
4. máj 2025

zdravím, ja ako otec dieťaťa poberám materské a po nej budem poberať rodičovský príspevok a pracovať.. chcem sa spýtať či manželka môže s dieťaťom byť doma a starať sa o dieťa aj keď vlastne rodičovský budem dostávať ja ako otec?

sara07
4. máj 2025
@rastikm

zdravím, ja ako otec dieťaťa poberám materské a po nej budem poberať rodičovský príspevok a pracovať.. chcem sa spýtať či manželka môže s dieťaťom byť doma a starať sa o dieťa aj keď vlastne rodičovský budem dostávať ja ako otec?

@rastikm ona bude mat zdravotné ako pokryte ? rodičovsky daj už na nu a máte obaja odvody pokryte ty zo zamestnania a ona z rd

sandra49
4. máj 2025
@rastikm

@rastikm a prečo ho nemoze poberat manželka? Tak by si nemusela platiť zdravotku a socialku. Ty keď budeš zamestnaný za teba bude platiť odvody zamestnávateľ.

zuzanockamt
4. máj 2025
@sandra49

@rastikm a prečo ho nemoze poberat manželka? Tak by si nemusela platiť zdravotku a socialku. Ty keď budeš zamestnaný za teba bude platiť odvody zamestnávateľ.

@sara07
@sandra49 Asi by jej vychádzal menší RP, keď to chcú takto spraviť.

rastikm
4. máj 2025

áno jej vychádza menší RP preto som sa pýtal, zabudol som to spomenúť.. ďakujem za odpovede..

sara07
4. máj 2025
@rastikm

áno jej vychádza menší RP preto som sa pýtal, zabudol som to spomenúť.. ďakujem za odpovede..

@rastikm tu zdravotnu u nej ako idete riešit ? zdravotne poistenie

sandra49
4. máj 2025
@rastikm

@rastikm a menší o koľko? Ci nebudete na tom lepšie s menším ale zaplatenymi odvodmi ako s väčším ale bude si to musieť platiť ako dobrovoľne nezamestnaná.

rastikm
4. máj 2025
@sara07

@rastikm tu zdravotnu u nej ako idete riešit ? zdravotne poistenie

@sara07 asi to necháme tak, bude dostávať ona menší RP

rastikm
4. máj 2025

keby sme mali platiť za manželku zdravotnú, z môjho vyššieho RP tak bysme boli asi na tom istom ako keď ona bude dostávať menší RP

rastikm
4. máj 2025

a takto sa to dá?: máme syna chodí do škôlky na 4hodiny, pretože manželka sa stará o neho do šiesteho roku života, momentálne má 4,5 roka.. tak ona sa môže ďalej starať až pokým dovŕši 6 rokov a bude za ňu štát platiť odvody a ja by som tým pádom mohol dovtedy poberať vyšší RP? dúfam, že som to napísal zrozumiteľne

zuzanockamt
4. máj 2025
@rastikm

a takto sa to dá?: máme syna chodí do škôlky na 4hodiny, pretože manželka sa stará o neho do šiesteho roku života, momentálne má 4,5 roka.. tak ona sa môže ďalej starať až pokým dovŕši 6 rokov a bude za ňu štát platiť odvody a ja by som tým pádom mohol dovtedy poberať vyšší RP? dúfam, že som to napísal zrozumiteľne

@rastikm Áno, ty na druhé dieťa, s ktorým si na MD, môžeš poberať vyšší RP a ona bude ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov doma s tým starším. Takže aj teraz za ňu platí štát odvody.

rastikm
4. máj 2025
@zuzanockamt

@rastikm Áno, ty na druhé dieťa, s ktorým si na MD, môžeš poberať vyšší RP a ona bude ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov doma s tým starším. Takže aj teraz za ňu platí štát odvody.

@zuzanockamt ďakujem pekne.. pomohli ste nám

gov
Odpoveď bola odstránená
lenkaziva
autor
5. máj 2025

Ďakujem všetkým čo si našli čas odpovedať. Táto informácia o predĺžení rodičáku sa ku mne dostala od kamarátky,ktorej nevzali deti do spádovej MŠ 2roky dozadu. Ukázalo sa,že podmienky sa odvtedy zmenili. Mojím zámerom nie je obabrať tento štát ako si mnohé z vás myslia. Vždy som si zaplatila čo som mala aj keď som podnikala…Mrzí ma,že na týchto fórach sa šíri toľko posudzovania. :(