icon

Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti

kiara123
25. jún 2013

Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?

suzibandit
28. aug 2017

@ileas aké ste mali diagnózy, ak Vám to neprekáža napísať, vďaka a mrzí má, že Vám to zamietli

evittam
28. aug 2017

@cindyy Si nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Nic viac netreba.

cindyy
28. aug 2017

@evittam no zatiaľ len do troch rokov preto sa info ci treba hlásiť aj na sociálke ze mam predĺženú do 6tych

evittam
28. aug 2017

@cindyy Ak si sa bola prihlasit na dôchodkové po MD tak si prihlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov.

cindyy
28. aug 2017

@evittam aha.dobre ďakujem ti😊

ileas
28. aug 2017

@suzibandit mali sme diagnozu porucha imunity a febrilne kŕče

lulukaaa
29. aug 2017

Dobrý deň.
Chcela by som sa opýtať na predĺženie rodičovského príspevku.
Môj syn je Atopický ekzemista.
Ma niekto skúsenosť s tým či mu schválili stouto diagnózou predĺženie na úrade?
Ďakujem za info

yvkay
29. aug 2017

@lulukaaa ja som pred rokom davala na AE a zamietli to aj na odvolanie.ale viem ze niekomu aj uznali.

petrahankova
30. aug 2017

Prosím neviete niekto poradiť?Prvý raz nám neschválili DNZSD,syn mal 3 roky v júny,pani na úrade povedala,že môžem skusiť s novými správami hocikedy.Ja som teraz evidovana len na zdravotnej poisťovni,malý by mal ísť na skúšku na 4 hodiny do škôlky od septembra.Ja som včera poslala novú žiadosť o posúdenie zdravotného stavu ,no dnes mi volali zo školy,či by som nemohla ísť do práce.A ja teraz neviem čo,či mám nejako stornovať to podanie žiadosti,keby som šla do práce alebo neviem čo robiť.Dakujem za radu.Inak muž je doma,je živnostník,ale pracuje z domu.

yvkay
30. aug 2017

@petrahankova mozes poberat predlzeny RP a mozes aj pracovat,stornovat nic nemusis,RP moze poberat aj manzel.

suzibandit
30. aug 2017

Zienky, prosím na ktorý úrad ste podávali žiadosť o predĺžený rodic.? Na sociálnu či UPSVaR? Skúsim zajtra podať ...vďaka

evittam
30. aug 2017

@suzibandit Určite UPSVaR. SP s tym nema nic spolocne.

suzibandit
30. aug 2017

@evittam ďakujem pekne

brcka3010
5. sep 2017

Nam neschvalili ,dcera ma celiakiu,ani po odvolani neschvalili

petrahankova
10. sep 2017

@yvkay Prosím a ked mal syn v juny tri roky a vtedy neschvalili a teraz som to znovu podala na posudenie,tak ak by nahodou schvalili,odkedy?Od datumu kedy mi to príde?POkial by teda nahodou schvalili.

evittam
10. sep 2017

@petrahankova Ako som ti už napísala v inej diskusii. Ako my tu máme vediet ci ti niečo schvália a ak ti to schvália od kedy ti budú posielat peniaze?! Na to neexistuje vseobecna šablóna, vypocet.....

petrahankova
10. sep 2017

@evittam ja som to myslela,či to nieje nejako stanovené,napr. od dátumu podania žiadosti,alebo až od dátumu schválenia,ked až potom mám ísť podať žiadosť o vyplácanie RP

evittam
10. sep 2017

@petrahankova Tak logicky si myslim,ze ak ti schvalia predĺžený RP podany vtedy a vtedy tak tym,ze to schvália tak od datumu uvedenom na žiadosti. Ale to je moj nazor.

yvkay
10. sep 2017

@petrahankova ahoj.nam to uznali od kedy sme mali nove lek.spravy cize od datumu na lek.sprave mame platny posudok.potom ak si budes podavat ziadost o RP napises do ziadosti datum od kedy je platny posudok tak od vtedy aj vyplatia,mne vyplatili naraz v jednom mesiaci za 4mesiace spatne.

yvkay
10. sep 2017

@petrahankova aj ja som mala v tom zmatok,vsade to je ine na uradoch,u nas napr.sa podava ziadoat o RP az ked mas posudok,a co viem tak niekde zasa sa podava spolu so ziadostou o posudenie zdrav.stavu.ale zasa ked som sa chcela odvolat tak aom musela podat aj ked neschvalili ziadost o RP aby mi prislo Rozhodnutie o neschvaleni a az potom sa odvolat.to mi poradila jedna zlata mamicka lebo to som nevedela.treba sa pytat,ved nik nemoze vediet vsetko 🙂

petrahankova
10. sep 2017

@yvkay dakujem pekne 🙂

cindyy
10. sep 2017

A majú podľa zákona poslať rozhodnutie pri prvom podaní mesiac ?ci môžu aj neskor?

petrahankova
10. sep 2017

@cindyy mne povedali,že do 30 dní mi príde rozhodnutie

cindyy
10. sep 2017

@petrahankova a nie vieš ci to je zákonom stanovené ze do 30 dni?

9lf9
10. sep 2017

@cindyy maju 30 dni na vydanie posudku lebo to robi jedno oddelenie a na rozhodnutie oa dalsie oddelenie 30 dni.

petrahankova
10. sep 2017

@cindyy to neviem,ale ked som to bola zaniesť,tak mi pani povedala hned,že do 30 dní mi príde rozhodnutie,takže by to tak malo byť.Akurat ked som predtým podavala odvolanie,to trvalo velmi dlho,od podania to bolo cez dva mesiace

mizulienka
12. sep 2017

Dievčatá j som podávala žiadosť 19.7. A ešte stále nemám vyjadrenie, je to normálne? Ďakujem

petrahankova
12. sep 2017

@mizulienka no ja už by som sa na vašom mieste telefonicky informovala

mizulienka
13. sep 2017

@petrahankova dnes som tm volala, schválili nám to, teším sa😁👍

brcka3010
13. sep 2017

@mizulienka môžem sa spýtať ak vám to nevadí aké máte diagnozi? Ďakujem