icon

Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti

kiara123
25. jún 2013

Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?

suzibandit
27. sep 2017

@cindyy práveže som zamestnaná, tak preto má to súri, budem musieť dať výpoveď, ak mi neschvália, resp. neviem ako postupovať keď nemám žiadne vyjadrenie a o 10.dni konci riadna rodičovská.
Diagnózy mame, astmu, infekty dych. ciest, imunitný deficit, atopicky ekzém a intoleranciu kráv.mlieka, ani nie pred mesiacom vybraté mandle, skoro pól roka sa maly liečil zo zápalu pľúc.
Tak, ale je mi jasne, že sú aj horšie diagnózy , len ide o to, že maly je nonstop chorý, škôlka neprichádza do úvahy vzhľadom k častým astm.zachvatom a špeciálnej strave a v práci sa so mnou odmietli dohodnúť na skrátenom úväzku, čiže jedinou voľbou momentálne pre mna je predĺžení rodicak

caelley
27. sep 2017

@suzibandit ak by aj nie, oni Ti to vyplatia spätne, neboj 🙂

cindyy
27. sep 2017

@suzibandit ja som na tom tak isto.žijem z deťmi sama ..mm mi zomrel čiže zamestnávateľ sa so mnou hrať nebude.môj mali ma iste diagnózy plus viac alergii a ale ktovie záchvaty tiež febrilne kŕče. Takže tiež sa obávam co bude .malého mi nemá kto strážiť jednoducho musím byť sním doma ja .ma prísnu diétu. Na úrade mu tiez povedali ze do 30dni a keď som po 30dni volala co je stým stále to mali nevybavene na stole.tiež neviem co mam robiť hádam sa tam preberú. Lebo keď ukončím PP pôjdem na podporu a potom keď mi príde rozhodnutie a náhodné schvália neviem co ďalej.

suzibandit
27. sep 2017

@caelley niežeby som sa bála, že ostanem bez peňazí, skôr ide o to, že budem musieť dať výpoveď v práci, keďže nemám rozhodnutie, takze z tohto dôvodu neviem čo mám vlastne urobiť, alebo pôjdem na PN, alebo OČR so synom a vykryjem pár dni... každopádne sa musím ísť informovať ohľadne rozhodnutia

suzibandit
27. sep 2017

@cindyy jedine ak by schválili a nebolo by ešte rozhodnutie, tak to vykryť tou PN alebo OČR na dieťa, len horšie ak neschvália

cindyy
27. sep 2017

@suzibandit ved to potom to veľmi pokazí podporu.ja som rozmýšľala ze ešte čerpať dovolenku by sa asi dalo

petrahankova
28. sep 2017

@yvkay tak som volala a neschválili zase,a ak sa chcem odvolať,že si mám požiadať o vydanie rozsudku?ANO?

9lf9
28. sep 2017

@petrahankova Nie o vydanie posudku ale podat si ziadost o RP lebo neda sa idvolat voci posudku ale nepriznaniu Rp

suzibandit
28. sep 2017

@cindyy tak aby bola dobrá ( maximálna)podpora tak max 1.-2.dni dovolenky, podľa toho koľko to vychádza za dovolenku a keď si vezmeme viac dni, tak zase si pokazíme podporu...no neviem ako to urobím, budem musieť asi volať, až sa zariadim

cindyy
28. sep 2017

@suzibandit to fakt keby chcem čerpať viac dní dovolenky pokazim si podporu?no daj vedieť ako si dopadla

lulukaaa
28. sep 2017

@suzibandit dakujem
@caelley môj malý má tiež stoličky ekzém. Mozem sa prosím opýtať či do správy na posúdenie boli písané že dieťa nemôže ísť do kolektívu? Alebo že je len atopik? A ešte mali nové správy od koženej,alergologicky. Lebo ja si presne na túto diagnózu chcem podať a bojím sa či my to uznajú.

chocky11
28. sep 2017

@cindyy ja,som si tak.pokazila podporu o 200eur lrn kvoli dovolenke, lebo som nemala na vyber, zo strany zamestnávateľa ma k.tomu donutili lebo sa mi nevyjadrili k nastupu do prace, a tym padom som mala nastupit na,smeny co sa mne ako slobodnej mamicke choreho dieteta nedalo. Od septemra som ti s nimi riesila a vyriesila som to az v decembri cize som musela byt dva mesiace pn aby som to vykrila. Az ked som.pohrozila inspektoratom prace a pravnikom a zacala som to riesit s pravnickym oddelenim zamestnavatela tak sa to zrazu pohlo. Ake uskodila mi riadne noooo.

cindyy
28. sep 2017

@chocky11 tebe to asi skôr ta pn pokazila

chocky11
28. sep 2017

@cindyy ja som bola najprv na dovolenke 25 dni a tiez mi na socialko povedali ze lepsie len jeden alebo dva dni ostat a potom skoncit. Cize zobrat si dva den volna a ostatne po dohide si dat najleosie vyplatit. No to sa mne nepodarilo

yvkay
28. sep 2017

@petrahankova napisem ti ip

yvkay
28. sep 2017

@petrahankova ahoj.
podas si Ziadost o RP na UPSVaR,pride ti ROZHODNUTE,maju na to zasa 30 dni,a ty sa na to ROZHODNUTIE ODVOLAS,pride Ti ze ti ZAMIETAJU ZIADOST o RP.
A zasa budes cakat tak 3-4 tyzdne a ked lekar bude trvat na svojom posudku tak to posielaju do BA.Ak by si mohla este dolozit nejake lek.spravy k tomu odvolaniu tak mozno to schvali aj u Vas a nebude to musiet ist do BA.
ak sa mozem opytat aku mate Dg,my sme mali atopicky ekzem a neschvalili mi to ani na odvolanie,potom som podala novu ziadost lebo dcerka ma poruchu reci-Dyslaliu,mala som posudok od logopedicky a psychologicky a schvalili nam na tu poruchu reci,atopicky ekzem vobec nebol ani spomenuty.mne prislo do mesiaca schvalenie a mame na 1 rok,cize v januari zasa zanesiem spravu od logopedicky a budem cakat na posudok,
odvolanie je strasne na dlho,ved vies sama :(

yvkay
28. sep 2017

@petrahankova mali sme aj od imunologicky ze dcerka ma oslabenu imunitu a stym suvisi ten atopicky ekzem a pretoze sme neboli hospitalizovane v nemocnici (to nam prisla odpoved z BA) preto neshvalili predlzeny RP.

suzibandit
28. sep 2017

@cindyy áno pokazí, pretože to funguje tak , že napr. za 1.den dovolenky máš cca 50€, čiže ti vydelia tých 50€ jedným dnom a vychádza ti to 50€ na deň podpory, čiže maximálna podpora na mesiac, takze ani ta dovolenka neni riešenie

suzibandit
28. sep 2017

@cindyy zabudla som napísať to najpodstatnejšie, že čím viac dni, tým sa to delí väčším číslom a tým pádom zevraj menšia podpora

cindyy
28. sep 2017

@suzibandit aha no pekne tak už neviem vôbec ako ďalej hádam to stihnú.

petrahankova
28. sep 2017

@yvkay Tak syn mal v júny 3 roky,teraz teda mám ísť na upsavr požiadať o RP a to mi oni potom automaticky pošlu rozhodnutie o tom neschválení?Tak?

yvkay
28. sep 2017

@petrahankova Ano a prilozis k ziadosti aj kopiu RL dietata a podas si to na podatelni u vas v meste,povedz,ze aj ked mas posudok ze ti lekar neuznal DNZS dietata,ze rozhodnutie potrebujes aby si sa mohla odvolat.

petrahankova
1. okt 2017

@yvkay ešte som ti vtedy nenapísala našu diagnozu,máme neurologickú,syn mal v pol roku celkový kolaps,potom ešte dvakrát taký slabší,tak sme začali byť sledovaní a chodíme na EEG,ako rástol,tak začal bývať taký zahladený občas,a teraz posledný rok je zahladený aj viackrát denne,takže sa to zvyšuje,neurologička nam v auguste už aj chcela dať lieky,ale som odmietla ešte,že ked som s ním doma si ho posledujem,ona mi ani nevie čo to môže mať,ale že by sme vyskúšali lieky,mne sa zdá malinký na to ,aby som z neho robila pokusného králika chémiou.Tak nam navrhla mu zvýšiť príjem omega 3 m.k. do stravy a vraj ho mám sledovať a zapisovať dlžku tych zahladení.Je to stále rovnako.On ked sa zahladí neodpadne,ale máme ho sledovať,napr. jemu sa to stane i ked sa nahaname,len tak zastaví a zahladí sa.Neviem,teda,skusim požiadať o ten rodičovský,odvolať sa a ked zamietnu,tak sa na to asi vykašlem,inak by som mu musela skočiť po lieky a nasadiť ich.

suzibandit
4. okt 2017

@cindyy dobrý večer, prišlo Vám už rozhodnutie? Nám ešte nič a v sobotu má maly 3.r, začínam byt nervózna 😅

cindyy
5. okt 2017

@suzibandit dobre ránko. Nám stále nič ale idem ja dnes volať zavolaj aj ty co ti povedia možno to už máš .

smesmesmejko
5. okt 2017

S chorobnostou vam predlzenu platenu rodicovsku neschvalia,mozete ostat doma,ale iba na neplatenej rodicovskej dovolenke,ak budete pracovat na pol uvazok,treba hlasit v socialnej poistovni.

suzibandit
5. okt 2017

@cindyy Ok skúsim, daj vedieť ako si dopadla a držím palce

cindyy
5. okt 2017

@suzibandit u nás majú dnes nestránkový tak skúsim zajtra .ďakujem aj tebe drzim palce.a ako to budeš riešiť ďalej ak to ešte nebude?

smesmesmejko
5. okt 2017

@petrahankova nasa dcera mala neurologicky aj psychologicky,k tomu este imunologicko-alergologicky posudok a nestacilo to,kamaratka mala detto neurologia,psychologicka,so zaostalym vyvojom,chlapec nerozpraval,mal zachvaty zurivost,absolutne nesamostatny,neodplienkovany,tiez neschvalena predlzena rodicovska,oddovodnenie-prognoza zlepsenia stavu 🤔 nechcem aby to vyznelo rasisticky,ale nas socialny system pomaha len ciganom,a to mam priamo od pracovnicky uradu,maju prikaz zhora pomahat ciganom....

petrahankova
5. okt 2017

@smesmesmejko no ani nevrav,mne napísali,že stav nepretrváva,pričom najskor maval stavy zahladenia 1-2krat za tyžden,teraz aj viakrat denne,pri najbližšej kontrole asi aj na lieky bude musieť ísť,a vraj nepretrváva stav,to fakt,ale sa zhoršuje :(