icon

Predĺženie rodičovského príspevku pri nosení plienok?

janka123456879
28. mar 2026

Ahojte mamičky idem si poradu je tu niektorá mamička ktorá si vybavovala rodičak na predĺženie rodičaku do 6 rokov .... Či by mi dali kvôli malému že nosí plienky či by mi predĺžili riešil niekto toto ...... Nemám to prehľad ako to chodí ..... Ake sú podmienky či len jeden dochtorka môže len potvrdiť . Vopred Ďakujem za odpoveď .

Strana
z3
motylik2559
28. mar 2026
@luccys

Dnes budem mat nocne mory zo slova "náraty". A stale neviem, co to je, lebo autorka to pouziva v kontexte, ktory absolutne nedava zmysel😃

@luccys Autorke nejdem ani pisat, ale sucitim s tebou😄 Tiez som uz po precitani myslela, ze budem mat nocnu moru z toho slova🙈😄 Ale, potesim ta, vyssie to uz jedna zena vysvetlila, vraj sa to slovo pouziva na vychode, a teda je to "na raty" a nie "naraty" ako pise autorka a znamena to ako ratovat-cize ist na pomoc, zachranit. Tak nocnu moru odloz niekam radsej, toto ti za to nestoji😄 Mame vysvetlenie😄🙈

janka123456879
autor
28. mar 2026
@januska12323

Nerozumiem, píšeš, že na nočník ide, plienku má suchú len z nejakého dôvodu nechce "gaťky". Zober ho do obchodu nech si vyberie slipy aké chce. Doma zahoď všetky plienky aby to videl a bude mať na výber holý zadok alebo nové slipy. A môže revať koľko chce, hádam si poradíš s jedným malým deckom.

@januska12323 skúšali sme to povie hneď že nie ukazovala som obchode že či chce také gaťky on povedal nie

andulka220989
28. mar 2026

Jedine ísť na neplatený rodičovský, tz. zaeviduješ sa ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov. Pozor v tomto prípade môže dieťa do škôlky len na 4 hodiny. Mne rp neuznali a to má syn dg.

anonym_920094
28. mar 2026
@janka123456879

@januska12323 skúšali sme to povie hneď že nie ukazovala som obchode že či chce také gaťky on povedal nie

@janka123456879 hlavne ak je chlapec, tak mu nedávaj gaťky ale chlapčenské slipy. Nerob z neho dievča a neoýtaj sa ho, on s tebou nemá točiť, ty ho nauč.

martinkatinka
28. mar 2026
@janka123456879

@janka123456879 ale ved on ta diriguje. Nenechaj sa. Oznam mu, ze taketo pekne chlapcenske trenky(nie gaťky) mu kupujes a bude ich nosit ako velky chlap.

januska12323
28. mar 2026
@janka123456879

@janka123456879 tak kúpiš sama, nemôže ti rozkazovať ty si rodič.

anonym_8031bf
28. mar 2026

To je take zlate... ze nechat doma, lebo dieta nie je odplienkovane. Zeny, to sa vam vyplati zostavat doma? Ved to je smiesna almuzna, co sa dostava. To sa vam neoplati viac, ked pojdete do roboty?

Autorka, neverim, ze ti na vychode nevezmu dieta do skolky. Do septembra mas casu dost, aby si ho odplienkovala. Normalne nedaj plienku, v lete ho nechaj behat len tak bez, kludne ani slipy nedavaj. Mam pocit, ze si nedosledna a hned povolis, ked dieta place.

anonym_3dc462
28. mar 2026
@martinkatinka

@anonym_920094 joj, uz asi chapem 🤦🤦 na raty, ako ratovat ho, ist mu na pomoc.... Ale mi to trvalo 🤷

@martinkatinka nie nasraty?😅

anonym_7c6baa
28. mar 2026
@janka123456879

@janka123456879 netrep mu o gaťkach tie nosis ty. Chlapec ma trenky/slipy. Mozno mu slipy vadia. Kup mu trenky s oblubenou postavickou a hotovo. Plienky vyhodis (nemat doma) ked chodi na zachod len chce mat plienku tak proste nie a hotovo. Tak si poplace a jeho to prejde. Ocividne vie, ze ked bude revat tak dostane co chce tak reve.

timea301196
28. mar 2026

Nie nedá. 🙂 mne rodičia koncil koncom septembra mala sa odnaučila v auguste a aj tak som doma sebou. Do škôlky som ju nedala 🙂

zara1357
29. mar 2026

@janka123456879
Nárok na predĺžený rodičovský príspevok: NAJČASTEJŠIE OTÁZKY V PRAXI
Rodičia detí vo veku od 3 rokov majú nárok na predĺžené poskytovanie rodičovského príspevku. Na základe schválenej novely zákona o rodičovskom príspevku ho môžu poberať rodič, ktorého dieťa neprijali do spádovej materskej školy z kapacitných dôvodov. Schválené opatrenie platí od 30. mája 2023.

KOMU JE RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK Z DÔVODU NEPRIJATIA DIEŤAŤA DO MATERSKEJ ŠKOLY URČENÝ?
Pre rodiča, ktorý zabezpečuje starostlivosť (osobne alebo v súkromnom, resp. cirkevnom zariadení) o dieťa, ktoré neprijali do spádovej materskej školy podľa trvalého pobytu dieťaťa, najdlhšie však do začiatku školského roka, v ktorom si začne plniť povinné predprimárne vzdelávanie.

AKO SA DOZVIEM, KTORÁ MATERSKÁ ŠKOLA JE SPÁDOVÁ?
Zriaďovateľ materských škôl si určuje spádovosť jednotlivých materských škôl podľa rozloženia obce. Spádovosť je určená vo všeobecne záväznom nariadení obce. Každému dieťaťu prináleží podľa jeho trvalého pobytu len jedna spádová materská škola.

ČO AK SA V OBCI NENACHÁDZA MATERSKÁ ŠKOLA?
V prípade, ak sa v obci nenachádza materská škola a obec nevytvorí podmienky na určenie spádovej materskej školy (neuzatvorí písomnú dohodu s inou obcou o spádovej materskej škole), regionálny úrad miestnej štátnej správy v školstve zriadi materskú školu, ktorá bude plniť tento účel.

KEDY DIEŤA ZAČÍNA PLNIŤ POVINNÉ PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE?
Pre dieťa, ktoré dosiahlo 5 rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, je predprimárne vzdelávanie povinné.

OD AKÉHO VEKU SA PRIJÍMAJÚ DETI NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE?
Vo všeobecnosti sa na predprimárne vzdelávanie v zmysle školského zákona prijímajú deti od 3 rokov veku. Len vo výnimočných prípadoch môže byť prijaté aj dieťa od 2 rokov veku. Starostlivosť o deti do 3 rokov je zabezpečovaná prostredníctvom doteraz vyplácaného rodičovského príspevku. Je slobodnou voľbou rodiča, či bude starostlivosť o dieťa zabezpečovať osobne alebo prostredníctvom zariadenia.

AKÉ ROZHODNUTIE K NÁROKU NA RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK POTREBUJEM?
Zákon o rodičovskom príspevku vyžaduje predložiť len rozhodnutie o neprijatí dieťaťa do spádovej materskej školy podľa trvalého pobytu dieťaťa, a to na základe riadneho zápisu v mesiaci máj príslušného kalendárneho roka, v ktorom dieťa najneskôr do 31. augusta dovŕši 3 roky veku.

Rozhodnutie o neprijatí dieťaťa nemôže byť staršie ako 12 mesiacov. Jeho platnosť je na školský rok.

AKO SI MÔŽEM UPLATNIŤ NÁROK NA RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK?
Nárok sa uplatňuje podaním písomnej žiadosti o rodičovský príspevok na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa trvalého pobytu. Nie je možné pokračovať v poskytovaní rodičovského príspevku na základe pôvodnej žiadosti o rodičovský príspevok.

ODKEDY MI VZNIKNE NÁROK NA RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK?
Rodičovský príspevok sa poskytuje vždy na školský rok – tak ako sa aj prijímajú deti do materských škôl, teda od 1. septembra do 31. augusta daného školského roka.

Príklad: Rodič v mesiaci máj 2023 požiada o prijatie dieťaťa do spádovej materskej školy a v priebehu mesiaca jún 2023 dostane negatívne rozhodnutie, že dieťa nie je prijaté na školský rok 2023/2024. Môže si následne požiadať o rodičovský príspevok a tento sa mu začne poskytovať od 1. septembra 2023. Rodičovský príspevok sa bude vyplácať počas celého školského roku 2023/2024, to znamená do 31. augusta 2024 za podmienky, že dieťa neumiestni do inej štátnej materskej školy. Následne, ak sa rodičovi opätovne nepodarí dieťa umiestniť v spádovej materskej škole ani v ďalšom školskom roku, je povinný rozhodnutie o neprijatí na ďalší školský rok predložiť do konca augusta 2024. Ak tak neurobí, rodičovský príspevok mu bude odňatý.

KEDY STRATÍM NÁROK NA RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK?
Nárok na rodičovský príspevok zaniká prijatím dieťaťa do inej materskej školy zriadenej územnou samosprávou alebo nástupom dieťaťa na povinné predprimárne vzdelávanie. Rodičovský príspevok však môže byť odňatý aj v prípade, ak sa rodič nepreukáže na konci školského roka novým negatívnym rozhodnutím o neprijatí dieťaťa do spádovej materskej školy na ďalší školský rok.

MÁM POVINNOSŤ OZNÁMIŤ, ŽE MOJE DIEŤA BOLO PRIJATÉ DO INEJ ŠTÁTNEJ MATERSKEJ ŠKOLY?
Rodič má povinnosť oznámiť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny do 8 dní, že jeho dieťa bolo prijaté do materskej školy zriadenej územnou samosprávou.

MÔŽEM POBERAŤ POPRI RODIČOVSKOM PRÍSPEVKU AJ INÉ DÁVKY?
Materské – NIE
Rodičovský príspevok na mladšie dieťa – NIE
Príspevok na starostlivosť - NIE
Ošetrovné – ÁNO
Dávku v nezamestnanosti – NIE
Tehotenské – ÁNO
Pomoc v hmotnej núdzi – ÁNO (rodičovský príspevok sa však považuje za príjem v plnej výške)
Invalidný dôchodok – ÁNO

zara1357
29. mar 2026

@janka123456879
Rozpoznanie zrelosti je rozhodujúcim krokom pre vaše dieťa, aby sa zbavilo plienok. U niektorých detí sa nasledujúce príznaky objavia už v 18 mesiacoch, u iných až o rok neskôr, teda v 30 mesiacoch:

Vaše batoľa upozorňuje na plnú plienku alebo oznamuje, že potrebuje ísť na toaletu.
Na veľkú potrebu sa sťahuje na chránené miesto.
Plienka zostáva počas dňa niekoľko hodín suchá.
Vaše dieťa si dokáže samo stiahnuť a natiahnuť nohavice.
Prejavuje záujem o návštevu toalety u členov rodiny alebo v škôlke.
Ak pozorujete tieto príznaky, môžete začať s nácvikom na nočník. Porozprávajte sa so svojím dieťaťom o možnosti vzdať sa plienky.

Správny čas: kedy bez plienok?
Nezačínajte s nácvikom na toaletu alebo nočník, keď práve prebiehajú iné veľké zmeny, ako je sťahovanie, cesta, narodenie súrodenca alebo prvá návšteva škôlky.

Ak to vekovo vyhovuje, naplánujte začiatok na leto. Nechajte svoje dieťa častejšie behať nahé bez plienky, aby si samo uvedomilo, keď sa mu vyprázdňuje močový mechúr. Ľahké oblečenie v niekoľkých vrstvách a plienkové nohavičky sa dajú navyše rýchlejšie vyzliecť, keď vám dieťa už signalizuje potrebu.

Výber nočníka
Existuje niekoľko možností pre tréning na nočník. Môžete nájsť jednoduché nočníky, malé samostatné toalety a toaletné sedadlá pre veľkú toaletu.

Nočníky môžete pohodlne umiestniť v často používaných miestnostiach, ako sú obývačka a kuchyňa. Spočiatku ich môžete dokonca zahrnúť do hry, takže napríklad najprv sa naučí chodiť na nočník medvedík alebo obľúbená bábika.

Niektoré deti však radšej chodia na rovnakú toaletu ako zvyšok rodiny. Toaletné sedadlo s podnožkou, zmenšené sedadlo alebo toaletné schody so sedadlom umožňujú tento priamy prechod z plienky na bežné WC. Aj tu platí: V ideálnom prípade je toaleta vždy pripravená pre vaše dieťa, keď chce spontánne nasledovať svoj pocit.

Nácvik na nočník - ako na to
Mnohé malé deti spájajú nočník alebo záchodovú dosku s pocitom „Som veľký!“. S množstvom pochvaly a uznania môžete svojmu dieťaťu pomôcť urobiť tento dôležitý krok k samostatnosti.

Dôležité: Nehody sa stávajú a nikdy nie sú dôvodom na karhanie. Ani vtedy, keď ste päť minút predtým navrhli návštevu nočníka alebo toalety, dieťa to odmietlo a potom sa mu, žiaľ, stala nehoda. To je normálne a potrebuje to útechu a lásku.

Krok za krokom k životu bez plienok
Tu nájdete zhrnutie najdôležitejších krokov k oslobodeniu sa od plienok:

Počkajte na mentálnu a fyzickú zrelosť
Vysvetlite funkciu nočníka alebo toalety
Zaveďte rutiny
Chváľte a odmeňujte

anonym_342b8f
30. mar 2026

@janka123456879 na toto sa predlzeny nedava. Mas kopec casu pred sebou, zapracuj aj na sebe, a studuj navody. Cez leto je teplo, super cas. Kazdemu sa obcas moze stat nehoda v skolke. Toto nie je dovod na predlzenie. Obzvlast teraz, idu brat vsetkym vsetko.

anonym_7f68cd
30. mar 2026
@anonym_3dc462

@martinkatinka nie nasraty?😅

@anonym_3dc462 na východe sa hovorí že "reve ako na živé raty" prípadne len "na raty" a keďže autorka má problém aj so základnými slovíčkami, ani toto nemohla napísať správne 🙂

Strana
z3