icon

Predĺžený rodičák a medziobdobie kým to vybavím

aislinn785
18. júl 2018

Dievčatá, ako ste riešili to "medziobdobie", keď malo Vaše dieťa takmer tri roky a požiadali ste si o predĺženie rodičovského. Lenže kým to celé prebehne, už sa musím vracať do práce..dali ste sa na PNKu alebo neplatené voľno? priznávajú to potom nejak spätne...?

negymama
•
18. júl 2018

zalezi od toho ci si zamestnana, ak si v prac pomere, tak potom neplatene volno, kym realne nastupis, ak s tym zamestnavatel suhlasi, ak nie si zamestnana, tak potom bud sa zaregistrovat na UP a potom pri nastupe do prace tam ist so zmluvou a odregistruju ta a za tu chvilu ti budu platit zdravotne odvody. alebo ak sa ti nechce ist na UP. tak potom len ist do zdravotky, na tu kratku dobu budes ako samoplatca , dobrovolne nezamestnana a daju ti vymer na zdravotne poistenie, kolko mas za tu dobu od ukoncenie 3 rodicaku do nastupu do prace zaplatit. ale ak si vybavujes predlzenu neplatenu dovolenku, to netvrva dlho , to ti na zdravotke vybavia okamzite, ku dnu ked ti skonci klasicka rod. dovolenka, dovrsenim 3 roku dietata...tak ta na zdravotke zaregistruju ako osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov a budu ti platit odvody zdravotne az kym sa nezamestnas,

negymama
•
18. júl 2018

zalezi co ty chces. rozdiel medzi UP a neplatenou rodicovskou do 6r dietata je v tom, ze v oboch pripadoch sa za teba plati zdravotne poistenie , na UP sa vsak musis hlasit, ale dieta moze byt v skolke cely den. Pri neplatenej sa nemusis hlasit , ale dieta moze byt v skolke len 4 hodiny denne /teda ak sa to medzitym nezmenilo, u nas to tak bolo/

este je tretia moznost , ze sa ani hlasit nemusis aj dieta cely den v skolke, to si ako dobrovolne nezamestnana... ale zase platis si zama zdravotne odvody, co je vyse 60 eur. mesacne. Ak mas pracu, asi je lepsie cim skor nastupit.

deti95060810
•
18. júl 2018

to riešiš neskoro....nikto ťa neupozornil nato, že máš 3 mesiace pred skončením RD začať vybavovať predĺženú RD? Mňa nato upozornil lekár,aby som začala čím skôr, pretože to trvá vybaviť dosť dlho...ak si v prac. pomere a nenapíšeš zamestnávat. mesiac pred skončením RD že ideš na predl. RD a ani nenastúpiš do práce - tak ti môže poslať výpoveď...aj to väčšinou tak robia....😉

evitka83
•
18. júl 2018

@aislinn785 ja som to riesila teraz, ale asi zavisi od zamestnavatela. Ak mas dost DV, mozes cerpat to. Ja som nemala. Cakam rozhodnutie z upsvar a v praci mi povedali, ze ma na ten cas musi prihlasit do poistovne. Ked mi pride papier, poslem im ziadost o neplatene volno do dna schvalebia. Za ten cas si budem musiet zaplatit zdravotku.

aislinn785
autor
•
19. júl 2018

dakujem za skusenosti dievcata!

cailana
•
27. júl 2018

@negymama ahoj, a prosím ťa ako je to s odvodmi do sociálnej poisťovne počas neplatenej RD? Tam sa treba nahlásiť po skončení riadnej RD a odvody platím ja? Zamestnávateľ ma.nahlasovat nemusí? Ďakujem

negymama
•
27. júl 2018

@cailana odvody do soc. poistovne nie su povinne, len zdravotne, ale pocas neplatenej rd, mas od socialnej platene soc. odvody, ja som tam bola osobne a pani mi hovorila ze do siestich rokoch dietata mi oni automaticky platia odvody, do kym nenastane zmena, to jest nepride im papier od zamestnavatela ze som nastupila do prace a odvody uz plati od toho datumu zamestnavatel, z toho dovodu je vyhodnejsia neplatena rd, ako byt na urade prace, lebo pocas evidencie na UP ti platia iba zdravotne odvody.

negymama
•
27. júl 2018

@cailana ale v pripade ze si v pracovnom pomere a zostavas na neplatenej rd, neviem ci odvody neplati zamestnavatel, to si musis zistit, ja som nemala v tom case prac. pomer.

evittam
•
27. júl 2018

@negymama Lenze s neplatenou RD zamestnavatel suhlasit nemusi.

evittam
•
27. júl 2018

@negymama A z coho by ich akoze mal platit zamestnavatel?

negymama
•
27. júl 2018

@evittam no to mas pravdu, vidis nedoslo mi, tu asi tiez socialka, a samozrejme musi on suhlasit, co asi nebude lahke, kto bude cakat 6 rokov, kym sa ona vrati z materskej

evittam
•
27. júl 2018

@negymama Co socialka?
MD trva 34tyzdnov, neviem o 6rokoch.

negymama
•
27. júl 2018

@evittam no ja som bola na socialke a povedlai ze odvody mi budu platit do 6 rokov dietata , kym samozrejme nenastane zmena, pracovny pomer, zivnost a pod. akurat ze po tretom roku dietata uz nedostava zena rodicovsky prispevok, ale odvody sa jej dalej platia. rodicak dostane aj do 6 rokov ak je dieta zdravotne znevyhodnene. Ako mne osobne uz je to pase, uz nemam dieta do 6 rokov a ja som potom uz pracovala, takze som nevyuzila celu neplatenu predlzenu dovolenku.

negymama
•
27. júl 2018

md je 34 tyzdnov, ale potom je rodicovska dovolenka, o tej hovorime.

evittam
•
27. júl 2018

@negymama Socialka (t.j.SP) urcite nič neplatí v tomto pripade. Si poistenec štátu. Nehnevaj sa, ale ak niecomu nerozumies,nerozdavaj rady, urobíš lepsie.😉

evittam
•
27. júl 2018

@negymama Ty si pisala o vráteni z materskej po 6rokoch nie ja.

negymama
•
27. júl 2018

@evittam ja som nehovorila ze MI plati, ale ze plati mi odvody, dobre da sa to sformulovat aj tak, ze som poistenec statu, a plati za mna odvody, samozrejme nic nedostanem po 3,r na ucet ak som na neplatenej rd, nedostanem ani matersku ani rodicak.

evittam
•
27. júl 2018

@negymama Kto konkrétne ti plati odvody?

negymama
•
27. júl 2018

kym som poistenec statu, plati za mna stat, ked nie som poistenec statu tak bud ja alebo zamestnavatel.

evittam
•
27. júl 2018

@negymama No, konečne aspon nieco poriadne napisane.😉

cailana
•
27. júl 2018

@negymama ďakujem ti , už sa v Tom trochu orientujem konečne,pekný deň

evka64
•
27. júl 2018

Ahojte, som z toho jelen...v oktobri ma dcera 3roky, pojdem na predlzenu rodicovsku dovolenku platenu, dcera ma cukrovku...som stale zamestnana...uz teraz mam ist vybavovat predlzeny rodicak? Do prace chcem volat v auguste? RD mi konci 27.10....predlzena bude schvalena od 28.10. nie? Dakujem

evittam
•
27. júl 2018

@evka64 No vybavovat cim skor. Ci ti to schvália nikto nevie.