Dobry den, dieta dovrsi 3r, zo zdravotnych dovodov nam predlzeny rodicovsky nevysiel. Musim s nim vsak ostat doma. Staci zamestnavatelovi oznamit tuto skutocnost a bude mi nadalej drzat miesto povedzme rok? Taktiez mam kopec starej dovolenky, kt.treba cerpat. Dakujem za kazde info
@anel000 nie nestačí - nepriznali ti RP pre nepriaznivý zdr. stav dieťaťa čiže ti RD končí dovŕšením troch rokov veku dieťaťa. Zamestnávateľa nemusí ani trochu zaujímať, že tebe končí RD a nemáš mať kde dieťa - žiadne miesto ti držať nebude. Zo zákona si povinná oznámiť zamestnávateľovi aspoň mesiac vopred, že ti končí RD a následne ďalším dňom ako bude mať tri roky normálne nastúpiť do práce resp. sa dohodnúť na čerpaní dovolenky. Pokiaľ dni dovolenky nebudú stačiť - jedine požiadať o nepl. voľno - s tým musí zamestnávateľ súhlasiť a počas tej doby sa evidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do rokov" , aby za teba zdravotku a časť odvodov do SP platil štát.
@anel000 preco s nim musis ostat doma?
No neviem, to uz sa musis dohodnut so zamestnavatelom a nie tu si pytat nazory. Ale ja byt zamestnavatelom tak by mi ta pracovna sila ten rok chybala. Keby si za seba nasla nejaku nahradu za ten rok?