Predĺžený rodičovský a práca

13. sep 2022

Ahojte, chcem sa opýtať, schválili mi predĺžený rodičovský príspevok na syna do jeho 4 rokov. Teda predlženie na rok, ja už pracujem, no syn je viac doma ako v škôlke, často som tým pádom na OČR. Som povinná o predlženom rodičovskom informovať zamestnávateľa? Kto za mňa v tomto prípade platí odvody? Odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne, ktoré mi strháva zamestnávateľ mi vrátia v ročnom zúčtovaní?
A ešte mam jednu otázočku - ako sa viac oplatí nechávať si vyplácať daňový bonus? mesačne alebo ročne?

alenah31
13. sep 2022

prečo by ti mal niekto vracať zaplatené odvody? Však ty tým, že pracuješ nie si na RD - len poberáš kvôli synovmu zdr. stavu RP. A Keďže pracuješ - dostávaš mzdu - máš príjem a ten podlieha zdaneniu aj odvodovej povinnosti. Počas OČR sa ti odvody určite nestrhávajú - v tom čase ťa zamestnávateľ odhlasuje a oznamuje tvoju OČR na ZP a SP o nej informovaná je tiež nakoľko od 1. dňa vyplácajú ošetrovné. O tom, že stále poberáš RP zamestnávateľa informovať nemusíš - s tvojou prácou to nijako nesúvisí - táto info je pre neho ireleventná.

bublinka1426
13. sep 2022

@alenah31 prosim este ak je predlzeny rodicak a zena nepracuje, resp je nezamestnana a hlada pracu, ona musi byt na urade prace aby jej bolo hradene zdravotne poistenie alebo moze fungovat ako samoplatca zdravotky? dakujem

alenah31
13. sep 2022

@bublinka1426 ak je predĺžená RD s tým, že jej ÚPSVaR vypláca naďalej RP - nie žena predsa pracovať nemusí - ostáva na RD. Ak je na tzv. "neplatenej RD" bez nároku na RP - treba sa prihlásiť na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" a štát bude za ňu platiť poistenie a tiež SP bude platiť dôchodkové poistenie a invalidné poistenie. A dieťa smie do škôlky na max. 4 hod./deň. Taká žena (takto evidovaná na ZP) pracovať nesmie vôbec - stačí, aby mala príjem čo len 5 € či už z dohody alebo klasického PP - a už nemôže byť takto evidovaná - lebo už je zamestnanec. Treba hlavne rozlišovať 2 veci - RD a RP - ak som na RD platenej - som stále poistenec štátu, ak pracujem - nie som na RD, mám príjem podliehajúci dani a odvodom, ale RP poberať môžem.

autor
13. sep 2022

@alenah31 ďakujem pekne za info, takže ani pri ročtom zučtovani dane, zamestnavateľ nikde nemusi uvadzať, že som poberala zaroveň aj rodičovšky prispevok? A ako to je prosim s tym daňovým bonusom? keď pracujem na riadny 8-hodinovy uväzok, ako sa mi oplati viac nechať si ho vyplacať? Alebo je výška stále rovnáka, bez ohľadu na to, či si ho dám vyplatiť raz ročne alebo mesačne?

alenah31
13. sep 2022

RP je soc. dávka - tá zamestnávateľa nezaujíma ani pri tom keď si budeš podávať žiadosť o vykonanie RZD - dokladáš potvrdenia o zd. príjme + dokladajú sa "príjmy" zo SP (materské, nemocenské, podpora) - keď si ide manžel uplatniť NČZD na manželku - vtedy samozrejme dokladáš aj príjem zo zamestnania. DB je momentálne rovnaká suma - 70€ pri dieťati mladšom ako 15 rokov.

rachel36a
13. sep 2022

Vyska DB je rovnaka, ale ja radim vyplacat mesacne...moze sa stat ze prides o pracu, nesplnis z akehokolvek dovodu podmienku na jeho vyplacanie a o DB prides...ked je vyplacany mesacne tak je to istejsie

alenah31
13. sep 2022

@rachel36a ak by aj o prácu prišla môže si ho nechať vyplatiť v RZD za mesiace kedy príjem mala a DB si neuplatnila - čiže to vyjde na rovnako🙂

rachel36a
13. sep 2022

@alenah31 aj v pripade ze nesplni podmienku 6 nasobku minimalnej mzdy za kalendarny rok?

alenah31
13. sep 2022

@rachel36a to s tým nemá nič spoločné. Ten 6-násobok minimálnej mzdy ak splníš znamená to, že môžeš žiadať vyplatiť DB za celý kalendárny rok. Ak splníš podmienku príjmu len za jednotlivé mesiace, ale spolu to nebude ten 6-násobok - uplatníš si len tie mesiace kedy podmienka splnená bola.

rachel36a
13. sep 2022

@alenah31 dakujem za info