Predĺžený rodičovský - nové info
Dnes bola reportáž o tom, kto má nárok na ten slávny predlzeny RP.
Cize tie deti, ktoré do 31.8. nemajú 3 roky, nebudú mať nárok na tento RP. Je jedno ci mate rozhodnutie o neprijati alebo nie.
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/843780-pred-z...
@bublinka1426 pre deti narodené po 1.9.sa teda nemyslelo. Keď ma teda dieta 3 roky 1.9.a nevezmu ti ho, si doma ďalší rok "zadara". Keď sa ti narodilo 31.8.a nevezmu ti ho, poberss RP ešte aj cez prázdniny. Príde ti to fér?
ja len na základe toho článku....veď to je úplne normálne, že ked berie matka materskú, nemôže na staršie brať aj rodičovský... či chodí do škôlky alebo nie..ale teraz sa tu ideme hrať, že sú ukrátení atď..
bezne sa do skolky brali deti az po dovrseni 3 rokov. kde je problem? a vieme ze kapacitne je to zle, tak jasne ze preferuju starsich.
uprimne, v tomto state uz mi nepride nic fer a ani nic riadne nedava hlavu a patu, preto sa ani necudujem snad nicomu.
cakam co bude dalsia perlicka.
perlia riadne.
@bublinka1426 to mas pravdu, súhlasím 👌
Ja sa pýtam, že prečo za tie peniaze radšej nestavaju ďalšie skolky ale radšej ich takto rozhadzuju
Vieš prečo? Lebo voľby. ...... Vždy sa pred voľbami rozdáva ostošesť ....
cez prazdniny nie 🙂 od zaciatku je narok len do 30.6. (udajne vtedy konci podla tohto zakona skolsky rok aj ked podla zakona o skolskej dochadzke konci az 31.8.) 😂 cisty amaterizmus zas raz
a k tomu, ze ti co maju dieta narodene v septembri maju smolu cely rok, to sa radsej nevyjadrim, lebo len tlak by mi stupol, na co nieco robia, ked nedomyslia prakticku rovinu
@petamich to je zas podobné ako s nástupom do školy... napr. narodené 31.8. o 23:59 pôjde do školy od septembra, ale dieťa narodené 1.9. o 00:00 už nie...
@sajmonka_1216 a preco by neslo dieta narodene 1.9 do skoly? moja dcera ma 2 spoluziakov, ktori su narodeni dokonca v druhej polovici septembra a nastupili do skoly normalne, nie az o rok neskor. rodicia s nimi boli v nejakom centre na testy zrelosti. su to obaja velmi sikovni chlapci.
@matkahelka ale bežne do školy nechodia, môžu len na základe posudku a odporúčaní
@luliu ideme sa tahat za slovicka? moze ist dieta narodene po 1.9 do skoly v 6rokoch? MOZE.
Čo budú robiť ostatní rodičia? No to, čo robili doteraz pred zavedením príspevku. Avsak touto úpravou to už cele dokafrali. Mozno by stal za to podnet na ústavný súd kvoli diskriminácii..
Cele je to somarina. Čisto účelovo zavedené a uz i rovno zhovadene, stíhajú naraz všetko pred volbami.
Podporujú sa súkromne škôlky namiesto budovania miest v štátnych a hľadanie riešenia skutočného problému.
Nech toto vôbec nedávajú ako predchádzajúce roky a bude to fér pre všetkých.
@sasa1310 tak tak, mali to uplne zrusit a radsej riesit problem a nie sa mu otacat chrbtom
diskriminacne? to by som nepouzila, to by sme mohli kazdy poukazat na diskriminaciu, kebyze sa nam nieco nepaci.
@matkahelka áno je taká možnosť, volá sa to predčasné zaškolenie ale nie je to bežná prax... zákon hovorí, že Plniť povinné predprimárne vzdelávanie musí každé dieťa, ktoré do 31. augusta dovŕši 5 rokov... čiže ten dátum je určený...
samozrejme s posudkami sa dá ísť aj skôr, ked je to dieťa septembrové a je už zrelé na školu
@sajmonka_1216 6 rokov.. pardon
čiže nie je to automatické a kým rodič nepožiada o to predčasné zaškolenie, tak to dieťa do ZŠ nejde
@sajmonka_1216 to ze niektoré nechapu, ze ked berie matersku alebo rodicak na mladsie dieta je iný extrem.
Ja mam na mysli to, ze napr.nezamestnana matka, ktorá len preto, ze porodila do 31.8.dostane takmer 500€ a ďalej si pekne cely rok sedká doma a stat jej za to ešte aj platí. Dieta do súkromnej skolky samozrejme nedá, cize vo finančnom vyjadrení to pomaly vychádza, ako by mala minimalku bez toho ze by len jeden jediný deň odpracovala. a ta matka, ktorej dieta ma 3 roky co ja viem 20.9., nevezmu jej ho do skolky, narok na príspevok nema, a teraz co? Musí sa vrátiť do prace, sukromnu skolku si ma platit sama. Bez príspevku, na co vlastne tento slávny príspevok ma slúžiť. Pripadá ti to normálne? Lebo mne NIE
anonym, prosim ta, mne nepride normalne toto rozdavanie, problem s kapacity je uz minimalne 3-4-5rokov, a zeny nemali narok na pandemicka OCR lebo vsetko sa zacalo rozdavat az po KORONE.
mne nepride normalne, ZE STAT MA PLATIT MATKAM ZA TO ze su doma.
predtym sa to neriesilo, a teraz si kazdy otvara usta, lebo korona otvorila statnu kasu...
choreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
@bublinka1426 ono je to tuším aj v tom návrhu napísané, že je to akoby príspevok na financovanie säkromnej MŠ... lenže tam sa to už nerieši, či dieťa pôjde do súkromnej alebo ostane s matkou doma..
ešte keby to bolo tak, že naozaj len pre deti, čo musia kvôli kapacite ísť do súkromnej a že matka ide do práce... ale nie ako ty hovoríš, že sa podporujú v tom aby ostali doma a štát nie že za nich platí len odvody ale im ešte aj dáva nejaký príspevok.. jasné že tá čo nechce robiť tak sa tu bude rozčuľovať, že je doma zadarmo namiesto toho aby šla normálne do roboty...
moja švagrina bola tiež taká... proste sedela zadarmo doma a nevadilo jej to.. teraz odrobila pár mesiacov a už hovorí, že sa jej už nechce, že ide leto a šla na marodku... nepochopím..
Nie, nepríde mi to normalne, dňom 3. narodenín by sa malo všetko stopnúť, tak ako tomu bolo pred koronou. Je to nenormálne ako štát rozdáva, len aby si nahnal voličov. Predtým to ako matky riešili......
Chvala Bohu. Lebo uz sa tu zacali pechorit poniektore,ze dieta ma 3r. v januari,februari,marci...Teda nema ani 3r.a uz maju aj rozhodnutie a chceli by do 3r.poberat rodicak a este aj predlzeny rodicak🤦♀️
@sajmonka_1216 takej nech pride kontrola. karma zdarma
A nemá to byť príspevok pre pracujúce matky? Teda také, čo sú zamestnané a na RD, či je to aj pre ženy, ktoré sú nezamestnane, a nemajú sa do akej práce vrátiť ..
? Či to je jedno??
@jesenzima no veru, nie je to len pre pracujúce matky....
No to mala zas s čím prísť táto vláda primitívov. Keď to išlo doteraz tak teraz je zrazu problém? Kde boli pred coronou? Stále plaču že sa malo rodí ale žeby skôr podporili výstavbu škôlok a škôl tak tie asi budeme nafukovat. Mladé rodiny sú zadlžené a teraz im chýba príjem.
@jesenzima práveže to, ze to malo byt pre pracujúce matky/resp.na úhradu súkromnej skolky v prípade ak vám dieta nevezmu do štátnej.
Len najmúdrejší pan Erik Tomáš spolu so svojím sefinkom Peťom Pellegrinim to tam akosi "zabudli" poriadne napísať. Len dačo opakovali, aby sa mohli chváliť vrámci predvolebnej kampane, ako veľmi pomohli. 👌
Cize nezamestnane domasedky, dostanú od štátu darček v podobe takmer 500€. 👎 toto je pre nich asi ta "motivacia" ist pracovať, ze? A pracujúca zena, ktorá sa musí vrátiť do prace si z vlastného môže cvakat sukromnu skolku.
Neschopnosť 1.stupna, a to maju ambíciu nám "vladnut", no pan boh nám pomáhaj👎aspoň viem, koho urcite voliť nebudem👌
V podstate je to cele trápne, lebo ten príspevok nedostane asi nikto. Škôlky majú nariadené prijímať deti od troch rokov veku, pokial dajú rodičia prihlášku do spádovej MŠ.
Určite by mala škôlka problém a musela by zdôvodniť, ak tak neurobi. Skratka prednosť dostanú deti podľa veku a nie podľa poradia podania prihlášky, či iného kritéria. Dokonca ani v obci, kde školu nemajú, ten príspevok matky nedostanú, lebo správa určí a uzatvorí zmluvu so škôlkou v okoli. Tie rodiny, ktoré nebývajú na adrese trvalého ale prechodného pobytu nemusíme už ani spomínať.
Nuž a matky deti, ktoré dosiahnu vek 3. roky až počas školského roka, čo je vacsina deti, nedostanú taktiež nič.
V konečnom dôsledku sa netreba nad ničím rozčuľovať, zamýšľať (len ak tak nad tupostou a snáď úbohostou našich politikov), nič neriešiť, pretože zrejme nikto nič nedostane 😂
@tiika moj mal teraz 15.5. 3 roky. Dnes nam prisiel vysledok, ze ho neprijali… pre nedostatok miesta 🤷♀️
Oni musia prioritne prijimat predskolakov a potom idu podla veku… riaditelka proste prietory nenafukne. Aj ked pre nas nadej, ze v januari otvoria novu budovu ako elokovane pracovisko
@anonymous87 to je fajn, normálne vám to prajem. Stále tu však ide o to, že nastavili kritéria tak, aby to takmer nikomu nevyšlo alebo len minime ľudí, príspevok, a že to menili doslova na poslednú chvíľu (metodikou alebo cimsi podobným). Je evidentne, že im došlo, koľko by to cele stalo. Keby trošičku rozmýšľali dopredu.
@tiika vies co, ja by som bola radcej keby tie peniaze isli do rozvoja skolok a ja som teraz nemusela riesit ci ho dame do sukromnej na par mesiacov (skor na 90% nie) alebo budeme do januara fungovat ako doteraz (ja cely cas pracujem z domu)…a dobre ze to sprisnili. Lebo uz sa to zacalo zneuzivat a to to nie je v platnosti ani mesiac 😆 a vies co? Dufam, ze to po volbach zrusia… a najdu pre tie peniaze lepsie vyuzitie

👏