Predĺžený rodičovský po neprijatí do škôlky
Ahoj žienky, malého mi neprijali do škôlky. Chcela by som si vybaviť predlžený rodičovský. Vybavujem si všetko okolo toho, ale nemám v tom úplne jasno. Môžem s nim zostať doma alebo mu musím hľadať súkromnú škôlku, keď mi ho nevezmu do štátneja ja mam nastúpiť do práce? A čo do toho času kým mi príde rozhodnutie mam sa niekde hlásiť? Som stále zamestnaná a neviem ani ako to mam zamestnávateľovi oznámiť, keďže neviem ani ci mi to schvália. Syn má v auguste 3. Bola som aj na úrade práce, ale pani nebola moc príjemná a v podstate mi ani nič neporadila. Ďakujem pekne
@ar3m1s tak ked nechcete dat "cudzej zene" my Vas budeme platit min do 6r zdrave ho dietata, vzdy sa da, hovorim z vlastnej skusenosti,Toto uz je len Vasa pohodlnost a mat ospravedlnenie.. Ako za 3 roky doma neviete zabezpecit dieta? Myslim zdrave dieta, to su len vyhovorky, vzdy sa da a vzdy sa najde zienka s ktoroubsi pomoze te navzajom..dotycna si privyrobi a ty mozes do prace, napr dochodkyna, studentka atc, samozrejme najskor si pozistujes info, ja som nemala skoro vobec babky rodinu k dispozicii, ale aby som vymyslala OCR pre zdrave deti?
@riyadh vzdy sa najde zienka, s ktorou si pomôžete navzájom? To fakt? 9 hodin mimo domu v tom optimistickom prípade, cize aj ked nájdeš nešťastnicu, ktorej dáš len smiešne 4 Eurá na hodinu, to máš za mesiac cca 720 Eur. Tak ak má v práci zarobiť 900 v cistom alebo nebodaj ešte menej, plus niečo precestovať.....neviem, ale ekonomicky zmýšľajúci človek si požiada o rodičovský príspevok z dôvodu neprijatia do MS (je na to momentálne nárok, či je to ok neriešim) a bud teda sedí doma ďalší rok, alebo ide do práce a zaplatí tú opatrovateľku z rodičovského príspevku.
@sense napriklad babky chodili do dochodku v 50. :D a vidite kazdy sa nejak zariadil... Niekto predlzil rodicak, niekomu vzali dieta do skolky, niekto ho dal do jasiel, niekto zarabal penazi po strop a mohol si dovolit opatrovatelku....
@ar3m1s pred koronou babky nechodili do dôchodku v 50, až koronou sa zaviedli kadejaké nezmyselné príspevky a tam kde by mali byť tam sa skrtaju.
Úprimne sa zamestnávateľom nečudujem že nechcú matky s deťmi keď nemajú ani po troch rokoch istotu či sa žena vráti alebo nie a musia jej držať neviem koľko rokov miesto.
Ženy to riešili keď nie štátnou tak súkromnou škôlkou aj za cenu že im moc z platu neostalo, alebo vozili deti aj niekoľko km dieťa do škôlky kde miesto bolo, opatrovateľkou aspoň na pár hodin, striedaním sa s manželom. Hľadali spôsob ako to pojde
@sense napriklad babky chodili do dochodku v 50. :D a vidite kazdy sa nejak zariadil... Niekto predlzil rodicak, niekomu vzali dieta do skolky, niekto ho dal do jasiel, niekto zarabal penazi po strop a mohol si dovolit opatrovatelku....
@ar3m1s v 50tke určite nechodil nikto do bežného dôchodku.
pri 3 deťoch to bolo v 54 r... kedysi bolo úplne bežné mať 3 -4 deti. takže v 54 .
@ar3m1s v 50tke určite nechodil nikto do bežného dôchodku.
pri 3 deťoch to bolo v 54 r... kedysi bolo úplne bežné mať 3 -4 deti. takže v 54 .
@deti95060810 dobre vsak 50 a 54 nie je az taky rozdiel ako je to teraz
@riyadh akože zaplatím za opatrovateľku 700e (možno aj viac, nemám prehlad) a mam zarobiť 900e + precestovať 100. Dcéru zaniesť do škôlky, syna opatrovatelke a utekať ešte do roboty za 100e. Inak zneužívajú ľudia štát. Na decko poberajú zo zdrav. Dôvodov peniaze a popri tom robia a dieťa celý deň je v škôlke. To je zneužívanie!
@24pavla10 ak spĺňaš podmienky toho rodičovského príspevku, tak úradu je jedno či nastúpiš do práce a dieťa do súkromnej škôlky, alebo ostanete doma. Ale predĺženie toho rodičovského nieje pre zamestnávateľa dôvod prečo by si nemala nastúpiť. Zákonný nárok máš na rodičovskú dovolenku do 3rokov. Ak chceš zostať dlhšie, musíš sa so zamestnávateľom dohodnúť.
@24pavla10 ak spĺňaš podmienky toho rodičovského príspevku, tak úradu je jedno či nastúpiš do práce a dieťa do súkromnej škôlky, alebo ostanete doma. Ale predĺženie toho rodičovského nieje pre zamestnávateľa dôvod prečo by si nemala nastúpiť. Zákonný nárok máš na rodičovskú dovolenku do 3rokov. Ak chceš zostať dlhšie, musíš sa so zamestnávateľom dohodnúť.
@zojanka ďakujem pekne presne toto som potrebovala vedieť 🙏 už som ani nedúfala, že niekto mi k veci odpovie ❤️
@24pavla10 podľa mňa keď nezobrali do spadovej a ma 3 roku v auguste tak asi mate nárok na ten príspevok zo štátu co zaviedli cca pred 3 rokmi. Z toho sa dá pekne platiť súkromná škôlka a môžte ísť do práce. My sme to tak tiež mali.
Keby zostanete doma a beriete tento príspevok na škôlku tak myslím ze stat neplatí odvody a musíte platiť sama zdravotne. Aspoň tak to bolo keď to zavádzali
Po zmene podmienok bude velmi narocne obhajit si narok na predlzeny rodicovsky, ak spadova nevysla, mesto/obec sa bude snazit umiestnit dieta aj do vzdialenejsej skolky, ak sa vycerpaju vsetky moznosti, az potom priznaju davku
@riyadh Vám nikto v živote nepomohol, ale ani Vám nebol nadeleny rozum a súcit. Co ste vy za netvora keď sudite podľa seba ? V niektorých častiach Slovenska ľudia zarobia 750€a z toho majú zaplatiť vychovvatelku ? Sa zobudte trosku zo sna. Kto hovorí ze niekto chce byť doma do 6 rokov ? Ale pokiaľ dieťa nezobrali do škôlky, lebo je narodené napríklad c novembri, na tých rosdicov sa príspevok nevzťahuje, takže musia byť doma od novembra do ďalšieho septembra kým dieťa nezoberu do škôlky. A ako nehnevajte sa, za súkromnú škôlku dat 330 a žrať budeme asi omietky zo steny.

@riyadh akože zaplatím za opatrovateľku 700e (možno aj viac, nemám prehlad) a mam zarobiť 900e + precestovať 100. Dcéru zaniesť do škôlky, syna opatrovatelke a utekať ešte do roboty za 100e. Inak zneužívajú ľudia štát. Na decko poberajú zo zdrav. Dôvodov peniaze a popri tom robia a dieťa celý deň je v škôlke. To je zneužívanie!
@24pavla10 áno to je zneužívané... pretože nie je postihnutie ako postihnutie. Niektoré deti post. sa ani nedostanú do mš. v takom prípade je matka doma a trápi sa ako hovädo. decko celý deň na krku...
tie isté peniaze dostáva aj matka, ktorá dá dieťa do mš, od štátu berie peniaze kvôli zdravotnému handikepu dieťaťa a dieťa je pritom v mš. tak potom kde je tá spravodlivosť.