Predĺžia mi rodičovskú, keď je dcérka zdravá?
Dobry den prodim vas potrebujem poradit a vlastne sa aj oboznamit ako to funguje.moja dcerka bude mat 25.11 3 roky no nerada by som nastupila pred vianocami do prace na 2 smeny.prosim vas aj tak chcem dat vypoved lebo tu pracu nemozem robit ale chcem sa spytat da sa predlzit matesrska ked je mala zdrava?a ci mozem ist na pnku na nejaky cas aby som si to predlzila.a co ked mu dcerku nevezmu do skolky tak si mozem o nieco pozisdat ci to nikoho nebude zaujimat.velmi vam dakujem za kazdu radu
@alexandra19p Zda sa mi, ze nikoho by nezaujimalo co ti dieta zobrali do skolky, ci nie. :( Keby si aj mala narok na nieco, je to urcite mizerna suma. S druhej strany, sme jedna z naozaj malo krajin v ktorych je mozne byt na materskej+rodicovskej 3 roky, co je naozaj dost. Inde je to vacsinou 1 rok. Takze, po 3r, ked mas zdrave dieta, a si praceschopna, nie je aj v tvojom zaujme vratiit sa do prace, lebo treba sa z niecoho aj zivit, a aj zivit dieta? Ked si financne dobre zabezpecena, alebo mas muza s dobrym prijmom, ochotnym financovat chod domu a celu rodinu, tak mozes zostat aj 10 rokov doma, to by ti ale stat vela nepomohol s davkami. A nevidim, preco je problem nastupit do prace pred Vianocami, Vianoce trvaju 3-4 dni, vacsinou su vsetci doma, lebo je to statny sviatok. Nehnevaj sa, ale z tvojho prispevku sa mi zda, ze sa ti moc robit nechce 🙂
@alexandra19p dieta musi mat minimalne 4odborne vysetrenia kam chodite len tak bez diagnozy neschvaluju .Mi sme astmatici som bez prijimu nepredlzili mi rodicak tak rada by som sla do prace a urcite mala do kolektivu a nemoze ist mam aj od alergologicky napisane
@alexandra19p
Rodičovskú dovolenku si možno predĺžiť aj vtedy, ak je dieťa zdravé. V tom prípade ide o osobnú celodennú starostlivosť o dieťa do 6 rokov veku, kedy mamička nedostáva rodičovský a ani iný obdobný príspevok, ale štát za ňu platí zdravotné poistenie, dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Matka musí zájsť do sociálnej poisťovne a podpísať čestné prehlásenie, že sa bude osobne celodenne starať o dieťa.
Problém s predĺžením rodičovskej dovolenky môže nastať vtedy, ak je mamička zamestnankyňou. Zamestnávateľ je povinný poskytnúť matke rodičovskú dovolenku do 3 rokov veku dieťaťa, do 6 rokov len v prípade, že ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa. Ak sa matka rozhodne, že zostane doma pri zdravom dieťati a bude sa o neho naďalej celodenne starať aj po dovŕšení 3 rokov (6 rokov), musí požiadať zamestnávateľa o súhlas. Zamestnávateľ jej môže poskytnúť pracovné voľno bez náhrady mzdy alebo ak sa nedohodnú, tak ju prepustiť.
@havana_frost tomu hovorím super odpoveď
@guinevre tam nejde oto ze sa mi nechce ale nemizem.nakolko su tam dvanastky a nocne s malou by mi nemal byt kto.nakolko partner pracuje v rakusku na tyzdnovky.ja som prosila o rada a nie o vase blbe komentare a vase posudzovanie mohli ste sa radsej zdrzat .
@alexandra19p mozes ostan na tzv neplatenej rodicovskej dovolenke.. cize stat bude za teba platit odvody do zdravotky a dochodkove a mala moze ist do skolky na 4 hodiny.
Na platenu nemas narok ... tam musi mat dieta dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav su na to presne diagnozy ... a vysetrenia .... /ja som mala pri malom schvalenu do 6 rokov/ a tak.
@guinevre mila pani v domove dochodcov neplatia ziadne sviatky ani nic tam pracujeme kazdy sviatok a kazdy vikend.
@maznacik007 dakujem vam
No, takto..ja som doniesla na sociálku jeden papier od doktorky, žiadny dlhodoby zlý zdravotný stav ani 4 diagnozy ani nič take, a vyhoveli mi, ten stav sa posudzuje podla papiera (dieťa nikto nikdy nevidí) každý rok. Rozhodnutie je platné 1 rok. Dostavete rodičovský prispevok plus odvody. Takže ja ti poradím, tu sa nepýtaj, normálne podaj na sociálke a nerieš tu nás a naše kecy, polka nie je pravda - vieš ake su naše urady? Školku tiež nikto nerieši, či ju tam zoberu nezoberu na to ohlad nikto neberie. Možeš ale ostať doma s malou ,,bez prispevku,, max. do 6 rokov. Na sociálke ti povedia a nechcem tarat bolo to pred 2 rokmi tak už to tak nesledujem, už robím.
@guinevre ved to je jej problém či sa jej chce alebo nechce nie? Ona musí vedieť či to utiahnu. Ani mne sa nechcelo ist do roboty lebo som ešte študovala a mohla som si tento luxus dovoliť plus som mala s malou menšie problemy, ale nie dramatické. Stale sa najdu muži, ktorý su radi ked žena doma porobí, postará sa a oni možu pracovať a ine neriešiť. Proste su ludia čo im to vyhovuje.
@sardinka333 dakujem vam velmi za radu
@alexandra19p Preco by som si mohla zadrzat moje posudzovanie? Pytala si sa na fore, tak som Ti odpovedala, a z toho ako si sformulovala prispevok vypliva to, ze sa ti nechce, Rakusko, manzela a babky si ani nespominala, tak co si cakala?
@sardinka333 ano, ved to som aj poveadla, je to jej problem ci sa jej chce robit ci nechce, zaujimalo ju co od statu moze dostat - mozno nieco, ale urcite nie vo vysky ako co do teraz dostavala, potom ju zaujimalo ci moze predlzit rodicovsku - ked je dieta zdrave, tak nie. To je cele.
@alexandra19p Ja som ani nepovedala, ze nepracuje cely stat, ale Vo VACINE firiem maju volno. Pracujes v dome dochodcov? Vianoce netrvaju tri mesiace, ale tri dni, minimalne jeden z tych dni by si mala volno, ale dobre, zrejme su tie Vianoce najvacsi problem...
@guinevre nejde len o vianoce ide oto ze mamina aj svokra vsetci pracuju a ja si nemozem dovolit dvanastky to bo cele.neviem z coho ste usudili ze sa mi nechce pracovat.prosila som len o radu.najvacsi problem je ze skolky niesu do vecera a druhych pribuznych nemam bohuzial.tak uz to nechte radsej tak.prosola som o radu a nie tu rozoberat ci sa mi chce alebo nechce do prace.normalne sa vam cudujem
@alexandra19p nic si z toho nerob .. hemzi sa to tu zakomplexovanymi matkami co strcili nariakajuce cholavejuce dieta do jasli/skolky a potom si to kompenzuju tym ze obvinuju ine zeny ze sa im nechce pracovat ...
- na predlzenej rodicovskej mozes ostat, ale "dostanes" len to, ze nemusis platit zdravotne a dochodkove odvody
- na platenej predlzenej iba ak by na to bol zdravotny dovod ktory znemoznuje navsetevu predskolkskeho zariadenia ... podlozeny vysetreniami odbornikov a odporucanim pediatra, musi to schvalit posudkovy lekar
@guinevre vase posudzovanie si nechte vobec ma ani nepoznate a idete nieco posudzovat.ani situaciu ani nic.milujem takych to ludi ako ste vy.
@meluela dakujem vam za radu a taktiez za chapanie a podporu
@alexandra19p Preco by som ta mala poznat, si na fore! 🙂
@guinevre vy ste vazne nejaka zvlastna baba...ste skratka ina....
@guinevre ak preukáže zdravotnu nesposobilosť dieťaťa, napr aj jedným papierom od psychologa tak dostane resp. bude pokračovať v takej rodičovskej aku dostavala. Ja už pracujem tak tuším to bolo cca 220 eur aj s prídavkom na dieťa, žiadne že ,,nedostane to čo dostavala,,.DOSTANE! Ak jej to posudková komisia schváli.
Ostať može s dieťaťom aj ,,bez prispevku,, a nie že nie...podpíše papier na zdravotnej posiťovni že sa ,,výlučne stará o dieťa,, a šmitec...nikto nerieši. Podrobnosti nech si radšej zistí na sociálke, ale pred 2 rokmi, čo pred 2 cca pred rokom som ešte takto bola doma, normalne som mohla ostať aj do aprila 2015 na rodičovskej bez prispevku ale zamestnala som sa, lebo som chcela, nie musela a mala my pojde do školy.
"- na predlzenej rodicovskej mozes ostat, ale "dostanes" len to, ze nemusis platit zdravotne a dochodkove odvody"
to sa nedostava 😉 to jej budu platit aj tie zakomplexovane matky... ktore zdvihli rite a sli robit, lebo maju urcitu zodpovednost.... a vdaka tymto zakomplexovanym matkam mozu v tomto state fungovat aj prizivnicky (myslim to vseobecne, nie na autorku temy, ktora nie je odkazana na to aby pracovala, kedze ju zivi priatel)
@mima4 vsak nech si teda posadia tie ctene rite a uzivaju si zaplatene odvody 😉
ked uz moze zena vyzit s takymto "skvelym" bonusom, tak niekto v tej rodine (otec dietata) plati sakra vysoke odvody ... a takto ma aspon ako-taku kompenzaciu oproti bezdetnym.
Su aj krajiny kde je zena automaticky pripoistena k muzovi ... lebo este nepresli k dvojkariernemu modelu (ktory je cim dalej tym viac o preziti=dvojprijmovy) ani nemaju historicky komunizmom nastoleny dvojprijmovy model.
@filipal ked tam robi legalne tak je to len zalezitost legislativy a medzistatnych zmluv, odvadza odvody tam a rakusko zasa plati dochodky slovakom ci preplaca rozdiel medzi materskymi.
@mima4 do roku 1964 to bolo 18 tyzdnov, potom 1 rok
vsak kludne ostan doma, matky sa ti poskladaju, mas zdravotne zaplatene, si na nule a nie v minuse, hura 😉
uz iba taka malickost byt a jedlo mozno obcas oblecenie treba zabezpecit ...
aj priemer na dochodok si znizis, super ...
@meluela v tomto pripade ide o cistu spekulaciu. Predlzeny rodicovsky prispevok je urceny pre matky, ktore NEMOZU pracovat, kvoli zdravotnym probemom dietata. Ano, je to statna davka, ktora ide z penazi nas vsetkych, preto sa k takemuto " podvodu" mozeme vyjadrit. O podvode pisem preto, lebo si mamicky radia ako prelstit system. Ja by som tiez rada vedela, ci pracuje pan manzel legalne, ale to sa tu nedozvieme. Vieme ako to na Slovensku chodi, tak ja tomu davam tak 10 %. Povedzme si - teraz cisto hypoteticky (nemyslim tuto konktretnu mamicku), Ze otec pracuje nacierno, cize neodovzdava statu ziadne peniaze, mamicka dostava statne davky, ktore sa jej malia 3 roky. Kolko pracujucich ludi musi zo svojich dani, takuto rodinu podporovat? kolko takychto rodin na Slovensku je?
@mima4 ano, lebo neexistoval taky vypukly problem kam dat dieta ... ak sa to tyka slovenska, priemerna agrarna rodina, tak bolo s rodicmi na poli alebo ho na cas postrazila babka/dedko ci starsi surodenec
bol silny institut sestonedelia, o rodicku sa starali, nosili jej vyzivne pokrmy, neskor v normalnej (nie patologickej) rodine sa praca rozdelila podla schopnosti a sily jej clenov
pisem o zivote v case mieru, mimo velkych epidemii, aspon priemernej urody, ako-tak urodneho regionu a normalnej rodine bez napr. silneho alkoholizmu

@alexandra19p predĺžená rodičovská sa uznáva len pri nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa, nie? Čo sa práce týka nájdi si tu tému kde sa baby radia ako získať najvyššiu možnú podporu v nezamestnanosti a daj výpoveď. Fakt či ti malú vezmú do škôlky alebo nie si myslím viac menej nikoho nezaujíma a nijaký príspevok sa kvôli tomu nedáva 😒 jedine ak by ti ju vzali od septembra ty môžeš pracovať aj poberať rodičovský príspevok.
asi som ti veľmi nepomohla 😅