Pracovná zmluva a predĺžená rodičovská dovolenka

nili
28. dec 2012

Ahojte baby, chcela by som sa spytat, ci mal niekto podobny problem a ako ste to riesili.
Dcera bude mat v marci 2013 tri roky. Neprijali ju do skolky a mala by som nastupit do prace. Ale kedze nema kto postrazit malu, chcem si predlzit neplatenu rodicovsku dovolenku a nastupit do prace od septembra 2013, vtedy pojde aj dcera do skolky. PZ mi trva od 2002 na dobu neurcitu, zamestnavatel suhlasi, aby som nastupila az od 9/2013. Ak si predlzim RD musim dat vypoved alebo mi mozu dat napr. neplatene volno???
Dakujem za vsetky rady 🙂

darinkazv
28. dec 2012

@nili prečo by si akože mala dávať výpoveď alebo neplatené voľno??? však budeš mať naďalej rodičovskú dovolenku.

nili
autor
28. dec 2012

@darinkazv Ci na to neexistuje nejaky zakon... Moja uctovnicka nic k tomu nenasla, kedze ja mam aj ZL. Mam obavy, kedze v tomto state je vsetko mozne. Som na RD, popri podnikam na ZL a trva mi aj PZ.

darinkazv
28. dec 2012

@nili jaj, zle som prečítala. ty chceš neplatenú predĺženú rd. no, to je na dohode so zamestnávateľom. buď neplatené alebo prepustenie. a nechceš si skúsiť vybaviť do toho septembra platenú predĺženú? akú máte detskú lekárku? známa si takto vybavila vďaka dr. platenú rodičovskú.a tak mala aj príjem a nemala problém so zamestnávateľom. ona si nemohla dovoliť ostať úplne bez príjmu, bolo by to pre nich likvidačné a tiež nemala s kým dieťatko nehať a polroka ešte ostať s ním doma, kým pôjde do škôlky

nili
autor
28. dec 2012

@darinkazv Dcera sa sice narodila skor, mala aj diagnozu, ale nastastie nemame vazne zdrav. problemy. Nechcela som behat a vybavovat. Detsky lekar by nam v tom zrejme nevedel pomoct, kedze by to nemohol podlozit, skor detska psychologicka, pretoze dcera sa boji deti v jej veku, rozumie si iba s vacsimi. Dakujem za radu!

zuzana909
28. dec 2012

@nili určite nedávaj výpoveď, lebo nemáš žiadnu istotu, že ťa zoberie do práce.
ak ste sa dohodli spolu, tak radšej chci neplatené voľno. ak budeš mať neplatené voľno tak sa budeš musieť prihlásiť do zdravotnej poisťovne ako samoplatiteľ a platiť si odvody. do sociálnej poisťovne nemusíš odvádzať nič.
prípadne ako písala @darinkazv skúsiť oficiálne vybaviť predĺženie rodičovskej dovolenky 😉

evita68
28. dec 2012

@zuzana909 nie, nemusí sa hlásiť na ZP ako samoplatiteľ.. štát je predsa platiteľom ZP za matky do veku 6 rokov dieťaťa /po troch rokoch dieťaťa na ,,neplatenej,, dieťa nesmie byť v škôlke viac, ako 4 hodiny.. ale jej dieťa v škôlke nie je vôbec.. treba len nahlásiť na ZP že sa stávate osobou, starajúcou sa o dieťa do veku 6 rokov.

zuzana909
28. dec 2012

@evita68 nepotrebuje k tomu žiadne potvrdenie od lekára, stačí ak to len povie osobne v zdravotnej poisťovni?

nili
autor
28. dec 2012

@zuzana909
@evita68 Dakujem dievcata, urcite budem na neplatenej RD, naozaj nemam dovod si vybavovat platene a neviem, ci by mi to aj preslo kedze mam aj zivnost. Mne ide iba o tie mesiace od marca do septembra, kym dcera pojde do skolky.

evita68
29. dec 2012

@zuzana909 prečo od lekára, veď je na ,,neplatenej,,

zákon o ZP:

(7) Štát je platiteľom poistného za
j) fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov,

silvia291
30. apr 2013

ahojte poberam predzeny plateny rodicovsky prispevok a chcem sa opytat ci si mozem poziadat o polovycny dochodok nakolko mam zdravotne problemy.dakujem