icon

Predpôrodné

viktorka34
20. okt 2022

Dobrý deň prajem. Čakáme bábätko a chcem sa spýtať manžel aj svokra sa somnou furt naťahujú že mám ísť na úrad a informovať sa o predporodnom (financie) pred pôrodnom. Kočíkove neviem kedy sa dostáva ani nič ak by ste mali nejaké skúsenosti prosím poraďte mi. Ďakujem

Strana
z2
andrea_prestastna
20. okt 2022

@viktorka34 neviem o takom ze by sa niekde davalo. A kocikovne si nastuduj ved to neni zlozite

liloastitch
20. okt 2022

@viktorka34 predporodne? To je čo? Ako tehotná máš nárok len na tehotenskú dávku zo SP (ak spĺňaš podmienku) a ku koncu materskú . Prídavky, rodičovský príspevok a príspevok pri narodení dieťaťa dostaneš až po pôrode.

zooeynka
20. okt 2022

Ved nech idu manzel aj spolu so svokrou informovat sa o "predporodnych"davkach :/

klarissa25
20. okt 2022

A si zamestnaná? Možno mysleli tehotenské...

vkatush
20. okt 2022

@viktorka34 skúsim pomôcť, tiež som v tom nová. Ako tehotná ak spĺňaš podmienky, tak máš nárok na:
*tehotenské od 13.tt (papier ti dá gynek. a odnesieš na sociálku). - vymeria sociálka
*od 34tt (32tt ak ideš skôr) nastupuješ na materskú, zase, papier od gynek. A materskú poberáš prvý polrok života dieťaťa - vymeria sociálka podľa príjmu za minulý rok
*jednorazový príspevok (kočíkovné myslím to niekto volá) dostaneš od tohto roka už automaticky (netreba žiadať) pri narodení dieťaťa (musí žiť viac ako mesiac, takže to môže prísť až po 2 mesiacoch). - výmera je myslím fixná, Niečo cez 800€ sa mi zdá
*žiadosť o prídavky na dieťa (cca 30€ na mesiac) musíš asi žiadať písomne/elektronicky po narodení (to osobne ešte neviem, budem vedieť o 2 mesiace 😂)
*Po polroku (keď ti končí materská) žiadaš o rodičovský príspevok, poberáš ho do 3.roku života dieťaťa - 300/400€ podľa podmienok aké spĺňaš. Ten asi musíš žiadať písomne/elektronicky (to tiež zatiaľ ešte nemám skúsenosť) 😂

veronika3110
20. okt 2022

@vkatush aktuálny RP - 280€/383,8€ (zatiaľ) ale zaokrúhlene chápem... 🙂

mogaa
20. okt 2022

@vkatush na tehotenské a materskú má nárok len v prípade ak splní podmienky....

vkatush
20. okt 2022

@veronika3110 áno, zaokrúhlené a od januára bude vyšší, cca 300/410, a keďže ja to riešiť budem v lete, tak som už nastavená na ten nový "cenník" 😁 myslím, že čo sa financií týka, tak je to všetko. Resp ja o iných neviem

@mogaa preto som na začiatku napísala "ak spĺňaš podmienky" 🙂

basska_b
20. okt 2022

Kocikovne pride automaticky po porode. Pred porodom mozes dostavat tehotenske, AK splnas podmienky (spravidla plati, ze ak bude narok na materske, bude i na tehotenske... musis byt zamestnana, v ochrannej lehote po vypovedi alebo si platit odvody do soc.poistovne ako szčo, pripadne dobrovolne odvody...)

klarissa25
20. okt 2022

@basska_b to ale neplatí vždy že aj ja na materské je aj na tehotenské

moncici_7
Autor odpoveď zmazal
moncici_7
Autor odpoveď zmazal
moncici_7
Autor odpoveď zmazal
veronikaszabova
21. okt 2022

@moncici_7 ak splnas podmienky naroku na tehotenske, tak v 13tt ti gynekolog da papier, co vyplnis a odovzdas na SP.

moncici_7
Autor odpoveď zmazal
liloastitch
21. okt 2022

@moncici_7 papier si daj vyplniť, pošli do SP a oni ti už pošlú rozhodnutie či máš alebo nemáš nárok .

veronikaszabova
21. okt 2022

@moncici_7 pracujes? Ak ano, kolko?

veronikaszabova
21. okt 2022

@moncici_7 na stranke SP najdes posmienky naroku na tehotenske a aj materske.

moncici_7
Autor odpoveď zmazal
konikkon
21. okt 2022

@moncici_7 ja to napríklad viem, či spĺňam podmienky a viem, na čo mám nárok 🤷 a odkiaľ? Jednoducho poznám svoju situáciu... ale teda nemusíš to vedieť. Normálne si vypýtas u gynekológa potvrdenie pre účel tehotenskej dávky a doručis ju so sociálnej poisťovne. Oni ti žiadosť buď schvália alebo zamietnu.

veronikaszabova
21. okt 2022

@moncici_7 nie kolko zarobis, ale kolko pracujes 🤦

moncici_7
Autor odpoveď zmazal
veronikaszabova
21. okt 2022

@moncici_7 tak mas narok

moncici_7
Autor odpoveď zmazal
moncici_7
Autor odpoveď zmazal
basska_b
22. okt 2022

@moncici_7 Vraj to po novom chodi automaticky, ale dlhsie to trva. Vyplaca to UPSVaR, volala som nedavno aj s pani odtial. Len mi neni jasne, odkial maju cislo uctu, ak to chodi automaticky

moncici_7
Autor odpoveď zmazal
veronikaszabova
23. okt 2022

@basska_b poslu ti to na cislo uctu, kde ti chodi materska

veronikaszabova
23. okt 2022

@moncici_7 na internete mas tabulku, kde si lahko podla hrubej mzdy pozries, kolko budes dostavat.

moncici_7
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2