Prestávka medzi rodičovskou a materskou
Baby, pls, spolueham sa, ze mi budete vediet poradit- Dva dni na uradoch= Dva dni v chujave ;( (urady su v dvoch tozfnych miestach, vivat decentralizacia!) Dnes mi uz jedna uradnicka povedala, ze ci nevidim, ze mi nevie odpovedat a iba ju zbytocne zdrzujem a rozculujem.
-Maly sa narodil 3.10.2013
-30.12.2013 mi koncila prac. zmluva
-od 30.9. s o m vypisana na PN
-od 1.10. ma maly nastupit do skolky
-3.10.2016 mo konci narok na rodicovsky prispevok
-momentalne som tehotna, predpokladany termin porodu je 28.12.2016
-Pls ako vykryt dni medzi skoncenim rodicovskej dovolenky a zaciatkom materskej?
DEN PRVY
- Na UPSVaR ma vypokonklovali, ze oni s tym nic nemaju a ze mam cakat kym mi pride domov tlacivo, ktore mam potvrdit, ze dieta nastupuje od 3 rokov do skolky
- Na Socialnej poistovni teta povedala, ze mam ist nazad na UPSVaR a vypisat prehlasenie, ze sa staram o dieta do 6 rokov.
A PNku, ze mi nevezme, ze to pre mna nema zmysel. A poslala ma ma zdravotku, ze si mam ist sama zaplatit mesiac poistneho..
DEN DRUHY
-Na UPSVaR na poslali prec lebo nemaju cely den elektrinu a tak sa mi nemozu venovat.
-Na zdravotnej mi odporucila prist ked budem mat jasno ako poruesim istatne vybavovacky.
Pls, ako to riesit, je mi jasne, ze ziadne davky ani prispevky nedostanem...iba sa xcem vyhnut aby som neplatila sama zdravotne a pod.
Dalujem za kaxdu radu k veci, zachranite mi tym par dni zivota;)
Dakujem velmi pekne..uplne by mi stacilo ak by mi to takto niekto vysvetlil..
Takze ak som spravne pochopila..
-Zajtra skocim na zdravotnu poistovnu s cestnym prehlasenim, ze sa staram o dieta do 6. rokov. Toto pojdem potom zrusit dnom nastupu na matersku resp. po porode. Tak ci tak maly bude xodit do noveho roka do skolky.iba na doobedie z kapacitnych dovodov.
-Na UPSVaR vypisem tiez len prehlasenie, ze dieta xodi do skolky na 4 hodky.
..a tot vsjo;)
Dakujem este raz velmi.pekne
@kacicqa ja sice nemam pn ani som nebola na materskej, ale rovno na rodicaku, kedze pred porodom som bola nezamestnana, ale v septembri mala dcera 3 roky, termin porodu mam v januari. Isla som na urad prace, ze sa zaregistrujem, tam mi povedali, ze jednoduchsie bude ist na zdravotku a nahlasit si "neplatenu predlzenu matersku". tak som isla, vypisala jedno tlacivo a bolo. takze na tvojom mieste to tiez riesim priamo na zdravotnej poistovni.
@kacicqa neviem, či od teba na ZP nebudú chcieť potvrdenie z upsvar o tom, dokedy si poberala RP (lebo sa odhlásiš ako poberatel RP a nahlásiš ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov-niekto hovorí aj o "predlženej RD"). Takže možno lepšie najprv zájsť na upsvar, nahlásiť, kto sa stará o dieťa (mš, ak už od 1.10. chodí do škôlky) a vyžiadať si tam potvrdenie, dokedy si poberala RP (snád ti ho teraz dajú, príp. sa spýtaj aj za doklady pre poberanie RP po pôrode-tlačivá + prísp. pri narodení dieťaťa...) a potom až s tým na zdr.poistovnu (tam nevadí, aj ked to vybavíš neskôr, len soc.poistovnu treba nahlásovať promptne, pri ZP nie je problém aj spätne).
Ešte dodám, že pri ročnom zúčtovaní dane u manžela, ked si na teba bude uplatnovať nezdanitelnú položku, tak si môže uplatniť odpočet za mesiace 1-10 (ak si celý čas poberala RP do 3.10.) a ak sa dieťa narodí v decembri (nie 1.12.), tak potom až v roku 2017 si môžeš uplatniť (berie sa splnenie podmienky vždy 1vého v mesiaci, tj. ak by sa dieťa narodilo 1.12., tak aj odpočet za 12mesiac

@kacicqa nuž, ak si pn, tak ťa na upsvar nemôžu zaevidovať, lebo pri zaevidovaní musíš byť práceschopná, tj. základná definícia uchádzača je niečo ako že ak chceš a môžeš pracovať a prácu si hladáš, tj. môžeš len ak nie si pn a že si hladáš preukazuješ potvrdenkami.
Samotná pn nestačí, aby si bola zdr.poistná štátom. ZP štátom môžeš byť ak poberáš nemocenské (alebo si poberala a pn trvá aj po ukončení poberania) alebo napr. ako uchádzač o zamestnanie, ako osoba poberajúca materské, rodič.príspevok (od narodenia dieťaťa, do dosiahnutia 3rokov- no niekedy až do konca mesiaca, kedy poberáš, záleží ako napíšu v potvrdení), ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ak sa staráš o dieťa osobne alebo ak chodí do škôlky maximálne do 4 hodín denne).
Tj. ak si nechceš sama od 4.10.16 (možno od 1.11.16, ale na to by som sa nespoliehala) do dna pred pôrodom platiť zdr.postenie, tak bud ukončiť pn a sa zaevidovať ako uchádzač o zamestnanie alebo aby dieťa do pôrodu navštevovalo škôlku max. 4hod. denne. To druhé potvrdzuješ myslím nejakým prehlásením na ZP.
Predpokladám na soc.poistovni máš po pôrode podanú prihlášku, aby si bola dôch.poistená štátom.
Na upsvar treba nahlásiť, kto sa o dieťa stará po dovršení 3rokov - tj. škôlka.- tam sa myslím nespomína, na kolko hodín, len ak je prijaté, tak sa píše škôlka.