Neúplné info od úradníčky

sondey
13. jan 2022

V máji mal malý 3 roky. Šla som sa prihlásiť na úrad. Tam sa ma pýtali, či nemám nárok na pandemicky rodičovský. Hovorím im, že hádam oni by mali vedieť. nevedeli, či má majú vôbec zaevidovať. Úradníčka c.1 má Zaevidovala. Šla som tam opäť sa hlásiť v auguste. Úradníčka c.2. mi hovorí, že keďže poberám pandemicky rodičovský, nemusím byť evidovaná na UP, že si mám premyslieť, môžem sa dať vyradiť a tak sa mi bude časové obdobie započítavať do dôchodku. V novembri má teda úradníčka c.3 vyradila z evidencie s tým, že keď sa skončí poberanie pandemickeho rodičovského, mám sa prísť ihneď zaevidovať. V januári som sa šla zaevidovat. Úradníčka c.4. mi hovorí, že má zaevidovať nemôže, lebo úradníčka c.3 má vyradila s tým, že má oni 3 mesiace zaevidovať nemôžu. TUTO INFO som od úradníčky 1,2, a ani 3 nedostala. Dávala mi podpisovať papier s možnosťami, prečo sa vyradujem. Nariadila mi zaškrtnúť nejakú možnosť a hotovo. Dnes mi volá úradníčka c.5.ze si mám prísť po rozhodnutie, že má nezaeviduju a mám sa ísť prihlásiť do zdravotnej a zaplatiť si toto obdobie alebo si ho nejako vykryť. Dá sa z tejto situácie nejako vykľučkovať alebo ostáva len zaplatiť obdobie, kt.nebudem evidovaná na úrade? Prip. Odvolať sa? Ďakujem pekne.

lucka_ke
13. jan 2022

môžeš sa v zdravotke nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov - poistné do zdr. za teba zaplatí štát, ale dieťa môže byť v škôlke len 4 hodiny, potom sa normálne zaeviduj na ÚP

sondey
autor
13. jan 2022

@lucka_ke dieťa chodí od apríla do škôlky na celý deň. Tento papier som vypisovala v máji na úrade pri prvej evidencii, vedia o Tom.

lucka_ke
13. jan 2022

tak potom si musíš doplatiť zdravotku sama, alebo sa niekde zamestnať hoci na dohodu, aby ti platili poistenie

sondey
autor
13. jan 2022

@lucka_ke no to by som mile rada, lenže pracovná doba 8-15:30h zatiaľ bez šance :/ maily so zamietavou odpoveďou o zamestnanie môžem počítať na desiatky :( takže je to vpohode, že úradníčka nedá všetky info a človek aby sa zariadil. Som zvedavá s koľkými ľuďmi to tak spravili. Naposledy v januári min.tyzden keď som tam bola som stála hodinu na chodbe a čakala kým sa niekam dovolajú a zatiaľ čo sa tam šli zaevidovať ďalších xy žien po pandemickom rodičovskom všetkym ,,odporúčali,, aby sa šli zaevidovať do zdravotnú poisťovňu a dali dieťa na 4h do škôlky. Že na úrade vôbec nemusia byť. Majú asi nejakú masívnu kampaň.

veronikaszabova
13. jan 2022

@sondey a ty si si ani neprecitala, co im na urade podpisujes???

sondey
autor
13. jan 2022

@veronikaszabova samozrejme že čítala. Nikde nebolo uvedené, písomne ani slovné, že vyradením z evidencie má nebudú môcť znova zaevidovať skôr ako o 3m.

veronikaszabova
13. jan 2022

@sondey tak podaj odvolanie, nech ti napisu, na zaklade coho ta nechcu zaevidovat.

draik
13. jan 2022

@sondey
Úradníci nie sú povinní poskytovať právnu pomoc ani informovať o následkoch Vášho konania, s ktorým ste vyslovili súhlas.

lucka_ke
14. jan 2022

mala som na mysli dohodu hoci upratovanie nákupného centra na 4 hodiny, pokrylo by ti to odvody a mala by si čas hľadať lepšiu prácu - áno, nie je to práca snov, a určite budeš hľadať lepšiu, ale keď práca nie je treba sa snažiť hľadať čokoľvek, tiež sme mali maličké deti viem aké je to ťažké

erikavesela
9. máj 2023

@draik tak to tam potom vobev nemusia byt, mozeme papiere hadzat do schranky...