Prestup z rodičovskej na materskú delí 1 deň
Ahojte, zatial som sa nebola informovat, ale ak ma niekto skusenost potesi , skor ako mi na UP alebo v SOC. P, poradia zle....
dcera ma 26.6 .2015 - 3 roky, ak mam dobru info " rodicak" sa vyplaca od prveho dna do posledneho v mesiaci.
Termin nastupu na MD mam 2.7.2015 , co s tym jednym dnom? mam sa prihlasit na UP? na jeden den?? alebo sa da predlzit RD? alebo sa mam dat na PN? ja naozaj neviem.
Dakujem
@bonaqa2013 8 tt ak si na rizikovom, co niesom, a lekar mi ten jeden den proste neprepise, mam si to vybavit na urade...
poprosm lekarku nech ti nastup na MD, 25.6.2015 to je najlepsie
neda mi ani na 1.7 nieto este 25.6
@pslahorova to fakt ti neprepise? ved ten datum porodu je aj tak len orientacny
@pslahorova rodicak sa sice vyplaca za kalendarny mesiac, ale rodicovska dovolenka ti konci narodeninami dietata. Takze sa bud potom hodis na pn, alebo evidencia na up. btw.ak niesi zamestnana, vznikne ti vobec narok na materske?
@pslahorova už si skúšala s lekárom hodiť na túto tému reč? Ak nechce 1 deň Ti pomôcť tak to musí byť tupec...
@pslahorova mne doktorka povedala, ze 8 tyzdnov pred porodom mozem nastupit na MD, ak som zamestnana a vratim sa medzi RD a MD do prace, inak len 6 tyzdnov ... tiez som to riesila ... ale ak ide len o jeden den, tak by som poprosila dr, aby napisala nastup na MD podla toho ...
@bonaqa2013 jeden den je zbytocne tak ako pise majuska, rodicovska konci dnom ked dieta dovrsi 3 roky, cize najlepsie je ist na MD 25.6. to by bolo super a ked bola predtým zamestnana tak aj materska sa jej bude z toho pocitat
@majusqa77 pred nastupom na prvu matersku som bola SZCO a zivnost nemam pozastavenu ani zrusenu, ani momentalne nevykonavam SZC, rodicak normalne poberam.A narok na matersku som mala ked som na nu prvy krat nastupovala.
Stačí aby lekár napísal - len napísal že sa cítiš nevolno, máš nejaké problémy napr. tlak, bolesti v krížoch a teoreticky by si mohla ísť aj hneď na rizikové. Ale keď je niekto baran....
@pslahorova ked mas otvorenu zivnost, nemozes ist na up. Ale ohladne materskej teda v tomto pripade neviem..
@bonaqa2013
@majusqa77 ano uz viem ze sa konci dnom 3 narodenin, aj som si to myslela , len ma presviedcali ze to konci kalendarnym mesiacom.
@bonaqa2013 zbytocne
@bonaqa2013 na rizikove mozes ist, ked si v praci, nie ked si doma ... aspon podla mojich info ...
@majusqa77 matersku budem riesit v soc. p, neviem teda co s tymi par dnami.
@pslahorova cize aj keby ti dala od 1. jula tak tie dni od 27.6 do 30.6 musis byt niekde evidovana ale ked si SZCO tak s tym skusenost nemam
@pslahorova podla mna mas len 2 moznosti. Bud pn, alebo sa ti obnovi zivnost a zaplatis si za tych par dni zdravotku.
@majusqa77 jedine, brnknem si do poistovne zajtra, dakujem
@pslahorova vies ale ked chces aby si poberala matersku este z predchadzajuceho obdobia tak musis ist na MD uz pocas rodicovskej, inak narok uz nebudes mat
@maskalinka presne na toto som myslela, ze neviem ako je to potom s narokom na matersku...
@pslahorova dohodni sa s gynekológom, nech Ťa vypíše na MD skôr. Ja som môjho pri prvej poprosila a vypísal ma o týždeň skôr, takže 7 týždňov pred termínom pôrodu. A budeš to mať bez opletačiek s úradmi.
@pslahorova informovali ta dobre len je rozdiel co sa tyka do kedy mas narok na rodicovsky- na ten mas narok do konca mesiaca ale je rozdiel do ked sa musis evidovat o by bolo do 7 dn od toho ako dieta dovrsi 3r aby si bola plynulo niekde vedena, ale kedze ty mas otvorenu zivnost mas prac. pomer takze do evidencie nemozes ist..takze jedine platit odovdy alebo PN nic ine sa neda pokail mas zivnost aktivnu
@79marry ale on mi to nevypise, ked som mu to spomenula uz ked to pisal povedal mi nech si to vybavim na urade. Co s nim mam viac riesit?
@9lf9 cize mam ist medzi 26.6 a 2.7 na PN?
@pslahorova no musis ho pekne poprosit, ze prides o peniaze
@pslahorova skús pozrieť skupiny - sú tu právnici. Alebo napíš otázku na HNonline.sk Tam nájdeš poradňa. Uvidíš čo ti odpíšu. Inak poradiť neviem.
@pslahorova A co tvoj prakticky lekar? On ta nemoze vypisat?
@mishka11 prestupujem prave k novej lekarke, netusim este.

@pslahorova predĺženú nie, to by ti dlho schvaľovali, ale lekárka môže dať MD aj skôr ako 6 týždňov pred termínom. Za mňa bolo že až 8 týždňov pred plánovaným tehu. Ale či to už nezrušili...A ak ani toto nie, tak potom na ten deň PN