icon

Priateľ pracuje v Rakúsku a ja tu. Budem mať nárok na rakúsku materskú?

adrianaaaa33
18. jún 2019

Dobrý deň chcem sa opýtať priateľ pracuje v zahraničí v rakúsku. Nie sme však manželia. Budem mať nárok na rakúsku materskú alebo nie? Ďakujem

sapetka
18. jún 2019

@adrianaaaa33 podla mna nie

dopolbokaodrata
18. jún 2019

Tehotná si ty alebo priateľ? On s tvojou materskou spoločne nič nemá, v krajine, kde odvádzaš odvody, odtiaľ poberáš materskú.

sussana29
18. jún 2019

@adrianaaaa33 Ahoj. Matersku poberas zo Slovenska, ale mala by si mat narok na rodinne pridavky a mozno aj rodicovsky prispevok-doplatok k tomu zo Slovenska. Ja to tak mam ale my sme manzelia. Treba sa popytat, su ludia ktori ti taketo veci v AT za poplatok vybavia vratane prekladov dokladov.

sapetka
18. jún 2019

@sussana29 pokial nie su manzelia myslim ze ma narok akurat tak na magnetku z rakuska🤣ale nie fakt

ivkazba
18. jún 2019

@sapetka ja si myslím, že podmienka nie je byť manželia, ale určite je podmienka mať trvalé bydlisko otec a dieťa. A tú magnetku tiež treba zacvakať. 😂😂😂

@adrianaaaa33 na materskú nárok z AT nemáš, rodičák je podmienený tým že sú schválené rodinné prídavky. Či je podmienka byť manželmi neviem. Ak ti tu nikto neodpovie, opýtaj sa v skupine Rakúsko.

adrianaaaa33
autor
18. jún 2019

@sussana29 ďakujem pekne za odpoveď ;)

sapetka
18. jún 2019

@ivkazba no my zijeme v zahranici a nemame trvaly pobyt v krajine kde manzel pracuje(trv pobyt nie je podmienka ale sidlo firmy)a tu je podmienka ze musime byt manzelia inak by som nedostavala pridavok na dieta ich

sussana29
18. jún 2019

@ivkazba nemusi mat trvaly pobyt v AT ani moj muz nema ani syn a pridavky nam chodia, ale je pravda, ze to znizili o nejake to euro, ked tam dieta nezije, ale stale je to dobra suma + od tohto roku si muz moze odratat z dani cca 1000eur rocne, to je nejaka novinka kinderbonus plus. No, ale myslim, ze by bolo lepsie keby ste boli manzelia. Byvala kolegyna sa kvoli tomu vydavala 🙂

eperia
18. jún 2019

@adrianaaaa33 Nemáš nárok na nič

ivkazba
18. jún 2019

@sussana29 nemyslela som trvalé bydlisko v AT. Myslela som že otec a dieťa musia mať rovnaké trvalé bydlisko. Aspoň tak viem že bolo v minulosti.

sussana29
18. jún 2019

@ivkazba tak to ano, mali by mat rovnaky trvaly pobyt.

nickpick
18. jún 2019

@adrianaaaa33 budes mat narok na Kinderbetreungsgeld a takisto aj pridavky, skus sa informovat na UPSVARe na SK, alebo sa prihlas do fcb skupiny, kde ti detailnejsie poradia - vola sa Ako si vybavim Wochengeld, Kbg Fbh...otec dietata bude musiet byt uvedeny v rodnom liste dietata a zrejme budete musiet vydokladovat ze zijete v spolocnej domacnosti, skus pobrowsovat na stranke UPSVARu a najst svoj pripad - https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

lovely5
16. júl 2019

@nickpick len ak ma trvaly pobyt na SK je to tusim len 70%

lulu2014
26. júl 2019

@adrianaaaa33 urcite nie. Vobec to nesuvisi ani keby ste boli manzelia. Jedine si moze asi vybavit pridavky na dieta.
Mame susedu ta pracuje v Rakusku ale ziju tu na SR a berie na deti pridavky. A nejaky odpocet....alebo nieco take.

sussana29
27. júl 2019

@lulu2014 nemas pravdu.

eliska13
11. aug 2019

@adrianaaaa33 skús sa spýtať na FB je tam skupina Slovenky vo Viedni bývajú tam dobre rady rôzne príspevky od štátu, ale na materskú nemáš narok