icon

Prídavky na deti zo Švajčiarska, ak sme rozvedení

trpezliva1
9. jan 2017

Mám otázku . Sme rozvedený rodičia dvoch deti . Ex manžel pracuje vo Švajčiarsku a nám tu boli odobraté rodinne prídavky , čo je logické zo zákona ak biologický rodič pracuje mimo SK. Po rokoch žiadosti detí konečne by chcel vybaviť prídavky ale na účet kde nebudem mať prístup . Chcela by som vedieť aké všetke papiere potrebuje mať preložené . Viem o formulároch E 411 a E 402 , preložené rodne listy . Sú potrebné preložiť aj právoplatný rozsudok rozvodu , rozhodnutie o pozastavení prídavkov na SK ????????????????? Aj občianske preukazy detí a môj ????? A čo najviac ma zaujal že potrebuje podpis , že budú prídavky vyplácané vo Švajčiarsku . Vie mi niekto poradiť ????? Alebo ako to vybaviť bez neho ?????

sense
10. jan 2017

@maminuska lenze podla svajciarskeho zakona nema jej muz narok na pridavky aspon nie v prvej linii... pretoze su rozvedeni, biologicky otec nema deti v osobnej starostlivosti ani deti s nim neziju...

sense
10. jan 2017

neda sa tu pridat pdf format inak by som ti poslala zakon o rodinnych pridavkoch vo svjaciarsku a ak mila pani uradnicka viem po nemecky tak si bude vediet precitat ze tvoj ex ajj keby chcel tak pridavky nevybavi urcite nie kompletne so svajciarska , dokazal by zrejme vybavit len rozdiel

maminuska
10. jan 2017

@sense no ale ak nemá nárok tam , tak potom si ich môže uplatňovať na SR, takto to mám konkrétne ja .

zarrinka
10. jan 2017

@trpezliva1 Citala som si ten tvoj list ohladne rozhodmutia europskeho sudneho dvora, no mam pocit, ze kedze Svajciarsko nie je clenom europskej unie, nariadenia europskeho parlamentu sa neaplikuju v ich pravnom systeme. Ale mozno sa mylim 😉

sense
10. jan 2017

@maminuska ano pretotomu rozhodnutiu nerozumiem okrem toho svajciarsko ani nie je v eu

sendy1977
10. jan 2017

@zarrinka to že, Švajčiarsko nie je v EU nevadí, pozri odkaz na diskusiu na 1 strane, tam píšu mamičky, že poberajú rodinné prídavky z Švajčiarska, ak ich manželia tam pracujú.

sendy1977
10. jan 2017

@maminuska a nepotrebovala si najprv rozhodnutie, že nemáš nárok na prídavky v zahraničí, a ten si dokladovala na Slovensku?

maminuska
10. jan 2017

@sendy1977 nie nepotrebovala, ja som pracovala aj počas materskej a rodičovského . Deti boli na Slovensku , sú občania ČR a SR ,mala som ich v opatere rovnako ako ich otec. Môj manžel je občanom Českej republiky, pracuje tam , ale tam sa vyplácajú prídavky iba do nejakého príjmu . Čo si tam však manžel uplatňuje na deti je daňový bonus , ten majú asi o tretinu vyšší .

trpezliva1
autor
10. jan 2017

@majkeel
Ako pekne napísané ....chcem hotový produkt . Nie ja chcem , patrí to deťom a nie mne . Akože on šiel za prácou do Švajčiarska , tak už nemá žiadne povinnosti voči deťom ????? Čiže deti sa musia spoľahnúť vždy iba na matku čo urobí ????? Jeden poznatok písala som prečo nepracujem -som na plnom invalidnom dôchodku pre rakovinu ....takže ťažko sa zbalím a pôjdem do Švajčiarska kvôli prídavkom ,pracuje tam ich otec , ktorý sa rozvodom a prácou v zahraničí nestal zrazu NE-OTCOM , ako som ostala ja matkou tak aj on otcom , rozvod bol medzi nami a nie deťmi . Nechcela som nič len trošku informácii . Nehľadám špinu na neho a ani aby som nadávala , proste je to minulosť ,ale deti za to nemôžu ...ani za rozvod , ani za to že som chorá a ani za to čo náš štát vymyslel ....

sendy1977
10. jan 2017

@maminuska pokiaľ si stále pracovala tak nie. To je logické. Môj manžel bol nezamestnaný evidovaný na UP. Sám si našiel prácu, bol sa vyradiť z UP a povedal, že ide pracovať do Českej republiky, tak nám chceli pozastaviť rodinné prídavky, že pracuje v ČR. Tak musel odniesť na UPRVaR pracovnú zmluvu, že miesto výkonu práce je v ČR ale firma sídli na Slovensku.

maminuska
10. jan 2017

@trpezliva1 ani sa nerozčuluj, to je taký mužský pohľad ...že tie peniaze chceš pre seba.

maminuska
10. jan 2017

@sendy1977 a ty si nepracovala vtedy keď vám chceli pozastaviť prídavky? Ako príde mi to uplne na hlavu .

sendy1977
10. jan 2017

@maminuska nie ja "nepracujem", poberám príspevok na opatrovanie.

cawes
10. jan 2017

@trpezliva1 hm myslim si ze toto bude dost tazke vybavovanie, pretoze on deti ma to mas pravdu, a pracuje tu cize ma narok poberat rozdiel medzi sk a ch pridavkami aj ked deti s nim neziju, jedine ak mas vyhradnu osobnu starostlivost urcenu sudom to sa zase situacia meni. Ale vobec ma nenapada ako by si to mohla vybavit bez neho ked ty uz tu nic nemas, ono to vybavuje totiz zamestnavatel, alebo ahv? @sense??? Co ty nato?
@bubelko any idea?

majkeel
10. jan 2017

@trpezliva1 Rozumiem, snazim sa byt objektivny a vecny, co moze zniet trocha necitlivo. Iba hovorim, dohodnite sa slusne ako rozumni ludia. Nestojim na niciej strane. Najdolezitejsie su deti, samolubost a nezhody dospelych maju absolutne ist stranou.
Co by si robila, ak by pracoval na sk. Zachrani ta 2x22 eur? Ak je on aspn trocha rozumny, vybavi tie pridavky a ponukne ich svojim detom ako sucast vyzivneho. Nic ho to nestoji a detom prilepsi. Rozisli ste sa v zlom, ked ich odmieta vybavit a peniaze posiela detom na oddeleny ucet? Pride mi to dost zvlastne. Aky ma vztah k detom? Nebranis im v styku,...?
Daj mu na vyber, bud striedava opatera, alebo nech vybavi pridavky. Ak dal prednost praci v cudzine a nechce posielat tolko, aby detom nic nechybalo, nech pride domov a nech sa o ne postara osobne, fyzicky. Ako si povedala, je otec a stat ma paky, aby ho donutil prevziat zdpovednost. Bud financnu alebo priamu.

jaaadu
10. jan 2017

ja som pracovala v CH, a poberala pridavky, takze mas narok na SK, svajciari ti maju doplatit rozdiel, ale mozu ti zaplatit cele (ako mne) ak dolozis, ze nepoberas na SK. Musis sa dohodnut s ex, skus po dobrom ak to nepojde po dobrom musis pristupit k inym krokom. Pridavky bude poberat on od svojho zamestnavatela, na svoj ucet a potom ti ich bude prosielat na ucet deti aj vyzivne. K tym peniazom sa ty aj tak nedostanes, kedze budu vyplacane jemu. Ak sa nedohodnete, budes musiet oslovit nejakeho pravnika na SK, popripade CH. Inak v CH ma zena a deti aj po rozvode pravo na svojej strane, takze by si mohla poziadat vyzivne aj pre seba nielen deti+ pridavky. Oslov aj manzelovho zamestnavatela ak je zamestnanec. Ldenze je to na dlhe lakte a na dobreho pravnika. Popripade skus nejakeho pravnika v Ch, ktory je potomok slovenskych pristahovalcou a zaobera sa rodinnym pravom. Popripade skus oslovit slovensku ambasadu V CH, alebo ministerstvo zahranicnych veci, viem, ze sa taketo pripady riesili. Bud ti pomozu, alebo ti mozu dat kontakt na nejakeho pravnika. Ale to je fakt len krajne riesenie si myslim.

trpezliva1
autor
10. jan 2017

@cawes
Predpokladala som že sa to dá ak mi tak poradili na úrade .No ak začnem predpokladať žeby sa nakoniec rozhodol že to len predsa vybaví , tak čo všetko potrebujem zdokladovať a preložiť ? Treba k tomu všetkému aj rozhodnutie o rozvode ????

jaaadu
10. jan 2017

a este pre info v CH ked sa manzelia rozvedu viac ako 40% z platu ide manzelke a detom ako vyzivne, tak si myslim, ze by mal byt rad, ked budes chciet len pridavky, ktore su mimochodom oklo 180CHF,/dieta a dostanes len na 3 deti ako u nas, 4 uz narok nema, tiez koli takym viac opalenym obcanom, respektive strasne opalenym 🙂 a kedze tam pracuje platia pre neho CH zákony aj ked je obcanom SK.

jaaadu
10. jan 2017

ano treba aj rozhodnute, kedze ste rozvedeny a o pridavky ziada on a nema deti v starostlivosti a musi to byt prelozene uradnym prekladatelom, nemoze hocikto. a niekedy zidaju aj apostile,(peciatka uradna) najmä pri rodnych listoch. Musi zdokladovat to co ziada od neho zamestnavatel. Mne sa dcerka narodila tam tak to bolo jednoduchsie.

jaaadu
10. jan 2017

ano je potrebny tvoj suhlas, kedze deti su v tvojej starostlivosti. a myslim, ze aj prelozeny papier z SK, ze nemas narok.

maminuska
10. jan 2017

@jaaadu a keby požiadala zamestnávateľa v švajčiarsku , nemohol by to vyplácat priamo jej?

jaaadu
10. jan 2017

nie, pretoze nezije v CH, keby tam zila tak davaju pridavky jej aj vyzivne by jej islo priamo od zamestnavatela na zaklade rozhodnutia sudu, nie od manzela. (Preto som aj pisala, ze tam je pravo na strane zeny, ked sa rozvadzju - vsetko, dokonca aj 2 pilier pipadne zene polovicka, aj keby cely zivot nepracovala, preto sa vela ludi neberie 🙂)Teraz je to na dobrej voli jej muza.

9lf9
10. jan 2017

@trpezliva1 na zaklade coho ti na SK urade zastavili pridavky? museli mat na to daky papier- ty si to tam bola naklasovat ze ex pracuje vo Švaj.? Kedy si prebrala rozhodnutie. Pretoze pokial su deti zverene tebe a ty nesuhlasis a nedas suhlas na vybavenie pridavkom byvalemu vo Švajč. a nemas sa ako dostat k jeho prac. pomerom nemaju ti na zaklade coho zastavit davky na SKa musia ti ich platit. Ak by si ty suhlasila ze si ich bude uplatnovat tvoj ex s tym ze ti na Sk nepracujes vtedy ti ich zastavia.

trpezliva1
autor
10. jan 2017

@9lf9
Nie nebola som nikde nič nahlásiť . Jednoducho ma socialka vyzvala s tým že ex pracuje vo Švajčiarsku , že nemám nárok na prídavky tu . K tomu mi bolo divné pretože tam pracuje už od roku 2014 a doteraz sa nič nedialo . Pri tom mne oznámili že tam pracuje len 2016 . Nemám dôvod mu škodiť

sense
10. jan 2017

@jaaadu on moze ziadat len o rozdiel nie o cele pridavky kedze deti nema v starostlivosti a ani neziju v spolocnej domacnosti cize nie je v prvej linii ziadatela, ak by sa aj ona rozhodla sudit o vyzivne ona aj deti ziju na slvoensku cize krajina zaujmov je slovensko nie svajciarsko aj ked tu pracuje, pokial nie je obcianstvo a takisto neboli sobaseni vo svajciarsku ale na slovensku a aj sa rozvadzali na slovensku predpokladam

9lf9
10. jan 2017

@trpezliva1 ale urad musel mat od niekadial info na zaklade ktoreho ta predvolali, pokial si im to nebola oznamovat ty, ze ex pracuje v CH...jedine odkial ho mohli mat je to ze si ex podal o pridavky v CH a odtial na zaklade toho poslali na SK urad formular 411

sense
10. jan 2017

tu si mozes precitat o pridavkoch vo svajciarskku... https://www.ahv-iv.ch/p/6.08.d

jaaadu
10. jan 2017

@sense to mas pravdu, leze ona ich moze ziadat na zaklade toho, ze nase urady jej nechcu vyplatit
@9lf9 ano presne to je mozne.

sense
10. jan 2017

a tu este najcasteejsie kladene otazky... stranku bundesamtu https://www.bsv.admin.ch/bsv/de/home/informatio...

sense
10. jan 2017

@jaaadu no urady jej mozu povedat ze musi ziadat na slvoensku a rozdiel tu pretoze narok ma ona na slovensku a svajciarov nemusi zaujimat ze slovensky uradnici nepoznaju svajciarsky zakon