Prídavky na deti zo Švajčiarska, ak sme rozvedení
Mám otázku . Sme rozvedený rodičia dvoch deti . Ex manžel pracuje vo Švajčiarsku a nám tu boli odobraté rodinne prídavky , čo je logické zo zákona ak biologický rodič pracuje mimo SK. Po rokoch žiadosti detí konečne by chcel vybaviť prídavky ale na účet kde nebudem mať prístup . Chcela by som vedieť aké všetke papiere potrebuje mať preložené . Viem o formulároch E 411 a E 402 , preložené rodne listy . Sú potrebné preložiť aj právoplatný rozsudok rozvodu , rozhodnutie o pozastavení prídavkov na SK ????????????????? Aj občianske preukazy detí a môj ????? A čo najviac ma zaujal že potrebuje podpis , že budú prídavky vyplácané vo Švajčiarsku . Vie mi niekto poradiť ????? Alebo ako to vybaviť bez neho ?????
@trpezliva1 urcite je to jedine vysvetlenie, ale stacilo aby si ty na urade povedala ze nesuhlasis s poskytnutim os. udajov deti na ucely aby si on uplatnil narok na pridavky, nekomunikujete spolu, nemas sa ako dostat k jeho PP a bolo by a sli by s SK. Lebo takto ti ich zastavili a teraz mas co vybavovat..obrat na sa SOLVIT poskytnuju bzplatne pravne poradenstvo ohladom veci v EU (CH sice nie je v EU ale novela 883/2004 je aj pre EPH a Švajciarsko)
V rozhodnuti ti okrem nariadenie a zakonom aj museli uviest dovod ze na zaklade coho zastavili.
@jaaadu mna by zaujimalo odkial mas tie udaje o 40%z platu a 2.piliera ono to neni tak uplne ako hovoris.
Je mimochodom novy zakon kde uz aj priatelka dostane na aeba vyzivne ak nie su zosobaseny a maju spolu dieta. To kolko dostane sa presne vyratava z platu cize ten kto zarobi 6000uricte mu nezoberu 40% ide to aj podla toho kolko robi zena, 2.pilier sa deli na polovicu ako u zeny tak aj u muza cize a to len za obdobie kedy boli ti dvaja svoji cize dajme tomu som vydata 5rokov zaplatila som 50tisic do ahv muz 40 tisic tak odo mna ma 25a ja od neho 20 ak som nerobila ma on odo mna nulu a ha od neho 20, ak by mi postavil dom na sk mam od neho nulu pretoze mam dom na sk a tomsa zohladnuje. Len tak pre info
@jaaadu este som zabudla dodat ze ak by teda boli tu a tu sa zosobasili a aj rozviedli a ona nasledne odisla na sk tak moze na 40%z platu tiez zabudnut pretoze oni potom skumaju situaciu na sk samozrejme by dostavala urcite viac ako ina sk zena na alimentich ake tiez by to nebola suma 3000sfr ale mozno na nu a deti dohromady 800€
@jaaadu to je nieco ine lebo 1.ziadatelom si bola ty kedze mala zila s tebou tu ... Keby maju spolocne sorgerecht tak by on mohol ziadat a cele s tym zeby jej ich musel vyplatit ak nie ona by mohla napisat na prislusnu ausgleichkasse ze jej ich nevyplaca a potom by ich prislusna ausgleichkasse nevyplacala jemu cez zamestnavatela ale priamo jej
@9lf9
@trpezliva1 odkiaľ vedia, že tvoj ex nepracuje v SR? No prišli na to asi tak- písala si, že iba krátko si na ID. Tak pokiaľ si pracovala na Slovensku, tak si mala nárok na prídavky. Teraz už nepracuješ tak zisťovali kde pracuje ex.
@sendy1977 toto je skor sci-fi riesenie ako realne, prestavat si ze by si na uradoch overovali pravidelne vsetkych poberatelov davok ci sa im nezmenili pracovne pomery, ci nahodou nezostali nezamestnani a este aj setrit ex manzelov?a to ze pracuje v cudzine a este k tomu ze kde to bby si akoze ako zistili? poberatel na oznamovaciu povinnost a nie urady setrit ci nenastala zmena a kedze im to neoznamovala ona tak to od niekadial musia vediet.
@cawes
@sense ok, o info som neziadala ja, len som jej v skratke nacrtla co by mohla urobit, co urobi je na nej a jej manzelovi a CH uradoch ako veci posudia a niektore veci som pisala informativne. a podla mna je logicke , ze zena dostane peniaze pri rozvode, len tie ktore boli sucastou manzelstva a len tolko aby jemu zostalo, pretoze aj u nas dostane zena vyzivne na deti, ktore je v zavyslosti, kolko muz zaraba a to tiez bez ohladu ci su zobraty alebo nie. Vyzivne na zenu je uz trosku nieco ine. Ak mam milne info, tak uz nebudem prispievat, niesom odbornik na tuto problematiku a dufam, ze som jej nedala zle info. pekny večer 🙂
@9lf9 ako som písala vyššie : Môj manžel bol nezamestnaný evidovaný na UP. Sám si našiel prácu, bol sa vyradiť z UP a povedal, že ide pracovať do Českej republiky, tak nám chceli pozastaviť rodinné prídavky, že pracuje v ČR. Tak musel odniesť na UPRVaR pracovnú zmluvu, že miesto výkonu práce je v ČR ale firma sídli na Slovensku. Do 4 dni mi prišla SMS, že mám isť na UPRVaR, že nám pozastavia rodinné prídavky. Pokiaľ by som pracovala, tak nás neriešia, aspoň tak nám hovorila pracovníčka. Alebo iba naša bola taká aktívna?
@sendy1977 ano vo vasom pripade je to spravne tak ako postupovali. Ale u nas rozvodom prestane byt druhy rodic opravnenou osobou zo zakona, takze tuto infosku nedavaju vediet na davkove oddelenie. pani pisala ze on tam robi od 2014 a zastavili im to 7/2016. uz je to ale aj tak uz jedno kedze to ma zastavene a uz to musi riesit 🙂
@trpezliva1 lenže ak ty si zákonným zástupcom a otecko len bio otcom - tak ty si tou, čo má riešiť rodinné dávky na vaše deti!
on ak ste rozvedený a on zákonným zástupcom nie je, nemá čo žiadať peniaze na ne! na toto ak mu prídu tak ich bude pekne krásne všetky vracať spať - a pri švajc prídavkoch to nie je veru malá suma....
ale on to má zrejme super premyslené 🙂 práve preto potrebuje tvoj OP 🙂)))
len tak mimochodom - jediná osoba ktorá sa môže preukazovať tvojim OP si TY
@trpezliva1 ty sama bez muza to vybavis velmi tazko. ak, tak jedine s pravnikom, a aj to by som hladala takeho, ktory sa vyzna aspon v europskom prave, ak nie vo svajciarskom.
kedze tebe ich zamietli a nepoberas ich, moze muz ziadat cele pridavky - u zamestnavatela a ten mu ich vyplati. ty musis dodat potvrdenie, ze ich nepoberas a sudne rozhodnutie, ze preco ti ich zamietli. dalej bude potrebovat rodne listy deti a potvrdenie o navsteve skoly.
dalsia vec je - ze podla kantonu, je to ca. 200chf na dieta - ale pozor, pridavky sa tu zdanuju, takze je to nieco menej.
a kedze to vyplaca zamestnavatel v ramci vyplaty, neviem, ci sa da nejako dosiahnut, aby zrovna tu ciastku - pridavky - prevadzal na nejaky ucet na svk... skor nie ako ano. ale skusit to mozes.

@9lf9
Nad tým som nerozmýšľala že odkiaľ to vedia , ale už ma na to niekto upozornil či to tak nieje .