Prídavky vo Švajčiarsku a tlačivá potrebné na Slovensku
Ahojte, potrebovala som poradit, dnes som bola na Urade prace a nakolko priatel pracuje vo Svajciarsku, tak nemozeme poberat pridavky na dieta tu na Slovensku. Rodicovsky prispevok si mozeme uplatnit na Slovensku, nakolko vo Svajciarsku takyto prispevok neposkytuju, ale musime mat prehlasenie, ze kanton neposkytuje takuto davku, ale ja neviem, kde toto prehlasenie ma priatel vybavit. Nachadza sa v kantone St. Gallen. Prosim, ake tlaciva su potrebne vyplnit tu na Slovensku a ake naopak vo Svajciarsku. Tetuska na Urade prace splietala nieco aj s tlacivami E 401 a E 411, ake su to tlaciva, to potrebuje tiez Urad prace tu na Slovensku? Dakujem velmi pekne za radu.
@alika_ http://www.advokaten-zug.ch/index.php?id=rechts... tu mas pre manzela - nech sa pozrie a skoci jeden z tych vypisanych dni do poradne. je to poradenstvo zadarmo. v tom linku mas vypisane dni, ako postupovat a kde to je 😉
@alika_ najdi si na nette Vaša Európa Poradenstvo a tam sa opytaj. Je to sluzba pre obcanov, ktori ziju alebo pracuju v inych statoch EU alebo EHS a Svajciarska, je to zadarmo aposkytuju pravne rady aj pre take pripady ako tvoj. Odpoved je do troch pracovnych dni..ozaj super sluzba, mam vyskusane
Ahojte, vidím, že tu máte viaceré skúsenosti s rodinnými prídavkami so Svajčiarska, môj manžel tam tiež pracuje na prac. zmluvu od 10/2014, a od 11/2014 by mal mať nárok na RP vo Svajčiarsku, aspoň tak je to uvedené vo formulári E411, ktorý sme vybavovali v 12/2014 na SK a zamestnávateľovi vo Svaj. bol doručený 14.1.2014. Zam.teľ tvrdí, že všetky papiere hneď podal u nich na poisťovňu, zasielali sme aj rod. listy mňa a detí aj sob. list, a od vtedy sme ešte RP nedostali a od 12/2014 nám už nevyplácajú ani na SK. Nemáte niekto skúsenosť, ako dlho trvá než prvý krát pošlú RP spätne za celé obdobie, a pochopila som z Vašich príspevkov, že ich budú zasielať zamestnávateľovi, a ten by ich mal po odrátaní dane poslať manželovi vo výplate. Výplata dnes došla, ale prídavkov nikde. Dakujem
@alika_ ahoj, vďaka Ti za odpoveď, veľmi si ma nepotešila 😒, myslíš tým, že ak bude čosi chodiť, že je možné, že sociálka pošle, ale zam.teľ nevyplatí?? a ešte ak sa môžem spýtať, čo všetko sťahujú Tvojmu manželovi vo výpl. páske, lebo na nete som našla, že soc. poistenie by malo byť 6,25%, no môj platí oveľa, oveľa viac, medzi tým aj daň, a potom na konci zdrav. poistenie. Ak nechceš odpovedať tu, napíš mi prosím Ta na email: slava141@centrum.sk, ak Ti to nevadí. Dakujem
@slava141
http://www.jobscout24.ch/kmu/ratgeber/lohn-abzü...
tu to mas presne vycislene v %
https://www.belogin.directories.be.ch/taxme-nes...
tu si mozes vyratat quellensteuer 😉
@bubelko quellensteuer máme 10,36%, a poistné AHV+ALV je 6,25%, potom NBUV 2,39%, ďalej - toto ani na tej stránke neni 🙂 , BVG 1%, KTG 0,415% a GAV 0,7% + ešte Krankenkasse ( zdravotné pois. -asi) to má pevnú sumu každý mesiac, a ešte si platil nejakých 329€ zdravotné na celý rok, že môže byť cez ich zdr. poisťovňu ošetrený aj na SK
a to qeullensteuer ( zrejme zrážková daň z príjmu) aj KTG a GAV sa menia %-tá každý mesiac, asi to záleží od výšky príjmu, aspoň ja si to tak vysvetľujem 😅
@slava141 hej, to sa meni podla mesacneho prijmu. a tych 329, to je pravdepodobne cestovne poistenie, lebo standardna zp preplaca len do vysky dvojnasobku toho, co by to stalo vo sui.
KTG - to je krankentagesgeld - to je pre pripad dlhodobej PN
http://www.personalsearch.ch/doc/Muster_Lohnabr...
GAV -je Gesamtsarbeitsvertrag
ale ked zratas tie polozky dokopy, tak to da ca. tych 11.5 % plus teda tych 10,36% Quellensteuer 😉
@bubelko pánečku, ved to je ešte horšia páska než naša 😀, kopu zarobil, kopu stiahli, lenže ta je z r. 2007, a môj manžel mal 202 hod. a nemal toľko 🙂, niekde sa stala chyba 🙂, ktovie koľko má v hrubom švajčiar, ked v čistom má v priemere 5000-6000 Fr., keď platí toto všetko 🙂, ááále dobre hlavne že robí a platia, len keby ešte tie prídavky prišli, už by som bola úplne happy 😵, a dakujem Ti veľmi pekne za ochotu
@slava141 ono ta paska sa tak nemeni 😉 na tej paske vidis brutto 5500 (a nejake drobne) a netto 4300... inak ak muz plati GAV znamena to, ze je to sprostredkovatelsky poplatok (aspon tak som vycitala z tej vzorovej pasky 😉 )
a su tam aj Quellensteuer - takze je to vzorova paska cudzinca 😉 lebo svajciari quellensteuer neplatia 😉
a pridavky sa neboj - tie vam vyplatia spätne. od dna naroku 😉 inak oficialne, ak si ty na svk a muz vo sui, tak ty by si mala poberat na svk a muz by mal ziadat vo sui len dorovnanie do tych 200chf 😉
@bubelko viem, že sa to tak robí, no manžel poberal u nás RP a ked sme boli vybavovať E411, tak ani sme to nemenili, nech vyplácajú všetko svajciari, ešte za 11/14 čo nám vyplatili na SK, je tam uvedené, že si to budú z švaj. žiadať späť, ono je to v podstate jedno odkiaľ, len nech prídu čím skôr 🙂!, po pravde myslela som, že také dlhé lehoty existujú len na SK, a oni že to budú mať za mesiac vybavené a vyplatené 🙂 ved je to predsa švajčiarsko, ale ..... zjavne som sa mýlila 😀 . To GAV môže byť ako hovoríš, lebo on je zamestnaný v agentúre, a tá ho vysiela na zákazky a čo sa týka pásky, zo začiatku cca súhlasí po netto, potom - krankenkasse a suma na výplatu v banke, tým to končí 🙂. Ešte ak môžem otázku, lebo vidím, že to máš super naštudované, prečo švajčiari neplatia quellen., je to daň, že? ak som to dobre preložila, tým pádom by sa takáto daň pre cudzinca mala dať refundovať, nie...?! 😉
@slava141 quellensteuer su preddavky na dane a stahuju sa len cudzincom. a refundovat sa nemoze, lebo aj svajciari platia dane. len sa im z vyplaty nestahuju ako quellensteuer. svajciari - aj zamestnanci - podavaju danove priznanie raz rocne - ku koncu marca.
napr. manzelia su zdanovani spolocne - ako danovy zaklad sa pouziva prijem oboch dokopy, potom sa k tomu dava dan z majetku - hnutelneho, nehnutelneho.
quellensteuer je akoby ochrana pre stat, lebo zahranicny zamestnanec moze robit 9m a keby sa mu to nestiahlo, tak by to "nemusel" odviest 😉
aha... 🙂 oni to majú o niečo horšie ako "cezpoľní" 🙂, ale na nete som našla, že cudzinci si predsa len môžu refundovať daň, sú na to aj agentúry, kt. ktoré to spravia, a musíš mať potvrdenie o príjme a zaplatenej dani tzv. "Lohnausweis", u nich tiež podľa mňa existuje nejaká suma - Nzč, do ktorej je príjem od dane oslobodený. Dakujem veľmi pekne za vyčerpávajúce info.
@slava141 ano, existuje prijem oslobodeny od dane a je to v kazdom kantone inak. plus je to väcsinou tak minimalna suma, ze to normalne nedosiahnes (napr. pre zürich je to nieco okolo 6000chf rocne), ale napr. Bern nema ziadne - tam zdanujes vsetko ( aj ked zarobis 500chf rocne). plus manzelia su zdanovani dokopy, takze ak ja zarobim oficialne 500chf rocne a muz viac, tak sa moj prijem rata k jeho.
co sa vratenia dani tyka - je to mozne, ak je dan vyssia ako na svk, ale vo sui je nizsia, takze ti nevratia nic 😉
dobrý chcem sa spýtať či môj príjem môže ovplyvniť prídavky vo švajč.prosím o radu
@eva471 vysku pridavkov urcuje kanton. priemer je ca. 200chf/dieta.
ak robis na svk, tak v podstate by si si mala poziadat o pridavky na deti ty, a ten, kto ich pobera vo svajciarsku, tak poziada o dorovnanie.
ak zijes vo svajciarsku a zarabas tu a tvoj partner tiez, tak pobera ten, kto pracuje v kantone, v ktorom mate pobytove povolenie. ak pracujete obaja mimo kantonu, v ktorom byvate, tak ziada ten, kto ma narok na vyssie pridavky. a ak pracujete obaja v kantone, v ktorom aj byvate, tak je to jedno, kto z vas ziada pridavky.
a priavky sa zdanuju 😉
Dakujem ze ste hned reagovali ak budem potrebovat radu,tak sa ozvem. 🙂
Alika...aj moj manzel pracuje na lodi a mam problem so sk upsvar..nechcu mi potvrdit E411.. Ze to musi byt najprv opeciatkovane od manzelovej firmy..minuly rok mi to opeciatkovali..tento rok nechcu..
Zdravím všetkých.
Čítam tu zaujímave veci tak aj ja by som potreboval poradiť s rodinnými prídavkami.
Pracujem vo CH pracovná zmluva na neurčito,povolenie B a mám syna ktorý má 23 rokov a študuje VŠ na Sk.Mám nárok na prídavky vo CH , lebo môj zamestnávateľ my tvrdí že len do 18 roka života.
Ak áno poprosím o radu,postup čo by som k tomu všetko potreboval tu v CH aj na SK aké tlačivá,rodný list,sobášny list,návštevu školy,potvrdenie zo socialky atď.Aby som nezabudol jedna sa o kantón Zurich.
Vopred Ďakujem za príspevky
@ludvik195 Ahoj, chcem Ta poprosiť o kontakt na toho advokáta vo Švajčiarsku, ktorý hovorí slovensky, máme problém s prídavkami, vyzerá to tak, že zamestnávateľovi boli vyplatené, no on ich manželovi nevyplatil, a neviem kde sa mám obrátiť, písala som aj na veľvyslanectvo, tam mi poradili úrad Arbeitsgericht, to som našla, že je to nejaký pracovný súd, a popri tom funguje zmierovací súd, ako prvý kontakt, tak som poslala email so sťažnosťou tam, no nič sa nedeje.
A dnes pri vybavovaní prídavkov na nového zamestnávateľa som na SK zistila, že okrem formulára E411, je potrebný aj formulár E401 (vraj niekedy na jar 2015 sa zmenil zákon), a obe musia byť potvrdené príslušným úradom v kantóne vo Švajčiarsku, inak ich na SK ani neprevezmú.
Ahojte potrebujem poradit bývalí priatel pracoval vo švajčiarsku teraz je tam na urade prihlaseny,chcem vediet či mám nárok na rodinné prídavky aj odtial alebo až ked začne pracovat.Dakujem
Dobry ja sa chcem spytať ,idem pracovať do švajčiarska ,ked si požiadam o pridavky budu mi vyplatene aj v kantone Apenzzeler.Kolko su tam hodnotene pridavky na dieťa? A na Slovensku nože manžel poberať rodičovský príspevok?
dakujem ,čiže pridavky na deti nemusim rušiť na Slovensku a vo švajci si požiadam o dorovnanie rozdielu?

Ako myslis kanton no sidlo je Zug