icon

Prídavky vo Švajčiarsku a tlačivá potrebné na Slovensku

asturia26
26. feb 2013

Ahojte, potrebovala som poradit, dnes som bola na Urade prace a nakolko priatel pracuje vo Svajciarsku, tak nemozeme poberat pridavky na dieta tu na Slovensku. Rodicovsky prispevok si mozeme uplatnit na Slovensku, nakolko vo Svajciarsku takyto prispevok neposkytuju, ale musime mat prehlasenie, ze kanton neposkytuje takuto davku, ale ja neviem, kde toto prehlasenie ma priatel vybavit. Nachadza sa v kantone St. Gallen. Prosim, ake tlaciva su potrebne vyplnit tu na Slovensku a ake naopak vo Svajciarsku. Tetuska na Urade prace splietala nieco aj s tlacivami E 401 a E 411, ake su to tlaciva, to potrebuje tiez Urad prace tu na Slovensku? Dakujem velmi pekne za radu.

lilia9090
24. jan 2016

Chcete si mesačne zarobiť niečo navyše? Ako na to na http://zarabajnainternete7.webnode.sk/

orakula
23. mar 2016

prosim vas vie niekto vyplniť E 411 DAKUJEM

bubelko
23. mar 2016

@orakula skus sa opytat @jania023 ci ti vie pomoct. 😉

setlik
13. jún 2016

manžel pracuje vo švajciarsku, kanton zurich, má narok na pridavky na naše spolocne dieta a aj na narok na moje deti? sme zosobášení a zijeme v jednej domacnosti

germany32
29. jún 2016

@bubelko ahoj prosimta mozes mi poradiť?pracujem vo svajciarsku ako opatrovatelka mesiac som tu a mesiac na Slovensku rodina tvrdí ze na rodinne prídavky mam nárok len ten mesiac ked som tu .je to tak?

bubelko
29. jún 2016

@germany32 aku mas zmluvu? si zivnostnicka alebo mas normalne zamestnanecku zmluvu?

germany32
29. jún 2016

@bubelko man zamestnanecku zmluvu

germany32
29. jún 2016

@bubelko man zamestnanecku zmluvu

bubelko
29. jún 2016

@germany32 ak mas zamestnanecku zmluvu, tak tipujem na 50%. mas narok na pridavky kazdy mesiac. rodina pridavky totiz dostava od socialnej poistovne kazdy mesiac, bez ohladu na to, ci ty tam si alebo nie. to, ako mate podelene percenta - ze jeden mesiac 100% a druhy nic, je vasa vec.

sense
29. jún 2016

@setlik na spolocne dieta narok ma, na tvoje deti len v pripade ze ich ma osvojene alebo pravne za ne zodpoveda cize ma tzv sorgerecht.

sense
29. jún 2016

ak mas klasicku pracovnu zmluvu mas narok na pridavky, predpokladam ze pracovnu zmluvu mas ako pise @bubelko na 50perc. tym padom mas narok na kazdy mesiac....ak mas problem so zamestnavatelom ze ti ich nechce vyplatit mozes sa obratit na Ausgleichkasse prislusneho kantonu a tam ti povedia ci danej rodine ich vyplacaju kazdy mesiac....takisto na vyplatnej paske ak mas za dany mesaic co si tam cely napisane ze si rod. pridavky dostala a dalsi mesiac. nemas nic tak na konnci roka to moze poslat ausgleichkasse ze ti boli vyplatene pridavky nie v plnej vyske...

momentalne riesime nieco podobne ked Ausgleichkasse muza de facto vyplatila pridavky ale on ich v skutocnosti nikdy nedostal a v rovnakom obdobi som dostala pridavky aj ja lebo podla zakona som ich mala poberat ja a nie muz kedze som zarobila viac....

germany32
29. jún 2016

Dakujem a teda ako mam o ne požiadať?je to formulár e411?a ten formulár vlastne kde odovzdám?musi tam byt potvrdené zo Slovenska kolko poberám tam?alebo to moze byt extra ?dakujem

tessex
30. jún 2016

Dobrý deň prajem. Potreboval by som poradiť. Spolu s priateľkou sme študenti VŠ na Slovensku. Do Švajčiarska sme prišli teraz cez prázdniny na brigádu cca. 3 mesiace. Musíme platiť Krankenkasse aj napriek tomu že sme študenti a na Slovensku za nás platí zdravotné poistenie Štát? prišli nám totiž šeky a mesačne to vychádza na ca.200chf na osobu. Ďakujem za odpoveď.

orakula
12. júl 2016

Zdravím chcem sa spýtať robím vo švajčiarsku a požiadala som tu o pridavky cez zamesnavatela.Môj manzel ostal na materskej dovolenke s malým môže poberat on na slovensku matersku ?Potom musí zrušiť na slovensku pridavky na dieta alebo sa im to potom preplati.Alebo ako to funguje

bubelko
15. júl 2016

@tessex neviem, ci ti niekto odpovedal, ale ano - musite platit krankenkasse aj ked ste studenti. pokial mate povolenie, musite mat aj poistenie.

bubelko
15. júl 2016

@germany32 tak to je najlepsie zistit na prislusnej ausgleichkasse, ktory formular a co vsetko potrebujes a ako mas postupovat. 😉

orakula
18. júl 2016

Dobry deň chcem sa spýtať ja tu mám na zmluve quellensteuer to su tie pridavky na dieta

cawes
18. júl 2016

@orakula quellensteuer je dan ktoru odvadzaju cidzinci mesacne. Pridavky na deti su kinderzulage a budes ich mat na vyplatnej paske do plusu kdezto quellensteuer mas minus

cawes
18. júl 2016

@germany32 o kinderzulage by mal poziadat tvoj zamestnavatel. Mas narok na kazdy mesiac to je jedno ako pracujes ak na sk poberas tak tu ti bude doplateny len rozdiel medzi sk a ch pridavkami. To töacivo osobne nepoznam ale ak sa tam pise ze kolo beries na sk tak to tam napis a tu ti daju zvysok.

orakula
19. júl 2016

Ďakujem za odpoveď. Chcem sa ešte spýtať manzel ostal na sk so synom na materskej a aj pridavky tam poberá na neho tak tie musí ísť zrušiť alebo ako to vlastne funguje.Ja som si na sk zrušila rodičovský príspevok a prídavky som nechala.

lubina
19. júl 2016

@germany32 možes si pozriet aj http://ec.europa.eu/employment_social/empl_port... kde su dobre info o Sociálnom zabezpečeni vo Svajciarsku 🙂

fetinko
20. aug 2016

Baby prosim vas zijeme vo svajcjarsku.prve dieta som mala matersku cca 4mes.tersz cakam druhe materska nebude lebo som nepracovala medzitym.poberame len kinderzulage.myslite ze mam narok na rodicovsky prispevok zo sk?sme slovaci obaja.

cawes
20. aug 2016

@fetinko nie nemas bohuzial narok na rodicak zo sk.

fetinko
20. aug 2016

@cawes preco? ;)

cawes
21. aug 2016

@fetinko lebo zijes vo svajciarsku, centrum zaujmov be svajciarsko,lekara mas tady. Ale ak si nanton zh tak si mozes vybavit kleinkinderbetreungsbeitrag.

fetinko
21. aug 2016

Som kanton luzern..cize asi nic?skusim zavolat na sk na urad co mi povedia.kamoska z ciech pobera rodicak.

cawes
21. aug 2016

@fetinko tak cechy a sk su rozdiel. Do roku 2013sa dalo aj zo sk poberat alebo 14nepamätam si presne potom to zrusili s tym ze ti uz nestaci len trvaly pobyt. Moja teta robi na Upsvar a oni to vyplacaju.

fetinko
21. aug 2016

Ok dakujem cize tu je mozne poberat len kinderzulage?

cawes
21. aug 2016

@fetinko akurat som citala na nete ze kanton luzern poskytuje neaku mutterschaftsbeihilfe, tak si zavolaj na socialku na vase gemeinde a oni ti povedia ci mate na nieco narok. Samozrejme budes dostavat kinderzulage na dve deti ked sa ti dieta narodi, ale ak si aspon 5mesiacov nepracovala pred druhym tehu a ani si neplatila ahv ani nic tak nemas na nic narok.

fetinko
21. aug 2016

Nepracovala som..ale kinderzulage dostanem aj tak nie?a mame tu geburtzulage tak to by sme mali tiez dostat.behnem na gemeinde dakujem za info