icon

Prídavky vo Švajčiarsku a tlačivá potrebné na Slovensku

asturia26
26. feb 2013

Ahojte, potrebovala som poradit, dnes som bola na Urade prace a nakolko priatel pracuje vo Svajciarsku, tak nemozeme poberat pridavky na dieta tu na Slovensku. Rodicovsky prispevok si mozeme uplatnit na Slovensku, nakolko vo Svajciarsku takyto prispevok neposkytuju, ale musime mat prehlasenie, ze kanton neposkytuje takuto davku, ale ja neviem, kde toto prehlasenie ma priatel vybavit. Nachadza sa v kantone St. Gallen. Prosim, ake tlaciva su potrebne vyplnit tu na Slovensku a ake naopak vo Svajciarsku. Tetuska na Urade prace splietala nieco aj s tlacivami E 401 a E 411, ake su to tlaciva, to potrebuje tiez Urad prace tu na Slovensku? Dakujem velmi pekne za radu.

cawes
21. aug 2016

@fetinko manzel pracuje? Jasne ze ak pracuje tak to dostanete, a ak mate geburtzulage tak to mas fajn tiez.

cawes
21. aug 2016

@fetinko ano dostanes 1000sfr geburtzulage a na kazde dieta mesacne 200sfr kinderzulage

fetinko
21. aug 2016

Jasne pracuje ;) len ma zaujimalo ci nic ine opytam sa nato mutterschaftbeihilfe.to bude asi zavisiet od platu muza asi.

sense
21. aug 2016

@fetinko ak manzel pracuje v kantone Luzern tak dostanete Geburtzulage 1000chf plus rodinne pridavky na dve deti

sense
21. aug 2016

Narok na mutterschaftsbeihilfe v kantone luzern mas vtedy ak vas prijem nepresiahol 44tis

fetinko
21. aug 2016

@sense tak to mame viac.tak nic.dakujem

fetinko
21. aug 2016

Aj sa treba niekam nahlasovat.som doma ako hausfrau nikde som sa nenahlasovala.

sense
21. aug 2016

@fetinko nemusis zdravotne si platis tak ci tak a zvysok sa nemusis nikde nahlasovat,predpokladam ze manzel zahlasil v praci ze ste mqnzelia a zaraba len jeden tym padom mate nizsie percento quelkensteuer teda ak platite quellensteuer, povolenie L a B, inak robite danove priznanie

fetinko
21. aug 2016

@sense ano ano..a pri druhom budu zase nizsie dane?

sense
21. aug 2016

@fetinko ano

sense
21. aug 2016

@fetinko kazdym jednym dietatom sa dane znizuju

fetinko
22. aug 2016

Ok ;)

cawes
22. aug 2016

@sense ale ja som sa docitala na nete ze kanton luzern jeder kind 200 tiez som z toho bola zmätena a este myslim ze by si mala odvadzat AHV ? Aspon moja svokra je hausfrau a jej muz cize moj svokor zanu plati kvoli dochodku AHV

fetinko
23. aug 2016

To neplatime.
Kolko to je?

sense
23. aug 2016

@cawes jeder kind ma narok na rod.pridavky.... ale na beihilfe ma narok len socialne slabsi resp do urciteho prijmu na dobu 12 mes po narodeni al. 3 mes pred a 9 po... s tym ahv neviem ci je to povinne nikdy som to neriesila lebo vzdy som pracovala....ale je mozne ze ak chxe mat zena na nieco narok materska atd tak bi to platit mala

cawes
23. aug 2016

@fetinko zalezi od vaseho teda muzovho prijmu to je preto aby si dostavala dochododok v buducnosti

fetinko
23. aug 2016

To urobi tak vela ked to cca 5r nebudem platit?

cawes
23. aug 2016

@fetinko tak ti bude 5rokov chybat v dochodkovom poisteni.

bubelko
26. aug 2016

@fetinko ak ma tvoj muz normalnu pracovnu zmluvu a ste manzelia, tak on odvadza ahv. a kedze ty si hausfrau, tak odvadza kvazi aj za teba a nie si beitragspflichtig.
teoreticky mozes odvadzat ahv aj ty sama za seba a dokonca musis, ak nie ste manzelia alebo ak on nezarobi dostatocne. su tam nejake limity 😉
http://www.bsv.admin.ch/themen/ahv/00018/01212/...

bubelko
26. aug 2016

@cawes
@sense ahv je povinne, ale vydate zeny, pokial je muz zivitel - alleinverdiener, nemusia odvadzat, on odvadza aj za ne. musi ale odviezt nejaku sumu rocne, aby sa to vztahovalo aj na zenu... vidte link vyssie.
ja som nerobila 10 rokov, odvadzat som neodvzadzala, odvadzal muz.

sense
26. aug 2016

@bubelko ok to som nevedela v podstate som sa tym ani nikdy nezapodievala kedze som hausfrau nikdy nebola...ale dobre vediet do buducna...

dorothea221
28. máj 2017

Ahojte, chcem sa opýtať, idem zatiaľ na tri mesiace pracovať do švajčiarska, povolenie mám vybavené na tri mesiace, no možno by som aj ostala dlhšie. Ak mám vybavené povolenie pracovať na tri mesiace mám nárok aj na prídavky na deti vo švajčiarsku?

sense
28. máj 2017

@dorothea221 ak mas pracovnu zmluvu tak ano...resp ak budes odvadzat mas aj narok....

dorothea221
28. máj 2017

@sense Ano mám, ďakujem 🙂..pravdepodobne budem odovzdávať iba rodné listy zamestnávateľovi, však? Alebo ako sa to vybavuje?

sense
28. máj 2017

@dorothea221 budes musiet povedat zamestnavatelovi, da ti formular a prihlasi to do ahv kde bude platit odvody, okrem rod.listov budes potrebovat aj papier dokedy si poberala na slovensku.a co este je na tom formulari

dorothea221
28. máj 2017

@sense Tam prídavky dostávajú každý mesiac? Koľko je na jedno dieťa?

sense
28. máj 2017

@dorothea221 kazdy mesiac ale zacne i h zamestnavatel vyplacat az ked vsetko dokladujes co mas...a su cca 200chf zalezi od kantonu a platia sa z noch dane

sense
28. máj 2017

@dorothea221 a ak mas statsie deti budes potrebovat potvrdenie p navsteve skoly , od 16r. Su kinderzulage trochu vyssie

dorothea221
28. máj 2017

@sense Ďakujem, ano jedna už chodí na bilingválne gymnázium. Idem do St. Gallenu. To čo znamená, že sa platia z nich dane? Treba podávať nejaké daňové alebo to zamestnávateľ zariadi sám?

sense
28. máj 2017

@dorothea221 pridavky sa rataju do prijmu a z toho sa plati dan, predpokladam ze budes mat quellwnsteuer povol. L al. B a to robi zamestnavatel