Prídavok na dieťa, ak otec pracuje v Nemecku
Dobrý večer, chcem sa opýtať, ako je to s prídavkom na dieťa, alebo rodičovským prídavkom, ak otec dieťaťa pracuje v Nemecku na zmluvu, ale dieťa je zverené do starostlivosti matke a majú trvalý pobyt aj žijú na Slovensku. Musí si žiadať matka prídavky alebo príspevok v nemecku? alebo to musí urobiť otec dieťaťa? alebo matka naďalej môže poberať dávky zo Slovenska? mám v tom chaos. Ďakujem za rady 🙂
@00gabika00 ja soM rodicovsky poberala normalne na SVK aj napriek tomu ze pred porodom som pracovala v Holandsku.
A taktiez mi povedali na urade ze rodicovsky poberas tam kde sa zdrziavas momentalne s dietatom. Ale z vlastnej skusenosti viem ze kazda uradnicka rozprava nieco ine.
Nech sa ide muz povypytovat v Nemecku ze ako to je, ked Ty si na Svk ci bude vyplacat rodicovsky tam. Ja som rodicovsky (Elterngeld) pri druhom dietati vybavovala v Landratsamte, oddelenie Schwangerenberatung.
Ale ako pise lili, asi to bude len ten minimalny.
gabika ma pravdu, ak je zena t u nezam tak sa vsetko pobera kde muz robi
Zijem v Nemecku a pridavky Pokial dieta nezije v nemecku nedostane
@samuelkotn ja zijem tiez v DE a uz takmer dve desatrocia a ano, mame aj deti, tak sa tak trosku aj vyznam. Ak muz robi v DE a zena s detmi je na SK, tak muz moze poziadat v DE o rodinne pridavky a ich aj dostane. Akurat to musi ist cez urady oboch statov, na SK dostane tu SK ciasku a z DE doplatia ten zyvsok do tych 190 E na hlavu (popripade viac ak je to tretie, stvrte atd. dieta).
urcite dostane, muz robil v de aj rakusku a my na sk a nebol nikdy problem, su to dohody medzi statmi eu
ano tie rodine pridavky dostanem urcite, manzel ma kolegov a ich deti ziju na sk a vsetci poberaju pridavky z nemecka,to viem naisto.len som si nebola ista tym rodicovskym
Jasne že dostane. Pridavky dostavaš tam kde ma jeden z rodičov prijem ( ak je jeden doma s detmi napr ) tak mi povedali na Svk.
Pravda však je že to trva dlho kym sa to vybavi.
Nam to urychlilo proces to, že sme sa presťahovali do DE ako som už pisala.
Ale určite dostanete.
No zienky a teraz radte ktore ste sa odstahovali do nemecka kde zijete ako je to tam . Ci pracujete alebo ste s detmi ako to tam funguje atd. Potrebujem konkretne pripady a zakony co ako kedy chodia deto do skolky skoly poplatky . Ste najmoch alebo vo vlastnom atd. Vyzera ze sa asi tam prestahujeme sa trocha bojim a to som ja cestovatel ale predsa uz tu mame aky taky domou ale rozmyslame ze by sa zisiel novy zaciatok novy zivot . Tak sem s pribehmi postrehmi atd 🙂
@cimpel napis mi IP a tam ti nspisem co budem vediet ;)
Ahojte. Viete mi prosím poradiť? Ak manžel pracuje v nemecku a ja s deťmi žijem na slovensku a doteraz sme poberali kindergeld a onedlho sa rozvedieme, tak nárok na kindergeld sa rozvodom stráca, alebo pokračuje ale bude chodiť mne, alebo ako to je? Vopred ďakujem za info.
@gotima Jasne, ze budete Kindergeld poberat dalej. Ono sa to aj vola Kinder..., cize je to pre DETI. Co s tym ma rozvod?
Poberat moze nadalej len muz, kedze ty v DE nezijes a ani nerobis. Cize poberat bude tvoj muz ale ci ti ich preposle, no to je uz vasa vec. Ale da sa to aj tak, ze poberatel je nadalej muz ale Kontodaten date tvoje a bude to chodit rovno na tvoje konto. Im je jedno, na ake konto to poslu. Akurat neviem, ak mas ty len SK banku, ci ti to poslu j na SK. Ale vramci De to funguje bez problemov.
Trocha od veciale baby co zijete v nemecku zijete niekod hore ? Lebo mi nad tym dumame a po tomto spravodajstve sami neak nechce ☹ http://www.cas.sk/clanok/410174/nemecko-sa-preh...
@gotima ak dostanes deti do opatery TY, tak otec strati pravo na poberanie kidergeld v nemecku!
@gotima ak dostanes deti do opatery TY, tak otec strati pravo na poberanie kidergeld v nemecku!
Baby chystám sa s deťmi vrátiť čoskoro na SVK staršia ma 3,5roka a mladšia 1 rok viete mi poradiť co tu mám odhlásiť a co nahlásiť naspäť na Slovensku? Pripadne ci budem mat nárok na rodicak? Manžel ostane pracovať tu
@yanni Prosim ta co je ten Unterhalt? On sa na nas vykaslal este kym som na materskej. Snazim sa najst si pracu ale nie je to lahke kedze mladsiu mi do skolky vezmu najskor v septembri a asi nemusim vysvetlovat ze aj ked im nehovorim na pohovoroch o rozvode tak uz len to ze otec deti nie je na SK im prave nevonia. :( A on mi posiela stale menej a menej penazi lebo on potrebuje financovat svoj "novy" zivot.
@frantiska1983 A plati to aj ked by som mu u mna v byte nechala trvaly pobyt?
@gotima to su alimenty aj na teba. Funguje to tak aj na SK. Normalne daj na sud ziadost na alimenty na deti aj na seba. A nezalezi na tom, ci UZ ste rozvedeni, ci JE LEn podana ziadost o rozvod alebo normalne zijete v manzelstve. Aj v manzelstve mas tuto moznost, ak sa manzel nestara dostatocne a nedava ti peniaze na normalne fungovanie.
Chod normalne na sud v mieste tvojho bydliska a podaj ziadost. Oni ti uz povedia, co mas dodat. Bude to s velkou pravdepodobnostou tvoj prijem a prijem muza. Ak muzov nevies zdokladovat, oni ho vyzvu aby im poslal Gehaltsabrechnung, popripade ak vies adresu jeho zamestnavatela, tak udaj v ziadosti jeho zamestnavatela.
Sud vypocita najskor alimenti na deti a ak nieco zvysi, tak aj na teba. Su to extra sumy.
Len asi na SK sa to taha donekonecna. Skoda, ze nebyvas v DE.
Pokym nebudes mat deti vylucne v svojej opatere, bude poberat Kindergeld tvoj muz. Ak ti peniaze neda, kontaktuj Familienkasse v DE, urcite sa tam da nieco robit.
@gotima aj ked mu nechas trvaly pobyt na SVK -tonema s nemeckymi pomerni nic v suvise. kedze bude sudom stanovene ze je povinny platit vyzivne-straca narok na poberanie kindergeld.
@gotima ako pise @frantiska1983 Kindergeld a vyzivne su dve rozdielne veci.
Ale pokym nemas sudom urcene, ze deti su vylucne v tvojej starostlivosti a jemu vypocitana vyska vyzivneho, tak nadalej moze on poberat Kindergeld, kedze neexistuje nijaky oficialny "papier", preco by nemohol poberat.
A Kindergeld ti posiela v plnej vyske?
No baby a cil radte prislo nam rozhodnutie ze sa zamieta prispievok na dieta. Neviem to sem pridat mam to v pdf
Ze nebyvame v nemecku manzel je kamionista a ja som na md na sk

@lili177 no manžel stale pracuje v nemecku a ja som na sk ako nezamestnana momentalne,preto ja narok na rodicak na sk nemam,ale zevraj ho mozme poberat z nememcka