Prídavok na dieťa, ak otec pracuje v Nemecku
Dobrý večer, chcem sa opýtať, ako je to s prídavkom na dieťa, alebo rodičovským prídavkom, ak otec dieťaťa pracuje v Nemecku na zmluvu, ale dieťa je zverené do starostlivosti matke a majú trvalý pobyt aj žijú na Slovensku. Musí si žiadať matka prídavky alebo príspevok v nemecku? alebo to musí urobiť otec dieťaťa? alebo matka naďalej môže poberať dávky zo Slovenska? mám v tom chaos. Ďakujem za rady 🙂
ano este raz dakujem rozumiem🙂
Zdravim, vie mi niekto poradit,,kedy ako poziadat o pridavky,,v nemecku ked manzelka je zamestnana,,Dakujem
ahoj chcela by som sa opytat ako vybavim pridavky v nemecku moj priatel tam pracuje a chcem sa opytat co na to potrebujem a ci musia byt rodne listy deti prelozene a overene notarom ci nestaci ked budu len overene alebo ci staci ked mi ich prelozi niekto z rodiny a dole sa podpise.prosim pomozte mi za kazdu radu dakujem
Dobrý deň, neviete mi prosím vás niekto poradiť ohľadom prídavkov na dieťa v Nemecku. Som slobodná mamička a žijem aj s dieťaťom na SK, kde sa aj narodilo. Otec dieťaťa je Nemec, ktorý tam aj pracuje. Nežijeme s ním, ani nič podobné. Je len otec ,,na papieri,, ako sa hovorí. Už sa to ťahá 2 roky. On nerobí nič preto, aby mi to bolo konečne vyplatené, keďže on z toho nič nemá, takže všetko je na mne. Už som písala asi na 20 úradov a zo všade mi prišla odpoveď, že oni to neriešia, že sa mám obrátiť na iný úrad, ktorý to rieši. Posielala som im vyplnené formuláre, taktiež kópie zo SK, že tu som si už žiadosť podala, no stále sa nič nerieši. Ja som už zúfalá, dieťa má dva roky a aj materská mi nabehla až po roku a pol od narodenia dieťaťa. Prosím o radu, ak máte niekto vedomosť alebo skúsenosť, čo by som ešte mohla spraviť.
Ďakujem 🙂
V nemecku su prydavky 180e na mesiac,kazdy zamestnanec ma na ne narok,aj ja si ich budem ziadat,
Ahojte prosim vas viete ci mame narok na pridavky z nemecka ak tam muz pracoval neceli rok a dal vypoved minuly mesiac.este sme nic nedostali len chcem vediet ci dostaneme za ten cas co tam pracoval zo slovenska nic nedostavame.za kazdu odpoved vam dakujem
@daniela244 vypalcaju 5 rokov spätne ale len pridavky,cize musi poziadat o ne
@0604katka dakujem ale uz konecne po styroch mesiacoch mame vyplatene pridavky.museli sme posielat este jeden papier a bolo.:D
@daniela244 to som rada,my len zaciname s papiermi..........uvidime ako dopadneme
@0604katka drzim vam palce a pevne nervy.aby vam to rychlo a dobre dopadlo 🙂
@malinovka333 Moja manzelka je na materskej na SK, ja pracujem v AT, ja dostavam na nase deti pridavky a aj ona dostala matersku. Na UPSVARe sme boli, papiere podpisali a vsetko poberame z AT. Je to legalne v ramci EU.
manzel pracoval len dva mesiace sezonne, bez soc poisteni iba dan bola strhnuta, prislo rozhodnutie ze nepriznavaju kvoli obmedzenej danovej povinnosti, z danoveho som dolozila iba papier o prianani nejakeho cisla, myslite ze mame este sancu?rodicak priznali hned a toto po roku takato odpoved, v rakusku nerobili ziaden problem a tu ano, napiste ak viete nieco velka vdaka
Ahoj potrebovala by som poradit..byvaly , neboli sme zobrati,ale jeotec mojho dietata,pracuje v Rakusku a ja by som chcela zistit,ci tam pobera pridavky na nasho syna. Neviem ci tam ptacuje na zmluvu,ale asi ano.. je tam uz nejake tri roky, ja tu poberam pridavky,maly chodi do skoly je prvacik. Ma zaujima,ze ci si aj on tam mohol pridavky na mapridavkyeho...neviete niekto poradit?Ci vlastne obidvaja rodicia mozu dostavat pridavky,kedze on zije tam..a co je vlastne ten danovy bonus tam,ci si to aj on tam uplatnuje..nezijeme spolu a stale mi vyktikuje,ze mi vela plati vyzivne..dakujem za rady velmi pekne
no podla mna nie, lebo by musel dokladovat ze na slovensku nepobera na nho a to by mu tu nevydali, ale mohol by poberat ten zvysok, teda rakusky pridavok minus slovensky, teda cca 140 e kazdy mesiac, skoda o to prist...a riesila by som to sudnou cestou, nech je to aj na papieri, vies poziadat o ten doplatok aj roky dozadu
@lili177 nerozumiem, čo chceš riešiť súdnou cestou?
Ak on tam pracuje a odvádza dane, má nárok na rovanké zaobchádzanie ako domáci, teda aj nárok na prídavok. On si nemusí na to pýtať povolenie od matky dieťaťa, aby si podal v A žiadosť, avšak mal by prídaVvok využiť v prospech dieťaťa na jeho výchovu a výživu.
@lili177 Prosim Ta, ako vam to dopadlo s tými 2 mesiacmi sezonnej prace ? Dostali ste tie pridavky (alebo aspon ten rozdiel k SK-pridavkom) alebo nie ?
musim urobit danove priznanie a ziskat neobmedzenu danovu povinnost az potom mi ich mono daju, chystam sa na to kazdy den...
@merylla Ahoj chcem sa opytat vidim ze mas v tom prehlad ako to teda funguje ked mi ide muz pracovat do nemecka . Ci sa vyplacaju pridavky od 1dna v praci ci po tych 183dnoch co som nasla na nete. A zaroven ze aka je suma 184? na dieta alebo nieco viac ? a ked ja dostavam u nas tych 24 eur bude mi doplacane do tych 184 alebo okrem 24 este 184 na dieta? a kedy ti to nakoniec vyplatili?Ak mozes porad dakujem 🙂
Dobrý deň. Prosím Vás vedeli by ste mi poradiť ? Manžel pracuje v Nemecku ( na zmluvu) a účtovníčka firemná mu kázala vypísať žiadosť o pridelenie die Steuer-Identifikationsnummer des Antragstellers sowie des berechtigten Kindes im Formular KG1 .. neviete kde nájdem ten formulár a na čo to slúži ? ževraj je to novinka od 2016. ďakujem za rady, a tiež by som sa Vás chcela opýtať, či ako manželka, ktorá je s dieťaťom na SVK mám nárok na poberanie rodičovského prídavku alebo aspon doplatok z DE ? ďakujem Vám 🙂
ahojte citatelia, citatelky,....ak máte otázky a nejasnosti spojené s formularmi a dokumetmi v Nemecku na pdanie ziadosti, ci uz na pridavky na dieta, alebo prispevku na byvanie alebo ziadosti na socialne davky......prosim kliknut na tento link:
https://pomocvnemecku.blogspot.com/b/post-previ...
ahojte,prosím vás,nevie niektorá z vás aká je výška rodičovského prípsevku v nemecku???tzv.elternegeldu??? dakujem
@00gabika00 minimalna vyska ak si nepracovala 300€ inak to vypocitavaju.
@denda90 ak muz pracuje v DE pobera pridavky on tam alebo doplatok. Zalezi ako ti poradia/povedia na urade. My sme na Svk uplne zrusili. Ale viem ze niektore maju doplatok.
@cimpel ahoj. Vybavenie pridavkov v DE trva dlho, ale spätne ich doplacaju ododna jedy muz zacal v DE pracovat. Aktualne je vyska pridavku 190€. Bud si na SVK uplne zrusim a mm bude poberat v DE alebo si vybavite aby Vam doplacali. Neviem co je jednoduchsie to Ti poradia uz ti, co to vybavuju.
@cimpel inak poberat mozes len v jednej krajine, takze bud na Svk alebo De. My sme cakali cca 4 mesiace, zacali sme vybavovat vo marci a v juli sme uz mali peniaze na ucte. Nam to asi urychlilo to ze sme sa predtahovali do DE, 5.7. sme sa tu zaregistrovali a do tyzdna sme to mali vyplatene spätne. Ini cakaju aj rok,dva...neviem od coho to zalezi.
@mirkaandrej ja som v nemecku pracovala 2 mesiace,konkretne november a december 2015 predtym som pracovala na svk na dohodu.teraz som sa bola pytat u nas na svk o rodicovsky prispevok a pracovnicka mi povedala ze ja na svk nemam narok,lebo som nezamestnana,ale ze ked maznel pracuje v nenemcku treba o ten rodicovsky prispevok poziadat v nemecku teda ked o tento prispevok poziada manzel zrejme to vypocitaju z jeho platu??? dakujem
nie, mne v takom istom pripade rodicak dali 300e, a nezavazilo ze som tu mala matersku z dobrovil poistenia, tam som nerobila tak minimalny, a ked si tam robila ty a manzel na sk tak ste mohli poziadat o doplatok, oplati sa to, myslim ze mozno aj teraz by ste este mohli, neviem akak je tam lehota

@rabel No u nas to bolo trochu zlozitejsie, lebol manzel dostal vypoved v praci ked sa nam narodil maly ale ako zivnostnik mal narok poberat matersku, ktoru este aj teraz pobera do januara. (lebo ja by som bola len na rodicaku). Co sa tyka zdravotky tak v tom january ja pojdem pre potvrdenie ze uz mu skoncilo vyplacanie materskej a pojdem na zdravotku odovzdat karticku poistenca. Manzel tam bol predtym nez odisiel, dostal tlacivo o odhlaseni z poistovne a nejaky papier s prehlasenim v ktorej krajine ide pracovat, tie som si odlozila a ked mi poslal domov zmluvu tak som tam sla aj so smluvou, ibaze on pobera tu matersku takze ja mozem vsetko odovzdat az v january a potom ho odhlasia, ale inak sa to asi robi hned ako sa podpise zmluva tak sa to ide odovzdat odovzdaju papiere.
S tou socialkou neviem, ja tam budem muset ist v january pre to potvrdenie, ze mu konci materska ale inak neviem ako to je, ci aj normalne tam treba nieco nahlasovat, kedze teda nebol na urade prace.
A my byvame stale tu, ved aj on tu ma trvaly pobyt v nemecku ma nahlaseny prechodny, koli tym vybavovackam teda a j koli danovej triede.