icon

Príspevky na autististické dieťa

janette321
4. okt 2015

dobrý deň .chcela by som vedieť na aké príspevky máme nárok keď moje dieťa je autista .
predĺžený rodičovský nám schválili hneď . do 6 rokov . máme schválený príspevok na plienky tých cca 55 eur . príspevok na cestovanie ( benzín/naftu ) tých 33 eur nám schvaľujú už 5. mesiac a stále žiadne rozhodnutie neprišlo . a vraj si môžeme vybaviť ešte nejakú nálepku a preukaz na výhody v lekárni pri nejakých liekoch a vstupné na niektoré detské akcie či čo ale to nám bude asi na nič .... ďakujem za rady .

lalinko2010
5. nov 2015

@janette321 Diagnóza: Detský autizmus

Kapitola

V. KAPITOLA: Duševné poruchy a poruchy správania (F00 - F99)

to je diagnóza z hľadiska lekára aby vedal dať kód na recept a podobne.

Na upsvr sa stanovujeme miera funkčnej poruchy a podľa prílohy bola stanovená na 40% ako - poruchy psychického vývoja detí ( poruchy hyperkinetické, poruchy správania atď.), pervazívne vývinové poruchy ( autizmus )
b) stredná forma 30-40% miera funkčnej poruchy

Diagnóza

Detský autizmus

Kód diagnózy

F84.0

lalinko2010
5. nov 2015

@janette321 posudzuje to lekár posudkový na základe lekársky nálezov ktoré boli doručené a tak na lekárskom posudku je aj meno lekára ktorý vypísal lekársky posudok, si treba prečítať, ak Vám ho poslali.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
janette321
autor
5. nov 2015

@lalinko2010 pošlete mi link na tento výrok ? nie na sto zákonov ale rovno na to odkiaľ to kopírujete ? ďakujem .

lalinko2010
5. nov 2015

@evamarek77 ja už neviem ako po lopate vysvetliť všetko, lebo už neviem.

janette321
autor
5. nov 2015

@evamarek77 ďakujem to som nevedela ...

lalinko2010
5. nov 2015

@janette321 na aký výrok, keď si dáte do googla diagnózu Vášho syna tak Vám všetko ukáte, nie sú to moje výmysli, ale ja to tiež hľadám a naučte sa to aj vy a nečakajte na link ktorý Vám kto pošle...
a poslala som Vám len jeden zákon 447/2008 a nie sto zákonov.

barla5
5. nov 2015

@janette321 este niečo, mate doložiť lekarske spravy. Lekar = clovek s titulom Mudr. Ziadny logoped, psycholog by u nas nepresiel. Jedinu psychogicku v suvislosti s autizmom uznavaju Janosikovu. Aspon u nas v zapadakove. Spravu od detskeho psychiatra mate?

janette321
autor
5. nov 2015

@lalinko2010 však práve už mám pocit že si to upravujete podľa seba a potom mi to tu pošlete . lebo už hodinu googlim všetky tie linky a nič tam neni ....

janette321
autor
5. nov 2015

@barla5 ja už na vás nemám energiu ... ďakujem za vaše za rady . veľmi ste mi pomohla nikdy som o takých veciach ešte nepočula a ani tu o tom nepísala ...

andruska80
5. nov 2015

ale veď vám poslala dobrý link, asi nejako zle hľadáte... http://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-447 - tu rolujete dolu, dolu a tak až v druhej polovici sú tie prílohy, tretia príloha sú také tabuľky so všelijakými chorobami a postihnutiami, je to v tej 4. tabuľke....

lalinko2010
5. nov 2015

@barla5 neviem vy máte pocit že píšem nezrozumiteľne? a @evamarek77 a keď napíšem zákon 447/2008 príloha 3 IV a je to problém nájsť? alebo diagnóza F84.0 keď dám do googla tak mi to ukáže že čo to je?

lalinko2010
5. nov 2015

@andruska80 Ďakujem.

andruska80
5. nov 2015

@lalinko2010 niet zač, mi to už nedalo, som to sama pozrela, čo je to teda za link, keď sa to nedá nájsť...

barla5
5. nov 2015

@lalinko2010 to patri mne? Ja som nikde nepisala ze nerozumiem.

janette321
autor
5. nov 2015

@andruska80 na toto som sa pýtala . a aj u doktorky Jánošíkovej . uvidíme ako rozhodnú lebo my máme diagnózu F84.0 čo je stopercentný autizmus . a žiadny 40 % vraj nieje ...
príspevok na hygienu sa priznáva keď má dieťa inkontinenciu 3. stupňa čo my tiež máme .
a na ostatné si počkáme po novom rozhodnutí dám vedieť koľko percent si určia teraz ...

andruska80
5. nov 2015

@janette321 ja neviem, ja sa to nevyznám, ja som len pozrela ten link, ale tak to nie je 40% autizmus, to je 40% miera funkčnej poruchy, veď autizmus má tiež rôzne formy a ako tu už písali, to sa vekom ešte upravujú tie percentá, nakoľko pri malých deťoch to nie je ľahké presne určiť...

lalinko2010
5. nov 2015

@barla5 nie, vy ste vysvetlila čo som ja písala, ale po lopate a preto som sa pýtala že či ja píšem nezrozumiteľne že sa nedá tomu rozumieť, že keď dám zákon číslo, vycúc z neho či je to problém.

lalinko2010
5. nov 2015

@janette321 ale tu nikto nepíše že autizmus je 40%, je to miera funkčnej poruchy a ak má inkontinenciu 3 stupňa verím že to bolo zdokladované, ale na každom úrade je to iné, u nás deťom do 5 rokov, prípadne do 6 rokov nedávajú príspevok na hygienu.

barla5
5. nov 2015

@lalinko2010 no niekomu to treba vysvetlit po lopate, iny nerozumie ani tej "lopate"

bocianka123
5. nov 2015

@lalinko2010 a tie príespvky sa priznávajú, až keď je miera funkčnej poruchy 50% a viac, nie? alebo sa mýlim?

lalinko2010
5. nov 2015

@barla5 už som mala pocit že pritom vysvetľovaní sa zamotám aj ja.
viem že mamičky s postihnutými deťmi to majú ťažké, nie je to jednoduché ale ako aj zakladateľka písala že tu boli témy kde sa mamičky sťažovali aké majú zlé deti a už ani poriadne neviem, lebo tam nechce písať a podobne. ja som takú tému tu ani raz nečítala, sú tu všelijaké témy, ale ani jedna mamička čo má postihnuté dieťa sa nesťažuje na svoje dieťa že aké je zlé a podobne.

lalinko2010
5. nov 2015

@bocianka123 až keď je miera funkčnej poruchy 50% ale to ešte neznamená že aj niečo priznajú, dajú 50% je ťažko zdravotne postihnutý ale podľa zákona nemá nárok na hygienu, diétu, prevádzku, prepravu, opatrovanie a podobne. a ešte niekto si mýli aj to, že keď má viac ako 50% tak má nárok aj na vyšší príspevok, ale príspevok nezávisí od miery funkčnej poruchy ale od životného minima.

bocianka123
5. nov 2015

@lalinko2010 super, ďakujem.

janette321
autor
5. nov 2015

@barla5 :D :D :D pani Barla vy ste profík vo vysvetľovaní naozaj som nič z toho nevedela a veľmi vám ešte raz za všetko ďakujem

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
janette321
autor
5. nov 2015

@evamarek77 práve táto správa nám chýbala . objednávali sme sa k doktorke Jánošíkovej ešte minulú zimu len až teraz sme sa k nej dostali a teraz som ju dokladala do odvolania - tú správu ... dovtedy sme si pobehali všetkých ostatných . dali sme správu z prvého vyšetrenia v bratislave . potom správu z výskumného ústavu autizmu z bratislavy , od logopedičky . a ešte od neurológa . všetci nám určili autizmus .a aj nárok na všetky príspevky . len teraz asi rozhodne tá správa od tej doktorky Jánošíkovej tak dúfam v to že rozhodnutie bude kladné ...

janette321
autor
5. nov 2015

a ešte samozrejme od Mudr . našej doktorky detskej aby zasa niekto nepísal že bez toho to nieje platné . ale bez našej Mudr. sa ani lístok nepohne u iných lekárov tak rozum dá že tá správa je samozrejmosť ....

evamarek77
Odpoveď bola odstránená