Príspevky na autististické dieťa
dobrý deň .chcela by som vedieť na aké príspevky máme nárok keď moje dieťa je autista .
predĺžený rodičovský nám schválili hneď . do 6 rokov . máme schválený príspevok na plienky tých cca 55 eur . príspevok na cestovanie ( benzín/naftu ) tých 33 eur nám schvaľujú už 5. mesiac a stále žiadne rozhodnutie neprišlo . a vraj si môžeme vybaviť ešte nejakú nálepku a preukaz na výhody v lekárni pri nejakých liekoch a vstupné na niektoré detské akcie či čo ale to nám bude asi na nič .... ďakujem za rady .
@janette321 posudzuje to lekár posudkový na základe lekársky nálezov ktoré boli doručené a tak na lekárskom posudku je aj meno lekára ktorý vypísal lekársky posudok, si treba prečítať, ak Vám ho poslali.
@lalinko2010 pošlete mi link na tento výrok ? nie na sto zákonov ale rovno na to odkiaľ to kopírujete ? ďakujem .
@evamarek77 ja už neviem ako po lopate vysvetliť všetko, lebo už neviem.
@evamarek77 ďakujem to som nevedela ...
@janette321 na aký výrok, keď si dáte do googla diagnózu Vášho syna tak Vám všetko ukáte, nie sú to moje výmysli, ale ja to tiež hľadám a naučte sa to aj vy a nečakajte na link ktorý Vám kto pošle...
a poslala som Vám len jeden zákon 447/2008 a nie sto zákonov.
@janette321 este niečo, mate doložiť lekarske spravy. Lekar = clovek s titulom Mudr. Ziadny logoped, psycholog by u nas nepresiel. Jedinu psychogicku v suvislosti s autizmom uznavaju Janosikovu. Aspon u nas v zapadakove. Spravu od detskeho psychiatra mate?
@lalinko2010 však práve už mám pocit že si to upravujete podľa seba a potom mi to tu pošlete . lebo už hodinu googlim všetky tie linky a nič tam neni ....
@barla5 ja už na vás nemám energiu ... ďakujem za vaše za rady . veľmi ste mi pomohla nikdy som o takých veciach ešte nepočula a ani tu o tom nepísala ...
ale veď vám poslala dobrý link, asi nejako zle hľadáte... http://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-447 - tu rolujete dolu, dolu a tak až v druhej polovici sú tie prílohy, tretia príloha sú také tabuľky so všelijakými chorobami a postihnutiami, je to v tej 4. tabuľke....
@barla5 neviem vy máte pocit že píšem nezrozumiteľne? a @evamarek77 a keď napíšem zákon 447/2008 príloha 3 IV a je to problém nájsť? alebo diagnóza F84.0 keď dám do googla tak mi to ukáže že čo to je?
@andruska80 Ďakujem.
@lalinko2010 niet zač, mi to už nedalo, som to sama pozrela, čo je to teda za link, keď sa to nedá nájsť...
@lalinko2010 to patri mne? Ja som nikde nepisala ze nerozumiem.
@andruska80 na toto som sa pýtala . a aj u doktorky Jánošíkovej . uvidíme ako rozhodnú lebo my máme diagnózu F84.0 čo je stopercentný autizmus . a žiadny 40 % vraj nieje ...
príspevok na hygienu sa priznáva keď má dieťa inkontinenciu 3. stupňa čo my tiež máme .
a na ostatné si počkáme po novom rozhodnutí dám vedieť koľko percent si určia teraz ...
@janette321 ja neviem, ja sa to nevyznám, ja som len pozrela ten link, ale tak to nie je 40% autizmus, to je 40% miera funkčnej poruchy, veď autizmus má tiež rôzne formy a ako tu už písali, to sa vekom ešte upravujú tie percentá, nakoľko pri malých deťoch to nie je ľahké presne určiť...
@barla5 nie, vy ste vysvetlila čo som ja písala, ale po lopate a preto som sa pýtala že či ja píšem nezrozumiteľne že sa nedá tomu rozumieť, že keď dám zákon číslo, vycúc z neho či je to problém.
@janette321 ale tu nikto nepíše že autizmus je 40%, je to miera funkčnej poruchy a ak má inkontinenciu 3 stupňa verím že to bolo zdokladované, ale na každom úrade je to iné, u nás deťom do 5 rokov, prípadne do 6 rokov nedávajú príspevok na hygienu.
@lalinko2010 no niekomu to treba vysvetlit po lopate, iny nerozumie ani tej "lopate"
@lalinko2010 a tie príespvky sa priznávajú, až keď je miera funkčnej poruchy 50% a viac, nie? alebo sa mýlim?
@barla5 už som mala pocit že pritom vysvetľovaní sa zamotám aj ja.
viem že mamičky s postihnutými deťmi to majú ťažké, nie je to jednoduché ale ako aj zakladateľka písala že tu boli témy kde sa mamičky sťažovali aké majú zlé deti a už ani poriadne neviem, lebo tam nechce písať a podobne. ja som takú tému tu ani raz nečítala, sú tu všelijaké témy, ale ani jedna mamička čo má postihnuté dieťa sa nesťažuje na svoje dieťa že aké je zlé a podobne.
@bocianka123 až keď je miera funkčnej poruchy 50% ale to ešte neznamená že aj niečo priznajú, dajú 50% je ťažko zdravotne postihnutý ale podľa zákona nemá nárok na hygienu, diétu, prevádzku, prepravu, opatrovanie a podobne. a ešte niekto si mýli aj to, že keď má viac ako 50% tak má nárok aj na vyšší príspevok, ale príspevok nezávisí od miery funkčnej poruchy ale od životného minima.
@lalinko2010 super, ďakujem.
@barla5 :D :D :D pani Barla vy ste profík vo vysvetľovaní naozaj som nič z toho nevedela a veľmi vám ešte raz za všetko ďakujem
@evamarek77 práve táto správa nám chýbala . objednávali sme sa k doktorke Jánošíkovej ešte minulú zimu len až teraz sme sa k nej dostali a teraz som ju dokladala do odvolania - tú správu ... dovtedy sme si pobehali všetkých ostatných . dali sme správu z prvého vyšetrenia v bratislave . potom správu z výskumného ústavu autizmu z bratislavy , od logopedičky . a ešte od neurológa . všetci nám určili autizmus .a aj nárok na všetky príspevky . len teraz asi rozhodne tá správa od tej doktorky Jánošíkovej tak dúfam v to že rozhodnutie bude kladné ...
a ešte samozrejme od Mudr . našej doktorky detskej aby zasa niekto nepísal že bez toho to nieje platné . ale bez našej Mudr. sa ani lístok nepohne u iných lekárov tak rozum dá že tá správa je samozrejmosť ....

@janette321 Diagnóza: Detský autizmus
Kapitola
V. KAPITOLA: Duševné poruchy a poruchy správania (F00 - F99)
to je diagnóza z hľadiska lekára aby vedal dať kód na recept a podobne.
Na upsvr sa stanovujeme miera funkčnej poruchy a podľa prílohy bola stanovená na 40% ako - poruchy psychického vývoja detí ( poruchy hyperkinetické, poruchy správania atď.), pervazívne vývinové poruchy ( autizmus )
b) stredná forma 30-40% miera funkčnej poruchy
Diagnóza
Detský autizmus
Kód diagnózy
F84.0