Príspevky pri 2. dieťati, ak trvá materská pri 1. dieťati. Ako to je?

janulka82
26. mar 2008

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. Kamarátka je na materskej s 1 dieťaťom, vymýšľajú, že by chceli mať aj druhé, len si nie sú istí, či je dobré byť v rámci prvej materskej ísť na tú druhú, alebo počkať kým jej vyprší prvá materská. Chceli sme len poprosiť o radu, či by jej nemohol byť odobratý nejaký príspevok, ale ako to je s tou druhou materskou, má na ňu nárok? Ďakujeme

alexandra
26. mar 2008

Materska trva 28 tyzdnov, takze nema sancu porodit druhe dieta tak, aby isla z materskej na druhu matersku 🙂

Moze nastat situacia, ze pojde na druhu matersku z rodicovskej, a vtedy bude poberat matersku a len rodicovsky pridavok na prve dieta.

Som presne v takej situacii 🙂 Ak ma konkretne otazky, nech sa ozve, je to trosku prilis zlozite..

dari
26. mar 2008

Tou materskou si pravdepodobne myslela rodicovsku....ak bude mat druhe dieta, tak z tejto rodicovskej dovolenky pojde na matersku dovolenku a po 28 tyzdnoch nastupi opat na rodicovsku.

Ale poberat bude vzdy iba jeden prispevok, ci uz to bude materska, alebo rodicovsky /to je prispevok pre matku/, navyse ak nebude splnat podmienky pre vyplacanie materskeho, tak bude nadalej poberat iba sumu, ktoru pobera teraz /rodicovsky/ + pridavky na 2deti...
🙂

alexandra
27. mar 2008

Ci bude poberat matersky dalej zavisi od toho, ci bola nemocensky poistena min 270 dni v poslednych 2 rokoch pred rokom, v ktorom bude rodit, jeho vyska zavisi od vysky preddavkov a k druhej ziadost o matersky musi prilozit predpokladany prijem aby sa jej mal z coho vypocitat.

Je to naozaj trosku zlozite 🙂