icon

Príspevok na starostlivosť o dieťa

snehulka33
24. feb 2013

Máte niekto s týmto príspevkom skúsenosti?poradila mi to pani na UPSVAR, kedze mi uz konci 8. marca rodicovsky prispevok. je to prispevok na dieta do 6.teho roku.

majusqa77
19. feb 2016

@sadul mne stacila potvrdena ziadost o prerusenie poberania rodicaku. Ale ano, posielaju, ale az po poslednej vyplate prispevku

sadul
19. feb 2016

@majusqa77 ok, dakujem, pockam..

dresandra
9. apr 2016

Prosim poradte.pri poberani ptispevku na starostlivost o dieta musim UsvaR dokladovat kazdy mesiac ze som zaplatila jasle? Ak ano co akceptuju?

mamamima
14. apr 2016

@dresandra ahoj, už nemusis, treba Dohoda so zariadenim, kde uvedu, ze mesacne je fix suma 280€ ci dieta ochorie, alebo chodi do zariadenie. Teraz sa to zmenilo a netreba dokladovat mesacne

dresandra
15. apr 2016

@mamamima A kedy asi posielaju peniazky? Myslim ktoreho v mesiaci 🙂

fidorka7
17. apr 2016

@dresandra prídu ti spolu s prídavkami v normálnom výplatnom termíne ako doposiaľ

lucinka37
18. apr 2016

Baby prosim vas mozem poberat rodicovsky a zaroven poziadat o prispevok na skolku? Maly chodi od januara do statnej skolky. Ja som od 1.4 zamestnana a kamaratka mi poradila poziadat o prispevok na skolku- do 80€ ale nepridem o rodicovsky? Vdaka

zalka
19. apr 2016

@lucinka37 bud RP alebo príspevok na škôlku, oboje sa nedá ... pri 80e poplatku za škôlku sa ti neoplatí žiadať príspevok .. lebo RP je viac

babatko77
19. apr 2016

ahojte myslite ze ked som na pn momentalne ze mam narok na prispevok na jasle?

lutsine
19. apr 2016

@babatko77 ak si zamestnana na zmluvu a dieta davas do jasli

milotaa
22. apr 2016

ahojte,
ziadala som na urade o prispevok na starostlivost o dieta (mam narok, o to sa nebojim) a sucasne o zrusenie rodicovskeho (tak to bolo treba podat ked ziadam o ten druhy na starostlivost).
Teraz mi prislo vyrozumenie z uradu, ze mi teda rusia rodicovsky, kedze som zaziadala o zrusenie rodicovskeho a o vyplacanie p. na starostlivost o dieta. Ale nikde tam nie je ani zmienka o tom, ze mi bol ten druhy prispevok priznany.
Mam to brat ako automaticke, ze mi to prepinaju na ten druhy prispevok? Teda verim, ze dalsi mesiec mi uz pride 280 ale trochu ma to zneistilo.
Diky

lutsine
23. apr 2016

@milotaa ano

alenah31
23. apr 2016

@milotaa a platis za sukromnu skolku ci jasle 280€ resp. viac?? Pretože ak platis napr. 140€ dostanes len 140€. 280€ je max. príspevok na starostlivosť od štátu. Moja sestra platí 230€, dostáva od štátu 230€ a stravu platí zvlášť sama-jedáleň nepatri jasliam kam neter chodi. Statnu skolku a jasle preplacaju max. 85€. Jej tiež prislo z upsvar rozhodnutie o odnati RP, ale prišiel jej aj papier, ze ziadala o PnS, ze to eviduju a pokyny ako ho ziskat(ake doklady potrebuje, ako sa vyplaca a pod). Ziadala ešte v r. 2015, možno sa niečo menilo.

gitusa23
23. apr 2016

Ja som prekvapena, ze koľko papierov k tomu bolo treba. No my chodime do jasliciek, ale o príspevok zaziadam až keď budem robiť, lebo tam treba doložiť aj potvrdenie o tom ze pracujes. A zároveň zrušiť rodicovsky príspevok. My platime 349.

milotaa
23. apr 2016

@lustine diky
@alenah31 ano platim 280, ja som vsetky tie papiere presla rovno s pani na urade, ci mam vsetko tak verim ze nic nechybalo

ewica
26. apr 2016

neviem to tu nikde najst, mam narok na prispevok ak pracujem na dohodu o pracovnej cinnosti? (dcera ma 2r...)
dakujem za odpoved

babatko77
26. apr 2016

a moze poberat prispevok na skolku aj manzel? dakujem

mamamima
27. apr 2016

@babatko77 pokial manzel poberal PR, poda ziadost o odnatie RP a zdokladuje ze nastupil do zamestnania prac.zmluvou a potvrdenim o nastupe. plus ostatne doklady.

evittam
27. apr 2016

@ewica Áno máš, ale dcéra musí chodiť do predškolského zariadenia alebo musí byť v starostlivosti opatrovateľky, ktorá má na túto činnosť živnosť - preplatia ti náklady do výšky max.280,- Eur.

mamamima
27. apr 2016

@evittam
@ewica dohoda nestaci, musi byt prac zmluva

evittam
27. apr 2016

@mamamima Tak to som nevedela. 😉

evittam
27. apr 2016

@mamamima Ale v podmienkach nároku nie je nič písané o tom či to musí byť pracovná zmluva alebo dohoda......Si si svojim tvrdením istá?
Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa má oprávnená osoba , ak:
vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a
dieťa má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.

Zárobková činnosť oprávnenej osoby je:
činnosť, z ktorej je oprávnená osoba povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec podľa osobitného predpisu alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba podľa osobitného predpisu,
činnosť, ktorá podlieha výsluhovému zabezpečeniu podľa osobitného predpisu a
činnosť, ktorá podlieha dôchodkovému systému v cudzine.

Za zárobkovú činnosť sa považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.

mamamima
27. apr 2016

@evittam mas pravdu, ospravedlnujem sa za zavadzajuce info, menil sa zakon a teraz su DOPČ postavene tak, ze sa odvadza do soc.poist., kedysi nestacila dohoda, musela byt PZ. Fakt sa tie zakony z roka na rok menia.

ewica
27. apr 2016

@evittam
@mamamima dakujem krasne, takze teda staci dohoda a je jedno ci je to dohoda o vykonani prace alebo dohoda o pracovnej cinnosti kedze z oboch sa uhradzaju odvody na dochodkove poistenie. spravne?
samozrejme, ano , ide do sukromnej skolky 😉

admin_vierka
Odpoveď bola odstránená
evittam
28. apr 2016

@ewica Presne tak. 😉

ewica
28. apr 2016

@evittam dakujem ktasne! prajem vsetko dobre a pekny den! Eva

evittam
28. apr 2016

@ewica Rado sa stalo a ďakujem a tiež ti prajem krásny deň. 😉

luciapalo
3. máj 2016

Ahojte chcem sa opýtať ako je to s príspevkom na starostlivosť o dieťa a PN? Máte s tým niektorá skúsenosti, mám nárok aj na poberanie nemocenskej aj na príspevok, alebo budem ukrátená o príspevok? Ďakujem za radu. 🙂

dresandra
3. máj 2016

Ahojte.a kebyze chcem zmenit sukromne jasle za statne,co budem platit menej....ako to je.da sa spatne vratit rodicovsky a zrusit prispevok?