Problémy s manželom a s prídavkami na dieťa
Ahojte,všetkých pozdravujem.Mám problém a preto vás prosím o radu. Som na MD a poberám na 18 mesačnú dcérku prídavky.Manžel má rakúsku živnosť a oznámil mi,že bude mať nárok aj on na poberanie prídaviek. 🙂 🙂 Potešila som sa,veď viete,aká je doba a koľko dostávame na MD. Lenže.....netešila som sa dlho. 😢 😢 😢 Hneď ma ,,uzemnil,, , že peniaze mi nedá,nakoľko ich chce odkladať pre dcérku na horšie časy. Dievčatá,naše manželstvo pomaly,ale isto krachuje,zlyháva komunikácia,vznikajú hádky,nedôvera,odcudzenie,oddelené spálne.... ☹ ☹ Chcela by som vedieť,či má na to právo mi ich nedať,resp.či existuje na to nejaký paragraf a načo vlastne prídavky slúžia. Myslela som si,žeslúžia na súčasné potreby dieťaťa a nie na odkladanie do 18tky!! 😝 Pretože tak sa rozhodol ON-Pán Božský!!!!!Babenky,skúste mi poradiť,ako sa zachovať. Veľmi pekne vopred ďakujem. 😨
A ešte jedna vec- z prvého manželstva mám11 ročnú dcéru.Terajší mnažel povedal,že by možno mohol poberať prídavky aj on na ňu,nakoľko bývame pod jednou strechou. A povedal,že keby sa to podarilo,dal by mi na ňu tie prídavky,ale na jeho vlastnú dcéru nie. Pritom obom dievčatám platíme životnú poistku od narodenia.
v EU mozes poberat pridavky iba z jedneho statu
@karamelka35
@sisaha
@cigaretka5 moj otec robil v Rakusku 15 rokov, je mozne sucasne poberat pridavky z Rakuska a sucasne poberat aj zo Slovenska - ale hovorim len o pridavkoch /materska, rodicovsky, atd. sa neda brat z oboch krajin/, zial tie pridavky su vyplacane otcovi a teda ak sa nedohodnes s nim, tak ho nemas ako donutit aby ti ich daval, moj ocino ich vzdy doniesol domov, nie je to mala suma, takze sa Vam bude urcite zit lepsie a okrem toho urcite z nej aj mozte dietatku nieco odkladat a nieco minat 😉 🙂
@karamelka35 a to sa moji rodicia samozrejme infomovali aj na uradoch, aby sa nedostali do problemov, a keby to nebolo mozne, jasne, ze by brali len z Rakuska, ale dalo sa to
@ela2710 ďakujem za odpoveď a vysvetlenie,ale poberali obaja rodičia naraz???Alebo len ocino????
@ela2710, to nie je tak celkom pravda, nedaju sa poberat pridavky z dvoch krajin naraz, daju sa len brat pridavky na SK a z Rakuska doplatok (rozdiel medzi slovenskymi a rakuskymi pridavkami)
V Rakusku sa pridavky primarne vyplacaju matke, takze staci prislusny danovy urad o to poziadat a pan otec sa moze aj rozliat na kolomaz
aha, a na starsiu dceru pridavky poberat nemoze (teda ak ju neadoptoval alebo nema identicke meno s bio otcom)
Tak ako pise @vroni - dostanes zo Slovenska a rozdiel k vyske rakuskych pridavkov ti vyplati rakusky Finanzamt. ALE: dieta by tam malo mat minim. prechodny pobyt a bud pripravena na dokazovanie uradom, ze zaklad vasich zivotnych zaujmov je v Rakusku - ucty, faktury, listky z autobusu... Vyplaca sa to raz rocne spatne na zaklade ziadosti vyplnenej aj nasim UPSVaR.
@vroni mozno to bol ten doplatok, ja som sa do toho velmi nezaujimala...a kedze tam robil otec a nie mama, tak chodili otcovi na ucet, nie mame....resp. keby tam otec nerobil, mama by tie peniaze nemala, zas nesuhlasim s postojom jej manzela, ze o peniazoch ide rozhodovat sam, ale to uz je medzi nimi
@ela2710, to nie, isteze vyplatia peniaze na ucet aj otcovi, o tom ani reci. Ale ak bude mat matka k tomu pripomienku, bude dostavat peniaze na ucet ona a nie otec dietata - a to aj v pripade, ze len otec pracuje v AT a matka je na SK. Dieta v AT nijaky pobyt nepotrebuje, to nie je pravda, pobyt na uzemi EU staci.

@karamelka35 nepoznam rakuske zakony a ci je mozne poberat pridavky na deti v dvoch statoch..treba si to zistit...Ak ich mozno poberat iba v jednom state a v rakusku su vyssie, tak sa mozete rozhodnut, ze ich chcete odtial. ale kedze dohoda medzi vami asi nie je mozna, tak neviem ako to vyriesit. Na Sk sa pridavky prednostne priznavaju matke, ak sa rodicia nevedia dohodnut.