Problémy s odsúhlasením materskej v Rakúsku, máte podobný problém?
Ahojte mamičky žijúce v Rakúsku!
Mám veľké problémy ohľadne získania materskej z Rakúska, hoci tu žijem, pýtajú odo mna možné aj nemožné, hlavne NEZÁKONNE. Rakúsko vedie nejaký súdny spor na európskom dvore ohľadne vyplácania rodinných prídavkov/materskej pre cudzincov a Krankenkasse si robí očividne čo chce...
Stačí že sa im niečo nepozdáva buď na vás alebo na vašom partnerovi a budú vás lustrovat od A po Z. Potom želám pevne nervy.
Ja prezradim len take extrémy čo sa deju... odhlásili mne aj mojej 4 mesačnej dcére poistenie! (6 týždňov po vyplatení Wochengeld...)vyžadujú odo mna výpisy z úctu, výpisy hovorov môjho mobilného operátora, potvrdenie o odhlásení trvalého pobytu zo SVK (to nemá nič spoločne s materskou a áno mám 2 pobyty) hoci som zdokladovala všetko čo potrebovali aj naviac: trvalý pobyt v AT, nájomnú zmluvu, platby za nájomné, za elektrinu, vodu, internet, telefón, Wiener linien ročnú kartu atd... (ohľadne môjho pobytu v AT)
Poradím kam sa treba obrátiť: Ombutsman WGKK, Datenschutz WGKK, keď máte právnu ochranu, tak aj tam, SOLVIT na Slovensku (Google pomôže)
Vyžadujú veľa údajov nelegálne. Vy nie ste povinný im všetko predkladať. Na to slúži ochrana osobných údajov.
Otec môjho dieťaťa je Rakúšan narodený vo Viedni, tak mám šťastie že mi pomáha.
Prečo lustruju mna... otec dieťaťa nemá trvalý pobyt v AT ale ma ho v treťom state mimo EU a ja som nemala 2 mesiace na úcte žiadne nákupy (bola som v nemocnici)
Keďže som po ťažkej operácii, moje psychika je úplne zlomená a WGKK ma chce asi doraziť... Počula som že od 01.01.2019 ma veľa mamiciek problémy s materskou v Rakúsku, preto otváram tuto diskusiu aby sme si pomohli... prosím hneď na začiatku, nepíšte sem hlúposti, nadávky atd... vyhnite sa tomu. Sme predsa ľudia...píšte k veci ohľadne témy. Ďakujem
@zuzkav2, hlavne pokoj. Máš v tom riadny hokej. Takže po poriadku. 6 týždňov po skončení aktívneho poistenia poistenie zaniká. Zo zákona, pre všetkých. Poisťovňa ti nerobí napriek, je to ich povinnosť, zrušiť neaktívny poistenie. Ze je ten zákon idiotsky, to je iná kapitola, to tu nevyriešime. Po schválení KBG ti poistenie spätne zaktivujú a preplatia aj prípadné náklady na lekárov, ktoré si medzitým mala. Čakať na prachy je síce blbé, ale len dočasne. Rakúsky súdny spor sa ta netýka, týka sa len deti žijúcich mimo AT a rodinných prídavkov, nie KBG. Nakoľko vedia, že máš pobyt na SK (to môžeš, to je legálne), smú od teba žiadať dôkaz, že žiješ v AT. To môžu byť výpisy z kreditky, zaplatené účty, hocičo, čo dokladuje, že tu žiješ. Dokáže bremeno je na tebe a teda ty rozhoduje, čo im poskytne (napríklad výpis z účtu, kde je vidno banku, tvoje meno, dátum a obchod. Nemusíš im dávať kompletne výpisy ani prezrádzať ďalšie údaje. Alebo nájomná zmluva, kde je tvoje meno, adresa - to vedia aj tak) a dva podpisy - tvoj a nájomcu. Výmera, suma, všetko ostatné nemusí byť čitateľné). Ombudsman ti pomôže až v štádiu, že by chceli niečo opakovane alebo nad rámec zákona alebo robili prieťahy. Áno, skúšajú, buzeruju, otravujú, naťahujú, ale málokedy sú tak blbí, aby išli nad rámec zákona. Inak, ombudsmana vo Viedni je fajn a zvykne veci celkom rýchlo riešiť, ale treba najprv nechať preveriť, či si fakt všetko dala....
@vroni ako už spomínala vroni, tak poistenie po Wchg automaticky zaniká a ty sa môžeš aj s dietatom dať pripoistiť na partnera. Už ale neviem ako presne to je. A naprikald môj brat žije so ženou tiež vo Viedni, aj malej dali tam trvalý pobyt, oni majú tiež a na Slovensku si museli trvalý pobyt zrušiť, inak by nedostali peniaze, vyžadovali to od nich . Tiež sa chytali za hlavu, ale museli. Ja ked som vybavovala kgb, často som vyvolávala a slušne sa vždy opýtala aj keď ma často aj 45 minút len prepájali, trvala som si na svojom a nakoniec všetko nabehlo. Prajem skoré vybavenie všetkého 🙂 alebo tam skús zájsť osobne, potom sa veci rýchlejšie vybavia 🙂
@zuzinapipina, nemuseli, stačilo oznámiť, že ho majú a rušiť nebudú z hospodárskych dôvodov (patrí im), spoločenských (trávia tam prázdniny, dovolenky) ci sociálnych (bývajú tam aj rodičia), v pohode to akceptujú. Ale fakt je, ze to miestni formuluju tak, ako keby to podmienka bola. Nie je 😉
Jaj, a na partnera sa asi pripoistiť nemôže, keď ma pobyt mimo EÚ, tak asi nemá v AT poistenie (asi, nepíše to). Verím, že kombinácia cudzinka v AT a Rakúšan mimo EÚ úradníkov priam inšpiruje ku konspiraciam.... 🤷♀️
Ďakujem za príspevky a rady 🙂 materskú mi už uznali. Bola som ale z toho naozaj riadne zúfalá a riadne ma to trápilo že nemám s dcérou poistenie. Ani len spávať som nemohla... prečo kontrolujú ten trvalý pobyt na SVK, keď to nemá nič spoločne s materskou? Akceptujú ho teda alebo ho treba zrušiť? Prečo žiadajú údaje o otcovi keď s nami nebýva a ani nemá Obsorge? Je len vedený v rodnom liste... Môžu si zas vypýtať výpisy z účtov počas materskej spätne aby ma kontrolovali? Lebo ten účet používam raz za cas... keďže príjem z materskej mi vystačí akurát tak na náklady (byt, elektrická, telefón) automatické platby čo odchádzajú z úctu a ja ten účet prestávam používať a fungujem na hotovosti. Ďakujem za rady 🙂
@zuzkav2, nie, spätne nekontroluju. Kým to odchádzajú platby za byt, stačí to ako dôkaz, nemusis platiť kartou v Bille. Pobyt na SK rušiť nemusíš, to je ok. A otec v rodnom liste ich vzrušuje jednoducho preto, lebo dieťa má tým pádom nárok na rakúske občianstvo a oni môžu menej vyskakovať 😉

@zuzkav2 ak to spravne chapem Wochengeld - materska ti bola vyplatena a teraz riesis detske pridavky a KBG - rodicovsky prispevok? Mas to problematicke zrejme kvoli tomu, ze partner nema trvaly pobyt v AT, co ten ombudsman, je to v stadiu riesenia z jeho strany?