icon

Reťazová materská - výška nároku + dobrovoľné poistenie

eriiika
1. mar 2014

Ahojte, viem, že je tu zrejme niekoľko podobných tém, ale chcem sa len uistiť, či som to všetko pochopila správne. V auguste 2012 sa mi narodila dcérka a do jej tretích narodenín by sme chceli druhé dieťatko. Je to tak, že pokiaľ by sa narodilo pred, resp. jej tretích narodenín, mala by som mať nárok na rovnakú výšku materskej ako prvýkrát? Pri dcérke som mala nárok na maximálnu výšku materskej, u zamestnávateľa som stále zamestnaná, nič sa nezmenilo. A druhá otázka, dopočula som sa o dobrovoľnom nemocenskom poistení, je to tak, že pokiaľ by som si ho 270 dní pred samotným pôrodom platila, že by som okrem klasickej materskej mala nárok aj na materskú výšku z DNP? Oplatí sa doplácať si? Dúfam, že nikomu nebude prekážať, že som založila novú diskusiu, ale už som sa v tom prestala orientovať. Za akúkoľvek radu ďakujem🙂

Strana
z2
majusqa77
1. mar 2014

@isabellaa ak by ta chceli vyhodit, mozes sa vratit spet na rodicak. tym padom sa vypoved posuva az po skonceni rodicaku = 3 roky veku dietata

@dena1973 hm, ja co viem, tak aj muz musi riesit matersku potom cez zamestnavatela a nie cez socialku

isabellaa
1. mar 2014

@dena1973 chápem tomu správne? Mm bude pracovať normálne naďalej na tpp a len stačí na socialke vyhlásiť, že nepoberáme rodičovský a mm môže začať pobreat md ?

eriiika
autor
1. mar 2014

Fiha, aj taketo sa da?🙂

majusqa77
1. mar 2014

@isabellaa musi mat ale iny pracovny pomer, nie ten, z ktoreho sa pocita materska. ja ked som to overovala, odporucili mi bud inu pracovnu napln v zmluve, alebo dohodu. urcite nemoze byt povodny pracovny pomer a materska

dena1973
1. mar 2014

@majusqa77 No veď v prvom rade si to musí vyriešiť u zamestnávateľa a nahlásiť, že si chce požiadať o materské. No ja som už písala, či konkrétne SP bude od rodičov dieťaťa žiadať..... 😉

dena1973
1. mar 2014

@isabellaa ......zamestnávateľ musí vedieť, že manžel nastupuje na materské. No pracovať NESMIE na tu istú pracovnú zmluvu (ten istý pracovný pomer), z ktorého nastupuje na materské...no a potom musíte obaja doniesť potvrdenia z ÚP, že nie ste poberateľmi rodičovského príspevku...vyhlásenie NESTAČÍ......

traffic
1. mar 2014

treba sa mi ist odhlasit z rodicovskeho alebo do socialnej poistovne ked mi skonci rodicovsky dkaujem za odpoved

dena1973
1. mar 2014

@traffic Ak si bola dôchodkovo poistená v SP počas RP, tak musíš sa odhlásiť. Ak si nebola, tak nie.

Strana
z2