icon

Riešenie poistenia medzi rodičovskou a nástupom do práce

7. jún 2025

Dobry den, prosim o radu.
Ked nase dieta bude mat 2.5 roka, muz pojde na matersku. Ja tym padom uz nedostanem rodicovsky prispevok. Po jeho nastupe na matersku vsak ostanem doma este 3 mesiace. Preto sa chcem opytat, ci pocas tych 3 mesiacov budem samoplatca poistenia alebo sa mam hlasit na urade prace? Mala som zmluvu na dobu urcitu, pocas rodicovskej mi vyprsala a zamestnavatel pre mna nema miesto. Dakujem

pribinak
•
7. jún 2025

Úrad prace

sasa1310
•
7. jún 2025

a prečo ide na materskú a neostaneš teda na rodičovskom? To sa vám finančne oplatí

martinkatinka
•
7. jún 2025
@sasa1310

a prečo ide na materskú a neostaneš teda na rodičovskom? To sa vám finančne oplatí

@sasa1310 asi si chce vybrat podporu, ak na nu ma narok

autor
•
7. jún 2025
@sasa1310

@sasa1310 Financne sa nam neoplati, aby muz nesiel na matersku. Nam to vyhovuje po kazdej stranke, ale o to neide. Tie 3 mesiace musim ostat doma tak ci tak ale nevedela som ako to riesit ked teda ani stat za mna nebude platit poistenie kedze uz nebudem oficialne na rodicovskej, a ani pracu nemam.

martinkatinka
•
7. jún 2025

Ved urad prace, ale pocitaj s tym, ze ked si tam registrovana, predpoklada sa, ze si budes aktivne hladat pracu. Alebo si sama musis zaplatit zdravotku.

martinkatinka
•
7. jún 2025

Inak, pocitaj s tym,ze manzel sa ozaj musi starat o dieta, cize byt s nim doma. Teraz to dost kontroluju.

zuzanockamt
•
7. jún 2025
@martinkatinka

Inak, pocitaj s tym,ze manzel sa ozaj musi starat o dieta, cize byt s nim doma. Teraz to dost kontroluju.

@martinkatinka Možno počítajú s tým, že otec bude aj ďalej pracovať, preto sa im to oplatí. Stále sa to ľudia snažia obchádzať, hoci SP už konečne robí poriadky.

sasa1310
•
7. jún 2025

no nerozumiem ako sa vám to finančne neoplatí, keď on bude mať o niečo menšiu materskú ako príjem a ty prídeš o rodičovský

eeffka
•
7. jún 2025

Neviem kolko zaraba muz ale ak on ostane na md a ty tie 3m chod na urad prace a aj realane hladaj pracu, ci odbitim 3r dietata niekam nastupujes? Aby si nebola prekvapena

lienka.7
•
7. jún 2025

@autorka keďže muz robí a ty poberas rodičovský, obaja mate v podstate prijem. Ak si ty chceš "vybrat" podporu tak pokojne počítaj s tým, ze ti ponúknu miesto a ak nenastúpis, vezmú ti ju. Nie si na UP na "preklenutie" času, ale aby si si hľadala aktívne prácu. Muž robiť nemôže, s tým tiež počítaj (ak si myslíš, ze ty sa budeš doma starať o dieta a on akoze na dohodu robit 2 hod.denne), keďže to prísne kontrolujú, nakoľko ľudia v tomto vo velkom odzubavaju.

lilinka88
•
7. jún 2025

Musíš si sama zhodnotiť, čo je Tebe lepšie - buď sa eviduješ na úrade práce, ale budeš sa chodiť hlásiť a nosiť potvrdenia,že si aktívne hľadáš prácu (ak máš nárok na podporu, môžeš čerpať) alebo si budeš sama platiť zdravotné poistenie

autor
•
7. jún 2025
@lilinka88

Musíš si sama zhodnotiť, čo je Tebe lepšie - buď sa eviduješ na úrade práce, ale budeš sa chodiť hlásiť a nosiť potvrdenia,že si aktívne hľadáš prácu (ak máš nárok na podporu, môžeš čerpať) alebo si budeš sama platiť zdravotné poistenie

@lilinka88 Dakujem za normalnu a slusnu odpoved na otazku, ktoru som sa pytala. 🙂
Myslim ze nemam narok na podporu ( neviem ake su podmienky a ani to neriesim). Budem si aktivne hladat pracu pocas toho obdobia. Pokial im stacia dokazy ze si hladam pracu, a nebudu mi nutit inu, bude to pre mna asi lepsie riesenie.

martinkatinka
•
7. jún 2025

Aj UP ta moze poslat na pohovor. Ale tak ked sa muz bude doma starat o dieta, nemal by to byt pre teba problem tam ist, respektive nastupit do prace, ked ta vezmu.

marcelllo
•
13. jún 2025

Nemusis ist na urad,ani do prace.Mozes ostat doma do troch rokov dietata ale budes si platit zdravotne poistenie.
Ak chces,tak ti poradim ako moze ist manzel na 2-mesacnu matersku a zaroven ty neprides o rodicovsky prispevok za tie dva mesiace…