icon

Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka

kucerkaa
16. jún 2014

Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred

lucka11985
8. feb 2018

@majusqa77dakujem za reakciu a prosim ta vyjde mi pn a materske? ked nebudem mat 270 dni poistenia?

lucka11985
12. feb 2018

@majusqa77 chcem ta este poprosit, mohla by si mi napisat, niekde som citala, ze ked mi konci rd a idem na pn, je treba aby ma zamestnavatel prihlasil opat na poistovnu? a to by ma prihlasil automaticky ci ako? ked mi skonci 19.7.materska a 20.7. by som mu doniesla pn? dakujem, si zlata

majusqa77
12. feb 2018

@lucka11985 samozrejme. on ta dnom 19.7. odhlasuje z rd a 20.7.sa ti obnovuje pracovny pomer

lucka11985
12. feb 2018

@majusqa77 ale keby som otehotnela, vedel by uz pred tym dátumom 19.7., ze som tehotna a ze budem kvôli problémom na pn. tak to ma musi aj tak prihlasit? lebo myslim, ze uz mesiac pred nástupom do prace by sme sa stretli a povedala by som mu, ze teda nenastupim.

majusqa77
12. feb 2018

@lucka11985 ano. ale pozor, ak nastupis na pn skor, ako 20.7., bude neplatena

lucka11985
12. feb 2018

@majusqa77 aha, to by som sa dohodla s doktorom, ze az od 20.7. nech ma vypise, a pn by sa mi ratala z pravdepodobného zakladu? velmi pekne dakujem

majusqa77
12. feb 2018

@lucka11985 a este jedna zaludnost. ak budes mat nastup na matersku az v 2019, a ty nebudes mat v roku 2018 ziadny vymeriavaci zaklad, ratala by sa z minima. takze najlepsie je 1-2 dni nastup do prace, alebo dovolenka a potom az na PN. alebo aspon 1 den paragraf (navsteva lekara) a potom ist na pn.

lucka11985
12. feb 2018

@majusqa77ak by sa nam zadarilo uz teraz, tak nastup na md by bol v r.2018, ak by sa nam nezadarilo az neskor, tak mi radis vycerpat cca 10 dni dovolenky, co mi ostalo a az potom na pn? mozno by som sa vedela dohodnut so zamestnavatelom.

lucka11985
12. feb 2018

@majusqa77 ak by sa nam zadarilo uz teraz, tak nastup na md by bol v r.2018, ak by sa nam nezadarilo az neskor, tak mi radis vycerpat cca 10 dni dovolenky, co mi ostalo a az potom na pn? mozno by som sa vedela dohodnut so zamestnavatelom.

majusqa77
12. feb 2018

@lucka11985 staci aj 1 den. proste aby nabehol nejaky vym.zaklad, z ktoreho sa potom materska bude pocitat

luckarisko74
4. mar 2018

Ahojte chcem sa spytat za kamosku.pri prvom tehotenstve poberala matersku potom rodicovsky prispevok po troch rokoch nenastupila naspat do zamestnania predlzili jej rodicovsky prispevok zo zdravotnych dovodov
..ten ma do 30.3.2018....do prace by mala nastupit 31.3.tym padom ale medzitym zistila ze je tehotna je mozne aby isla na PN?bude mat narok opat na matersku ak bude odvtedy pn az dokonca?pravovny pomer stale trva ma ho na dobu neurcitu .dakujem za odpovede

evittam
4. mar 2018

@luckarisko74 Aby mala nárok na PN musi sa obnovit NP.

luckarisko74
4. mar 2018

@evittam cize musi nastupit do prace ci?

evittam
4. mar 2018

@luckarisko74 Staci,ze ju zamestnavatel prehlasi zo "statusu" RD vo vykaze pre SP. Tym sa obnovi NP. Alebo jeden deň dovolenka a potom PN.

luckarisko74
4. mar 2018

@evittam takze nemoze ist na PN hned od dalsieho dna ako jej skonci ten rodicovsky.musi byt nieco medzi tym

evittam
4. mar 2018

@luckarisko74 Myslim,ze moze. Nakolko ju zamestnavatel od skoncenia RD znovu prihlasi ako "aktivnu zamestnankynu".
@majusqa77 🤔

luckarisko74
4. mar 2018

@evittam a este sa chcem spytat ta PN jej neovplyvni vypocet druhej materskej alebo ano?dakujem ti za odpovede

evittam
4. mar 2018

@luckarisko74 Nie. PN je nezdanitelny príjem

luckarisko74
4. mar 2018

@evittam dakujem pekne

veronika651
21. jún 2018

Ahojte. Chcem sa spýtať či mi neviete niekto poradiť. Poberam rodicovský prispevok na dieta pre dlhodobonepriaznivý zdravtny stav. Popri tom pracujem na dohodu(10hod tyzdenne) s pravidelným mesacnym prijmom. Planujeme druhe babo a zacinam sa zaoberat myslienkou ako si navysit materske. Ak bude mat splnenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia vznikne mi narok na materske. Ked sa priblizne v 12 tt zamestnam na pracovny pomer s vyssou hrubou mzdou, odpracujem 90 dni bez pn ocr...a nasledne pojdem na PN tak sa mi bude materske pocitat z tej vyssej mzdy? Neovplyvni to PN? A este otazocka ked sa zamestnam na pracovny pomer s vysou mzdou a poberam rodicak ovplivni to nejako materske ? Dakujem za odpovede

evittam
21. jún 2018

@veronika651 Ano ako pises-ak u nového zamestnávateľa odpracujes minimalne 90dni bez PN a OCR tak tvoj VZ pre MD bude ten príjem. PN aj RP je nezdanitelny príjem neovplyvňuje vysku MD.

veronika651
22. jún 2018

@evittam dakujem za odpoved... este by ma zaujmalo ci by bolo mozne ked u terajsieho zamestnavatela pracujem na dohodu, na par dni prerusit pracovny vztah a potom sa u neho zamestnat na trvaly pracovny pomer s maximalnym vymeriavacim zakladom a odpracovat u neho tych 90 dni. Budes tym nejaky problem na socialke ? ci to musi byt uplne iny zamestnavatel ?

evittam
22. jún 2018

@veronika651 Uz je tu o tom diskusia. Mozu a nemusia to na SP schvalit. Istejsi je novy zamestnavatel.

tatiana262
24. aug 2018

@evittam prosim ta pekne o radu....do konca jula 2017 som bola na rd, od 1.8.2017 som zamestnana doteraz, v juli som zistila, ze som tehotna. Od 27.8.2018 planujem ist na pn, termin porodu mam v aprili 2019. Vyjde mi narok na materske? Dakujem

majusqa77
24. aug 2018

@tatiana262 vyjde, ved to mas viac ako rok v praci

tatiana262
24. aug 2018

@majusqa77 mam v tom chaos po precitani par informacii ( nie z tohto fora ), nebola som si ista tym, ako sa to rata, dakujem

havana21
25. okt 2018

@evittam Dobry den, vidim, ze ste v tom celom zbehla. Prosim Vas, nastupila som do prace 26.2.2018 po rodičovskej dovolenke. Teraz som zistila, ze som opat tehotna, chcela by som ist na rizikove, termin na nastup na MD mi vychadza v maji 2019. Budem mat narok na matersku, aj ked budem na rizikovom? Alebo sa mi bude pocitat, ze som doteraz v praci. Mam v tom chaos. Pracovnu zmluvu mam na dobu neurcitu. Dakujem 🙂

majusqa77
25. okt 2018

@havana21 narok bude ;)

havana21
25. okt 2018

@majusqa77 ďakujem 😀

gab_riella
30. apr 2019
Používateľ gab_riella je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od gab_riella.

staršia tema, ale znovu otvorim. Viete mi poradit nejake vitaminy na otehotnenie? je vobec niečo take?