Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka
Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
Ahojte, ak som bola na rizikovom minuly rok 2015 asi 3 mesiace, skoncilo sa to neuspesne a teraz som opat na rizikovom ako sa to bude pocitat? Dakujem
@mirkak1406 Ak si stale zamestnana u toho isteho zamestnavatela a zamestnanie trvalo este pred r. 2015, tak sa ti bude PN pocitat z vymeriavacieho zakladu celeho kal. roka 2015. Obdobie PN sa do vypoctu nezapocitava.
Ahojte Žienky aj ja potrebujem info 🙂 rata sa do toho vypoctu ked som robila aj na dohodu ? Od 2.-4. Mes. A na zmluvu pracujem od 24.8 2015.... stihla som byt na pn 13dni v decembri a 17 v januari.. tieto dni sa mi do toho teda nezarataju ?? Vopred dakujem
@kruela02 myslíš pri výpočte materského? tam sa dohoda nebude zohladnovať. Ale pre výpočet 270dní, či máš splnené, sa môžezarátať, ak to bola dohoda s pravidelným príjmom, teda aj s nemocenským poistením. Pri výpočte mateského, vzhladom na to, že tvoje nem.poistenie vzniklo 24.8.2015 a trvalo s platením aspon 90kalend.dní a nástup na md bude r.2016, sa zrátajú všetky vym.základy z tvojho posledného nem.poistenia od vzniku tohto nem.poistenia do konca mesiaca, ktorý predchádza mesiacu nástupu na md. A z toho vyrátajú denny vym.základ, ked suma vym.základov sa vydelí počtom kalend. dní, kedy sa platilo nem.poistenie v spomínanom období (dni PN sa do toho nezahrnú).
@dena1973 dakujem za info
@mirkak1406 Nie je zaco...😃
@kruela02 tá pn nevadí, neovplvní to nejako výrazne mateskú, lebo nie je ani vym.základ, ale pri výpočte maerského sa ani dni pn do výpočtu nezahrnú. Lebo súčet vym.základov v spomínanom odobí sa vydelí počtom dní bez pn (ak by tam pn zahrnuli, tak by ti to znížilo denný vym.základ).
možem sa aj ja opýtať? v apríly 2017 by som mala nastúpiť do prace....ked by som bola tehotna a ostala doma na PN, predpokladany temin porodu by bol v auguste, aku budem mať matersku?taku ako pri prvom dietati, aj ked by som bola medzitým na PN??dakujem vam za odpovede...
@pamag1805 Ak ti pracovný pomer trvá a nastúpiš po ukončení RP(apríl 2017) na PN až do nástupu na druhé materské (napr. júl 2017), tak sa ti bude vyplácať druhé materské z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ.
PN (ak pracovný pomer trvá) sa ti bude riadne vyplácať až do nástupu na materské.
Všetko je to za predpokladu, že v r. 2017 nebude nejaká zmena zákona, ktorá by sa tohto dotkla.
Aj ja mám zopár nejasností ohľadom materskej. Keďže už roky mám TPP na dobu neurčitú ale popri tom robím ešte na dohodu, robím si vždy daňové priznanie sama. Aj tento rok ma to čaká. Lenže od 3.9.2015 som PN a 18.2.2016 mám nástup na MD. Viem, že z PNky sa materská nevypočítava. Vypočíta sa mi z celého prijímu z roku 2015? Teda čo som zarobila na TPP aj dohode (okrem dní PN)? A kedy mi to potom vyplatia, keď daňové sa odovzdáva do konca marca a kým ho daňový úrad spracuje a pošle informácie na sociálku to bude určite dlhšie trvať a ja mám nástup na MD už 18.2.2016? Vie mi niekto poradiť?Ďakujem.
@lubican Tvoj VZ pre MD bude za celý rok 2015 - dni PN sa tam nezapočítavajú. S podaním DP to nemá nič spoločné. SP má svoje údaje o tvojom príjme - na základe mesačných výkazov od oboch zamestnávateľov. Ak máš splnenú podmienku 270 dní NP z oboch prac.pomerov treba požiadať o MD taktiež z oboch prac.pomerov - čiže aj z TPP aj z dohody.
Ahojte chcem sa spytat ja som na PN od 6.3.2015 a termin mam v septembri 2016,bola som na operacii stitnej potom na ivf a chcem sa spytat ako mi budu ratat matersku pred pn som pracovala
Dobrý deň dievčatá, poradili by ste mi prosím.vysiel mi pozitívny tehotenský test tak S manželom počítame že som tehotná.termin ak sa potvrdí by mal byť V novembri 2016. Pracovala som od septembra 2014 do konca novembra 2015. Momentálne som nezamestnaná.dala by sa mi zachrániť materská dovolenka Z predošlej práce, ak by ma niekto zamestnal na dohodu napríklad len na mesiac A potom by som išla na rizikové tehotenstvo?ďakujem vám za odpovede
Takže keď po 3 mesiacoch A pol by som šla na rizikové, čiže by som dostala PN Z hrubého príjmu nového zamestnania A nasledovne aj materská by bola z nového zamestnania...

@bejkar Aj PN aj MD sa ti bude počítať z ročného vymeriavacieho základu za r.2015.