Rodičovská dovolenka a práca na dohodu
Dobrý deň, prosím o radu ...Poberám rodičovský príspevok a mám možnosť pracovať na dohodu, no neviem či o rodič. príspevok neprídem, prípadne aké povinnosti voči SP a ZP mi vzniknú, a či sa mi z mesačnej odmeny cca 130 eur budú strhávať aj nejaké odvody, alebo či bude za mna platiť len zamestnávateľ. Prípadne mám aj pozastavenú živnosť, mohla by som ju popri rod. príspevku obnoviť ? platila by som nejaké odvody? Ďakujem veľmi pekne
@evittam tiez pozeram, ze sa vyznas v problematike. Som na rd a pracovny pomer trva. V ramci bytovky chcu aby som robila dovernika, robi sa to cez prikaznu zmluvu, ale platia sa vsetky odvody ako u zamestnanca. Je to vsak prijem len cca 100 eur brutto. Mam obavu, ci ma to hejak neposkodi, ak bybsa nedajboze stalo, ze po skonceni RD by ma prepustili v mojej normal v praci. Z coho by sa mi pocitala podpora.
Vopred dakujem za pomoc
@jankastubka Pokial su platene odvody na PvN tak podpora by sa ti počítala z tych 100Eur.
@evittam dakujem a bolo by to tak aj v pripade, keby mi v praci preplatili vladtne dovolenku v jeden den a az nasledne ukoncili pracovny pomer?
Este v inej diskusii som citala, ze ak by islo o nepravidelny prijem, tak sa neplatia odvody na podporu v nezamestnanosti. Nevies prosim ake znaky to musi splnat sby sa to nepovazovalo za nepravidelny prijem? Dakujem
@jankastubka Ano bolo. No spytaj sa na mzdovom aka je to dohoda alebo sa pozri na vyplatnu pasku tam su uvedene odvody.
@evittam oki dakujem.
@jankastubka Za málo.
Poradite mi,prosim?Dohoda pocas RD na 7 dni,v rozsahu 30 hodin.Musim sa niekde prihlasovat?Dakujem za rady.
@evittam
@nathalie111 Odhlasis sa na SP z dôchodkového poistenia a po dohode zase prihlasis.
@evittam dakujem..a cisto teoreticky..co by sa stalo,keby sa neodhlasim?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som na RD a oslovila ma firma v ktorej som pracovala pred nastupom na MD aby som im v januári 2018 vypomohla počas asi 1-2týžďnov, s tým že mi ponukaju za 1tyz. tolko co som normalne zarobila za mesiac. Ale mám dilemu či im vypomôcť (peniazky by sa zisli) lebo sa bojim aby mi to niečo neovyplyvnilo, lebo by som chcela mat o rok (2018) babatko. a zaroveň či mi to nemôže nejako negativne ovplyvniť davku v nezamestnanosti po skončeni RD lebo do prace sa tam uz určite varacať nebudem. dakujem za radu.
@nathalie111 Cisto prakticky by si bolq aj poistencom statu aj zamestnanec a nesedelo by to. Do budúcna problém v SP.
@evittam na nahlasenie zmeny je tusim 8 dni...ked mam tu dohodu od pondelka do nedele(9.10-15.10),mozem odhlasenie aj znovuprihlasenie vybavit naraz, v pondelok 16.10?
Budem vyplnat Registracny list FO a oznacim tam datum vzniku a potom zaniku prerusenia?Dakujem za pomoc.😉
@nathalie111 Malo by sa to aj tak dat. Urcite ti povie na SP.
@evittam Neviete mi prosím poradiť vy?
"Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som na RD a oslovila ma firma v ktorej som pracovala pred nastupom na MD aby som im v januári 2018 vypomohla počas asi 1-2týžďnov, s tým že mi ponukaju za 1tyz. tolko co som normalne zarobila za mesiac. Ale mám dilemu či im vypomôcť (peniazky by sa zisli) lebo sa bojim aby mi to niečo neovyplyvnilo, lebo by som chcela mat o rok (2018) babatko. a zaroveň či mi to nemôže nejako negativne ovplyvniť davku v nezamestnanosti po skončeni RD lebo do prace sa tam uz určite varacať nebudem. dakujem za radu."
ďakujem za každu radu
@evittam Dobrý večer idem si k vám po radu. v prvom rade aká je to dohoda s nepravidelným prijmom. Napr. som na rodičovskej a zároven som aj zamestnaná ale mám ponuku pracovať pre jednu firmu a snažíme sa nejak to spraviť tak aby som nemusela platiť odvody ani ja ani zamestnávateľ aby nadalej platil štát.
čo je pre mna výhodnejšie založiť si živnosť alebo tú dohodu s nepravidelným príjmom. dakujem
@miroslavka13 Zamestnavatel a aj ty bude odvody platit vzdy. Len pri dohode na nepravidelný príjem sa neplatia odvody na NP a PvN. Co sa tyka zivnosti - moze ti vzniknúť nedoplatok na ZP.
Ale neda mi to. Ľudia chcú v dnesnej dobe sociálne davky, pracovať a este aj aby za nich vsetko platil stat. Potom,ze to tu tak vyzera ako to tu vyzerá. Musela som.😊😉
Ahojte baby, chcem sa Vás poprosit o radu. Moj manzel je na rodicovskej dovolenke. Do povodneho zamestnania sa uz nechce vrátit. Od zajtra ide pracovat na dohodu. ale papiere este nemá u seba. Kolko moze pracovat(hodiny aj peniaze)? je to limitované?musi ist do sp sa odhlásit dochodkové poistenie v takomto pripade? maly uz od pondelka chodi do jasli, ale nevieme poziadat o prispevok, nakolko vtedy by manzel musel dat vypoved v zamestnani...Keby som ja poziadala o prispevok, on by musel poziadat o odnatie rodicovského. Mal by nárok na príspevok nezamestnanosti? Dakujem.
@evittam ahoj, moju situaciu som este pre istotu preverovala na socialnej poistovni. A celkom ma prekvapila ich odpoved. Ze ak je pocas rodicovskej dovolenky prijem bud z dohody alebo aj prikaznej zmluvy a po skonceni rd by ma prepustili, tak ze sa zistuje, aky by som mala vymeriavaci zaklada pred rd, a aky by mi vysiel z dohody a porovnava sa a davka sa vraj vyplaca z toho, ktory je vyssi.
Musi byt splnena podmienka, ze pracovny pomer pocas celej rd trval. Ze 2 roky pred tym nez sa stane clovek nezamestnanym nesmie cerpat dovolenku ani byt na materskej dovolenke.
Na zaver mi vsak napisala, ze toto mi popisala momentalny stav podla legislativy, a ze zakon o socialnom zabezpeceni sa casto meni, takze mi nevie garantovat ako to bude v roku 2019, kedy mi skonci RD.
Tak ja len posuvam info.
Skoda tejto pravnej neistoty v nasom state. Podla aktualnej legislativy by mi nemusela dohoda poskodit, no ale aby sa clovek spolahol, ci to tak bude aj za 2 roky. 🙂
Ahoj, poprosím aj ja o radu k danej téme...
Momentálne som na predĺženej RD so synom kvôli zhoršenému zdravotnému stavu a mám možnosť zamestnať sa na dohodu. Ohrozí podpísanie dohody počas predĺženej RD poberanie rodičovského príspevku? Podľa dohody mám odpracovať 6 hod. denne (pondelok-piatok), to znamená že by to mala byť dohoda s pravidelným príjmom, z ktorého mi bude zamestnávateľ odvádzať všetky odvody? Alebo mi to bude hradiť štát keďže budem poberať RP pokiaľ je tá možnosť? Dnes mi zamestnávateľ navrhol, že môžeme podpísať aj dohodu len na pár hodín týždenne s minimálnym mesačným príjmom, alebo je pre mňa výhodnejšie podpísať dohodu s nepravidelným mesačným príjmom. Neviem ako mám postupovať a čo je pre mňa výhodnejšie ...
Tiež by ma zaujímalo, ako táto dohoda ovplyvní do budúcna keď skončím s poberaním RP môj príjem. Ak by som skončila dohodu budúci rok v júni 2018 a predĺžená RD mi skončí v októbri 2018, z čoho mi bude vypočítaná podpora v nezamestnanosti, keď som do konca októbra 2016 bola vedená ako zamestanec na TPP aj počas rodičovskej dovolenky? Ovplyvní dohoda s pravidelným mesačným príjmom výšku podpory v nezamestnanosti? alebo je výhodnejšia v tomto ohľade dohoda s nepravidelným mesačným príjmom?
Vopred ďakujem za radu 🙂
@silviacs19 Tvoj povodny PP skoncil v oktobri 2016? Ktorého októbra-ak napr. 31.10.2016 tak narok na podporu (ak bol) mas len do 31.10.2017.
@silviacs19 Cize na ďalšiu podporu mas narok az ked znovu splnis podmienky naroku t.j.730dni PvN za posledne 3roky pred evidenciou ako nezamestnana. To znamena,ze ak si mala narok na podporu z predchádzajúceho zamestnania a si ju necerpala-tvoj problém a musis znovu splnit podmienky naroku.
@evittam prosim ta este o radu. Ako je to s tym odkladom do zdravotky v pripade zivnosti ak som aj na RD. A ako mi moze vzniknut nedoplatok? Ide o to ze popri RD mam moznost si trosku privirobit ale nejedna sa o zavratne sumy cca 200 eur mesacne mozno aj menej a ak mam z toho platit 61 eur zdravotke tak to je dost o nicom.
@miroslavka13 Na akú zmluvu budeš zamestnaná
@evittam zamestnavatel chce aby som mala zivnost takze zivnost
Poprosím O radu.. Som na Rd A mám možnosť si privyrobiť V u iného zamestnávateľa na dohodu. Čo musím spraviť A kam zájsť sa odhlásiť prihlásiť. .musím to oznámiť aj v mojej práci že budem pracovať počas rd na dohodu U iného zamestnávateľa? Nepridem O rodičovský? Ďakujem za rady
@miroslavka13 No tak z tých 200Eur ti vyjde nedoplatok. Minimálne odvody su ako pises 61Eur...

@stale_usmiata Ty uz nebudeš na RD ale zamestnana. Na SP sa odhlasis od 13.10. Mozes ist aj neskor.