icon

Rodičovská dovolenka: Ako predĺžiť podporu?

zuzanka66
5. apr 2024

RD na deti, ktoré neboli prijaté do MŠ (po dovŕšení 3r) kedy je najlepšie podat žiadosť do MŠ

Ahojte. Skúsim 😛 ..Môj syn bude mat 29.augusta 2024- 3 roky . Ja ešte nemám istotu či má vezmu do prace. Mám sľúbené tak 50na50 . Lenže jedna sa o to že keď nenastúpim do prace,nepotrebujem ani to aby syn isiel do MŠ. Chcem vedieť či je lepšie podat ziadost do mestskej MS napr v case zápisu (t.j. nejak začiatkom maja) alebo až niekedy pred koncom maja (zo zákona je podávanie až do konca maja) aby ho teda NEPRIJALI a ja by som mohla poberať ten predĺžený RD.

P.S: chcem podotknúť že nemám v plane sedieť doma na zadku a ,,zneužívať “ štátny rozpočet😅ak ma vezmu do roboty,syna by som dala do akejkoľvek obecnej MŠ v okolici .
Dakujem

zuzanaete
5. apr 2024

U nas sa neberie do uvahy termin podania prihlasky. Dolezite su ine kriteria a kapacita skolky.

mogaa
5. apr 2024

@zuzanka66 ono je to dvojsečná zbraň takto kalkulovať, lebo čo ak ti dieťa neprijmú a prácu mať budeš......niektoré škôlky idú podľa dátumov narodenia a je jedno či dáš príhlášku ako prvá alebo posledná....

mamina7070
5. apr 2024

datum na prihlaske nerozhoduje oni skolektuju prihlasky a idu podla veku

alenah31
5. apr 2024

@zuzanka66 našťastie aj na takéto prípady mysleli - ak chceš RP pre nerijatie dieťaťa do spádovej MŠ máš povinnosť podať prihlášku najskôr 1.5. najneskôr do 31.5.Len vtedy - ak ti dieťa s kapacitných dôvodov nevezmú - môžeš žiadať o predĺžený RP. Zriaďovateľ až po tomto termíne bude rozhodovať o prijatí/neprijatí, najneskôr do 30.6.
Citujem:
"Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od troch rokov veku dieťaťa do spádovej štátnej materskej školy pre nasledujúci školský rok podáva oprávnená osoba v zmysle § 59 ods. 4 školského zákona, vždy v období od 01. mája do 31. mája.
Nárok na rodičovský príspevok z dôvodu neprijatia do spádovej MŠ vzniká na dieťa od troch rokov, ktoré 3 roky veku dovŕšilo najneskôr do 31.8 v roku, v ktorom rodič podal žiadosť o prijatie do MŠ."

matullienka
5. apr 2024

A ak ťa nevezmú do roboty tak ty si nemieniš druhú robotu hľadať? Raz darmo je ale mňa nepresvedčíš, že chceš pracovať. Ako si chceš hľadať robotu keď bude malý doma?

zuzanka66
autor
5. apr 2024

@matullienka niekto spomínal že si hľadám iba jedno pracovne miesto ? Alebo máš potrebu ma poučovať ? Nemusím ta o ničom presviedčať,staraj sa o seba !

zuzanka66
autor
5. apr 2024

@mogaa ešte ako som spomínala obecne školky ..

mamina7070
5. apr 2024

@zuzanka66 je velka pravdepodobnost ze ti ho zoberu do spadovej skolky takze velmi nepocitaj s prispevkom 😉

zuzanka66
autor
5. apr 2024

@mamina7070 mame len jednu spádovú MS

matkahelka
5. apr 2024

@zuzanka66 chces dat dieta na Heckovu? tam ti cerstvo 3rocne dieta nevezmu, bola som sa pytat osobne, ako su na tom s kapacitami a naplnia ich detmi narodenymi do max maja.
a odpovedam na otazku - je uplne jedno, kedy prihlasku podas, ci 1.ci 15.ci 30. maja. nerozhoduje datum podania prihlasky, ale datum narodenia dietata, co v tomto pripade je v tvoj prospech.