Rodičovská dovolenka s tretím dieťaťom
Ahojte, som na rodicovskej, plne si uvedomujem, ze 6 rocna materska dovolenka nebude pre zamestnavatelov nic vabne, zvlast ked budem musiet zacat od nuly, ale rada by som mala este jedno dieta a neviem sa rozhodnut ci tu matersku teda potiahnut, alebo sa pokusit zacat a hladat pracu, /co samozrejme v dnesnej dobe nebude lahke/ skolit sa atd. a za 3 roky ist opat na matersku... Aky je vas nazor?
PS: Potrebujem len nestranny pohlad, rozhodnem sa samozrejme sama 😉
@celasapremenim predpokladam ze nemas na starosti vyber zamestnancov🙂
Prepac ale nepoznam nikoho kto by dal prednost matke s 3mi malymi detmi pred absolventom, hlavne ked ta matka nikdy nepracovala... ako ty mas mozne superzdrave a zazracne deti, ja mam normalne a za mesiac najmenej dokopy tyzden pracujem z domu kvoli ich soplikom ci roznym terminom, o pocte roznych vystupeni ani nehovorim...
@celasapremenim
v tomto musim suhlasit s @dai - nepoznam tiez taky pripad...a coraz castejsie vnimam, ze najst si normalnu pracu maju aj ludia bezdetni, a tym nemyslim len zeny... ale aj muzov... Velmi vela ludi (myslim fakt sikovnych) po skole si najde pracu neraz az po 5-6 mesiacoch..pripadne aj viac..a to teraz myslim Bratislavu... a ludi, co si huzevnati a ochotni kmitat od rana do noci....
@sardinka333 no presne take nieco mam v plane, ze ja tu budem pre rodinu zatial. Neviem co presne myslis tym, ze sa popri materskej da kadeco, lebo ja som rada, ze stiham domacnost, deti.. ale samozrejme ked sa da, online studujem jazyk, aby som celkom neosprostela. Ekonomicke veci, kedze sa kazdu chvilu menia je tazko sa ucit, ale aj tam zabrdnem, ked sa chvila najde. tak celkom necakam na holuby do huby. Problem je, ze nemozem ohurit praxou, lebo je fakt, ze ju nemam. Sice som malicko pred nastupom na MD pracovala ako dievca pre vsetko, ale nebolo to ani rok, takze nic.
@celasapremenim nuz ja som kedysi mala tiez take ruzove ocakavania od maminiek, no uz nemam...ja si myslim, ze prave ti absolventi su asi lepsia volba a tvarnejsi, bez zlozvykov a obcas nemaju problem urobit aj nieco naviac....
@mima4 no neviem či huževanatí a ochotní kmitat od rana do noci si nemozu najst pracu v BA, bezdetní, šikovní......samozrejme nepoznám tých ludí to je pravda, ale skor su ludia aj často prieberčiví a maju nereálne očakávania.
Vela závisí od toho v akom odbore pracujete...uprimne ja ked som počula čo robia v ludmi v IBMke tak dakujem neprosim, otrocke spoločnosti..ale tak to je o inom.
V humanitných odboroch nevidím problém, ale je pravda, že tam nie su často také peniaze a kariera. Uprimne často počujem že ani v tých bankách, poistovniach to nie je žiadne terno....a nie každý chce byť nejaky menezer a vedu ci pracovník, ja by som nechcela byť ani keby mi to nukali ked vidim našu veducu čo má roboty a nervov. Samozrejme ak by ma donutili finančné okolnosti tak by som musela o zmene zamestnania a pozicie uvažovať.
@ewisam myslela som to tak, že možno by si si mohla urobiť nejaky ekonomický ,,kurz,, školenie, študium...(v ekonomike sa nevyznám priznavam🙂) proste niečo čo by si zvladala, ja som si chcela doplniť vzdelanie a snažila som sa tomu nenasilne ale jasne prisposobiť aj svoje domace a rodinne povinnosti. Ved som bola doma tak som si hovorila, že kolke študuju, su zamestnane plus deti domacnost a ja by som to neskusila? Je ale pravda, že to chce trochu aj organizáciu a doslednosť. Zistila som, že vela času ,,preflakam,, možno sa to nezda, ale tu internet, tu kavička, tu serialik...ved som mala čas a nič ma nenahanalo a či to spravim o hodinu alebo dve bolo aj jedno. Nehovorim že je to tvoj pripad to hovorím o sebe. Jednoducho rano vstať a naplanovať si čo dnes je prioritou a čo chcem stihnut - realne. Ked som išla s malou na ihrisko v skuškovom období, tak s poznamkami, sadla som si na lavičku alebo hupala malu a čitala učivo ku skuške, doma som jej dala obed a do postele a zase som si to prečítala, poznámky som si nechala na kuchynskom pulte a ked som išla niekedy okolo tak som si len prečitala napr. poučku, nejake delenie....Večer deti išli nekompromisne o 20:00 spať...žiadne uspavanie dve hodiny. Zase neboli to batolatá - dcera mala 2 roky, syn 5. Najesť, umyť, rozpravočka a pusa a šmitec....a ja zase na gauči s poznamkami. NIekomu to možno pride ,,kruté,, ale proste mali sme určitý režim, nie sparťanský ale skor take zasady, jednoducho ono sa to bez určitej organizácie asi nedá.
@amouramour podla mna to závisí od konkretneho človeka, aký je....absolventi su ako vietor, raz tu raz tam...kamoška ma obchod Yves Rocher a už je nešťastná ako ,,zaučí,, a kočka jej do pol roka odíde....a zase odznova budovať si doveru k človeku a zaučať ho. Ja som sa na pracovisku tuším ani nestretla s tým že by bol problém ak OBČAS treba urobiť niečo navyše... s usmevom spravim. Lenže často je problém aj v zamestnávateľoch - ako dnes kočky robili po pracovnej dobe, cez noc aj v sobotu, mali sme akciu ,,noc v škole,, ktorá bola organizačne naozaj nad ramec bežných povinností...a nakoniec sa dozvedeli že maju narok len na volno, peniaze si narokovať nemožu nedostanu ani pripatok za sobotu. Tak aka je to motivácia pracovať navyše? Nulová...a to sa deje takmer nonstop. Robíš navyše a prd z toho máš...česť výnimkám samozrejme. Takže všetko má aj druhu stranu mince.
@kacena4 klobuk dole...
Mne stačili prednášky ,,Náhradná rodinná a inštitucionálna starostlivosť,, u Škovieru...a je mi jasné, že toto je drina. Spolužiačka zhanala profi rodičov lebo je riaditelkou domova a veru netrufala by som si. Ale možno sa podceňujem... 😀 😀 Každopádne máš moj obdiv.
@sardinka333 mozno ty to vidis inak...co je OK, ale ja tieto veci v poslednej dobe vnimam nie dost ruzovo... a napr. v BA je mega konkurencia ludi, neraz velmi vzdelanych, jazykovo zdatnych, s dobrym vzdelanim (prepac... tymto nemyslim humanitne smery...), neraz po absolvovanim x pobytov ako erasmuz atd... a nie lahko sa im hlada praca.... Takmer vsade x kol vyberu, velmi caste su testy vsehodruhov (pravdaze v anglictine)... pohovory bezne v cudzom jazyku... a stale ochota trcat od nevidim do nevidim v praci... Ono je super mat kurz, urcite lepsie ako hliviet na zadku, ale uprimne - zamestnavatelov to az tak "neposadi do stolicky"..podobne ako absolvovanie VS, beru to, ze to ma dnes kazdy...ako keby si mala vediet pisat a citat.
A hlavne, zamestnavatelia VS diplom a x kurzov bez praxe vnimaju - CV rovno do kosa... teda ked clovek velmi vela rokov je bez zamestnania. Co zamestnavatela pri pohovore zaujima, su kompetencie cloveka, realne skusenosti, realne riesene problemy... jeho doterajsie uspechy v danej oblasti... a s prepacenim, milion skoleni, kurzov si moze spravit hocikto... preto to nie je az tak smerodajne...
Za seba, za nasu firmu mozem povedat... ze najmenej sa nam osvedcili celkovo ludia, co maju viac ako jeden titul..obycajne tazki teoretici... prakticky nepouzitelni... nedokazali pochopit realitu... vediet reflektovat aktualne problemy... veci... pretoze x rokov stravili prijimanim mega zbytocnych informacii...
@mima4 no, mas skutocne pravdu s tymi tazkymi teoretikmi
najma matfyzaci maju dost, nieco teoreticky nacrtnu a ked sa to ma preniest do praxe, mam taku skusenost, ze nielenze to nezvladaju, ale este ani nedokazu pracovat s dalsimi ludmi, takze cely napad je v keli
nehovoriac o ich prejavoch v beznej komunikacii
inak hentie pohovory, to je do koien, ja som takto vosla raz az po assessment centrum, nastastie som dostala ponuku zo starej roboty, ktoru som vzala, lebo som stale mala dojem, ze hoci uspejem, tak nemam nic v rukach a tahalo sa to mesiace, inde som zase mala pri konkurzoch taku skusenost, ze som nabehla cela nadsena na konkurz, ze zaujimava pozicia a postupne to tak zdegradovali, co sa tam presne robi, ze to vobec neboo realne to, co na zaciatku ponukli, po piatom kole som ich musela odmietnut, lebo to by som robila uplne nieco ine, ako co mi ponukli a to som nechcela
pohovory v cudzom jazyku, tak z toho mi je na sk nanic, lebo velakrat sa stane, ze ked uz pracujes, zistis, zeby ti stacili polovicne znalosti, ako pozadovali a vlastne zakrnies postupne, lebo jazyk treba pouzivat
dalsia skusenost je, ze kvoli setreniu vezmu na tazku poziciu (napr. hedging investicii vacsej fy) cloveka, co sa tvaril ze to vie a podliezol platovo) toho skolia, dupu a on na to vlastne nema, jasne ze poleti, len clovek je nasr. ze sa nedostal niekde, kde by to bolo fajn, len preto, ze neboli ochotni zaplatit tollko, kolko je pozicia skutocne hodna
v ba su vzdelani mladi ludia, ale vela bez skutocnej praxe, len ak ti pride aj niekto, kto tu prax ma, ako si to overis? ku nam nastupilo uz tolko velkych hub a ked sme videli, co z toho bolo v reali ha ha ha

@amouramour no ano, prax som mala, urcite som iny pripad....na druhej strane, v praxi.. ... zamestnavatelia niekedy volia ovela radsej slabsie zaplatit niekoho na par rokov, kym sa zabehne, ako zobrat skuseneho zamestnanca, ak vidia sikovnost u cloveka a ja fakt pochybujem, ze matka deti si neporadi v robote, ked si vezmes, co vsetko musis stihnut
to ja by som nebrala absolventa, co sa zatial staral o svoju rit, ale radsej takuto zenu po materskych prioritne