icon

Rodičovská dovolenka s tretím dieťaťom

ewisam
29. máj 2015

Ahojte, som na rodicovskej, plne si uvedomujem, ze 6 rocna materska dovolenka nebude pre zamestnavatelov nic vabne, zvlast ked budem musiet zacat od nuly, ale rada by som mala este jedno dieta a neviem sa rozhodnut ci tu matersku teda potiahnut, alebo sa pokusit zacat a hladat pracu, /co samozrejme v dnesnej dobe nebude lahke/ skolit sa atd. a za 3 roky ist opat na matersku... Aky je vas nazor?

PS: Potrebujem len nestranny pohlad, rozhodnem sa samozrejme sama 😉

Strana
z2
velkacica
29. máj 2015

9-ročná materská a po nej decko v predškolskom veku bude ešte menej vábnejšie

ichbinich
29. máj 2015

@ewisam
Podla mna zalezi v prvom rade o tvojho vzdelana a sanci v tvojom odbore. A samozrejme, ci mas prax. Lebo v istych oblastiach si jednoducho zberu inu zenu bez zavazkov, ale zase v niektorych oborch, zvlast, ak mas specializaciu, ta zoberu aj s troma detmi. Vseobecna odpoved neexistuje...
Mozno by bolo lepsie ist pracovat a pre tretie dieta sa rozhodnut neskor (ak to bude mozne ohladom na tvoj vek).

esterba
29. máj 2015

@ewisam ake mas povolanie?

ewisam
autor
29. máj 2015

@velkacica tebe by som poradila, nabrat odvahu a mat aspon jedno 😉

kacena4
29. máj 2015

@ewisam cafko zvlastna otazka vobec nic si nenapisala v akej oblasti a preco zrovna zacat od nuly. ja som aj popri rodicaku chodila na skolania, kurzy aby som "nechradla" v obore v ktorom som chcela pracovat. kludne mozes zacat pracovat aj skor nie az po 3 rokoch. vsetko to zalezi na tebe a zamestnavatelovi ako sa rozhodnes. a hlavne uvedom si v akom vekovom rozdiele budes mat potom deti ak by si pockala. ja mam prve po sebe a potom so 6rocnym rozdielom a nic moc ☹ starsi tu mladsiu odmietaju, nechcu ju do kolektivu uz si s nou nerozumeju. a tak je sama a musime sa jej viac venovat, kdesto ty starsi sa vzdy odhrali ako rovesnici. stale lutujem ze sme si k najmladsej nespravili aj 4te svoje biologicke nech ma "kamaratku" . takze moj nazor jednym vrzom deti naraz a potom sa mozes venovat praci popri rodicaku sa mozes aj vzdelavat, robit si kurzy.... a po skonceni rodicaku sup do prace. mne osobne velmi pomohlo materske centrum ziskala som tam velmi vela skusenosti a v zivotopise to dobre vyzeralo - akoze som aj pocas rodicaku nieco robila 😉 hoci to bolo dobrovolne ale nabehla si na pracovnu cinnosti a to sa rata. skus nieco podobne a daj si to do zivopisu. drzim palceky

loginexistuje
29. máj 2015

zavisi od veku vzdelania a tvojej praxe predtym .... ja som sa vracala po patrocnej RD / mala som predlzenu platenu RD/ a nasla som si pracu ihned ako som oslovila prvu firmu ... ale teda robila som na dohody na projektoch aj pocas RD, takze som mala dobre referencie a poznala som ludi.

ak pojdes teraz na dalsiu RD tak defacto len odsunies problem.... ale moznosti je viacero ... robit aj pocas RD, pripadne si doplnit kvalifikaciu ....

bonaqa2013
29. máj 2015

ja som doma už viac ako 9 rokov. A mám byť ešte do pol febr. počas tých rokov 3 deti a jedno má veľké zdrav. problémy takže ako to bude od febr. neviem.
Ja by som na tvojom mieste ešte riešila dieťa. Za ten čas bude alebo lepšie. alebo horšie - čo sa týka práce. Ale ja som taký ľahkovážnejnejší typ....

ewisam
autor
29. máj 2015

@ichbinich @esterba @kacena4 vystudovala som pedagogiku, ale svoju buducnost vidim inde, skor v nejakom ekonomickom zamerani... ale to ma caka este vela studia...a v obore som viac menej bez praxe a vek nuz nieje hamba 33

loginexistuje
29. máj 2015

tak zacinam s ekonomikou v 36 bez toho aby si mala aspon prax, kurzy je dost narocne .... ale zasa je to oblast co sa da robit i popri RD ... neviem ci si robila ... alebo robis v tejto oblasti ...

v oblasti pedagogiky to tiez uz nemusis mat jednoduche zacinat ako zacinajuci ucitel ... v takom veku ... ono je aj o ucitelske miesta dost bitka najma v regionoch...

ja by som asi urobila kompromis... teraz si skusila najst nejaku junior poziciu v ekonomickej oblasti ... zapracovat sa tak rok .... potom skusit otehotniet a robit to aj popri RD z domu ...

Este nemas tolko rokov, ze sa musis s tehotenstvom tak ponahlat...

ewisam
autor
29. máj 2015

@loginexistuje hm praca popri rd je fajn vec, len ja sa citim ako v bludnom kruhu... vsade pytaju prax, ktoru nemam a prax nemam kde ziskat, lebo ma nikde nechcu

loginexistuje
29. máj 2015

@ewisam a myslis ze po dalsich troch rokoch to bude lepsie.... tak sa skus zamestnat v skolstve... proste aspon nejaku prax.... budes mat...

dijefcatko
29. máj 2015

Tak ako píšu dievčatá vyššie, všetko závisí od tvojho vzdelania, odboru a v neposlednom rade aj snahy udržať sa v pracovnej kondícii. Ja som pred MD učila na výške, počas MD mi dekan nepredĺžil pracovnú zmluvu (bolo treba znížiť stavy, ja som bola najmladšia a MD mu hrala do kariet), takže som defacto bez práce. Na RD som 5. rok. Počas tohto obdobia som sa aktivizovala v materskom centre, začala sa venovať deťom, urobila som si rôzne kurzy, certifikát poradkyne pri dojčení a v mojej profesii som tiež nezaháľala a získala oprávnenie, ktoré sa mi postará o to, aby som sa prácou nemusela až tak trápiť. Preto som začala už teraz, aby som už po skončení RD mala kontakty. Nakoniec som teda rada, že sa na VŠ už nevrátim, ale budem sa musieť postaviť na vlastné nohy a budem pánom sama sebe. Plus "moje" detičky a materské centrum si ponechám ako psychohygienu 🙂 Deti mám teraz dve a chcem ešte tretie, takže je tu reálny predpoklad, že tiež budem ťahať 9 rokov rodičák 😵

esterba
29. máj 2015

@ewisam podľa mňa je to pri tvojom vzdelaní, povolaní a praxi z blata do kaluže (myslím to, či hľadať prácu teraz, alebo po ďalšom dieťati).

ewisam
autor
29. máj 2015

@esterba hm, toho som si vedoma, len sa uz chcem z toho "blata" vyhrabat 🙂

dai
29. máj 2015

@ewisam ovladas cudzie jazyky a si ochotna cestovat za pracou?

celasapremenim
29. máj 2015

normalne si potiahni tri materske a potom si najdes robotu
netrap sa dopredu, zeby si si nieco nenasla, alebo nezvladla
zvladnes vsetko a aj praca sa najde, prosiiiimta 🙂 uplne v pohode a v klude
a na tvojom mieste by som na ekonomiu nepresedlavala, ostan robit to, co si vystudovala, mozes robit aj v ms napr., naco mrhat energiou na uplny prehod na odbor, budes mat dve, alebo tri deti a popri tom studovat...akoze nehnevajte sa 🙂 ja viem, ze to tu mnohe zastavate, ale ak uz clovek vzdelanie ma, skor ho dobudovat, ako skocit do ineho
da sa aj podnikat, neskor s tym....letne vylety, tabory pre deti a podobne, s pedagogickym vzdelanim, preco nie
ked si zoberiem, aki idioti dokazu soferovat auto po plnom meste 🙂 tak my mamy manazerky rodin, zvladneme uplne vsetko

dai
29. máj 2015
amouramour
29. máj 2015

ak sa chces normalne zamestnat isla by som do prace teraz a tretie odlozila...uprimne uz beztak si doma strasne vela rokov. Co sa tyka prace budu ta brat ako absolventa bez praxe a s dvoma detmi...velmi tazka kombinacia

dijefcatko
29. máj 2015

@ewisam no, na tvojom mieste, keďže máš pedagogické vzdelanie, začnem aktivitou v MC. mnoho žien netuší, aké možnosti ponúka táto dobrovoľnícka práca. Tu môžeš tiež využiť svoju záľubu v ekonómii a nemusíš mať na to papier, ani prax, len to vedieť. Niektoré z centier by ťa určite privítalo s otvorenou náručou. Vždy potrebujeme robiť papiere... Popri tom si môžeš robiť nejaké kurzy z ekonómie. MC ti takto zabezpečí aj prax. Pri rôznych vybavovačkách sa dostaneš na mestský úrad, budeš s kdekým jednať, získať aj kontakty. Obzory sa ti otvoria aj iným smerom. Vyskúšaj, nič za to nedáš a MC je to miesto, kde ťa vždy privítajú s otvorenou náručou. A deti tiež! Veľa zdaru!

celasapremenim
29. máj 2015

@amouramour ja som bola doma 6 rokov a vobec mi to neprislo ako strasne vela
o nic som neprisla, ani o pracu

celasapremenim
29. máj 2015

@dijefcatko tohoto by som sa na jej mieste chytila 🙂 super rada

dai
29. máj 2015

@ewisam este si mi neodpovedala na otazky, v kazdom pripade by som ti tiez odporucila ist do prace, je obrovsky rozdiel pracovat s 2mi detmi a s 3mi... neviem ci tu zienky co tak optimisticky radia maju 3 deti... ja ti len za seba poviem, - mam dlhorocnu manazersku prax a 2 deti - je to niekedy o hubu ale nastastie mam muza s ktorym to dokazeme spolu nejak uhrat... teraz som cakala 3tie babatko o ktore som zial prisla - v kazdom pripade sa nan este chystame a dufam ze to vyjde... uz teraz sme sa ale s muzom bavili ze s 3mi detmi uz tuto pracu nebudem moct vykonavat... Ja mam skolacku a skolkara - a je to omnoho viac prace ako ked boli obaja len skolkary ( treba sa uz ucit, kruzky stihat, kopu vystupeni etc. )
si zober ze keby mas teraz 3tie dietatko tak by si vlastne nastupovala s cerstvym skolkarom ( samozrejme treba ratat vysoku chorobnost, budovanie imunity ), s cerstvym skolakom ( adaptacne obdobie v skole, nove povinnosti ) a so skolakom prave mozno riesiacim 8rocne gymnazium ( v 3tom rocniku zacina sa ucit druhy cudzi jazyk, zlozitejsie veci etc. ) - skus si tu situaciu len predstavit - ty rano vstavat aby si vsetko stihla - otazka je aku mate starostlivost v skole, v skolke - dokedy by ti vedeli deti postrazit... este praca ucitelky by relativne mohla byt ( logisticky super na tej istej skole ci skolke ako tvoje deti ) ale ekonomicka praca malokedy konci pred 17tou... samozrejme firmy davaju aj skratene uvaezky ci moznost home officu - ale len pre ludi s praxou☹

preco som sa ta pytala na jazyky - v mnohych nadnarodnych firmach beru aj cerstvych absolventov na pozicie kde sa k ekonomickych prepracujes aj bez praxe v tomto odbore - vaecsinou ale zacinas ako administrativny pracovnik, musis ovladat najmenej anglictinu na komunikativnej urovni ( kazdy dalsi jazyk sa pocita samozrejme ) - aj tam by to bolo tazke s 2mi malymi detmi v tvojom veku bez praxe ale nie nemozne ( platy su velmi priaznive najmae v IT - 1000 euro a vyssie nastupne )

sardinka333
29. máj 2015

Ak máš v srdci tužbu po dieťati ty aj tvoj partner tak ja by som do toho išla. Na MD sa da robiť tolko vecí...dieťatko trošku vyrastie z najväčšej piplačky a kludne sa možeš vzdelávať, robiť niečo čím nevypadneš ako tak z diania v robote. MOjom odbore sa len teším (pedagogika - školstvo) že budem mocť ist na školenie,ktoré by som asi len odsuvala kedže sklbiť pracu, deti, domacnosť nie je jednoduché, zaujali ma nejaké ,,kredity,, a takto by som si mohla zvyšiť kvalifikáciu a aj plat po navrate do práce a samozrejme aj ma tie temy zaujali aj z hladiska odbornosti. Ten čas tiež chcem využiť aj na to ,,dovzdelávanie,,. Všetko závisí aj od pristupu k veci...aj mne je trošku luto že zase vypadnem, nebudem klamať, ale na druhej strane viem že je to moje posledné dieťa a do 60tky či kedy pojdem do dochodku sa ešte narobíííím ako mula a snažím sa to pozerať aj tak, že ked som si prácu našla po 8 rokoch doma tak si ju najdem aj po 3 rokoch doma....netreba podliehať negativizmu, nikdy neviete kde na koho a čo narazíte a čo vám život prinesie ake ponuky hlavne ak sa snažíte a nečakate na padajuce holuby do ust. Mne tento postoj pomohol udržať si ake take sebavedomie na MD, že zvladnem všetko čo potrebujem zvladnuť a život mi nedá nič čo by som zvladnuť nedokazala ak skutočne chcem a som ochotná aj niečo pre to urobiť.

zltalienka
29. máj 2015

@ewisam ja som pred RD pracovala v ekonomickej oblasti a urcite neodporucam sa zamerat na ekonomicku oblast na 1 rok medzi RD a dalsou MD. Mne trvalo 3 roky po VS kym som bola schopna plne chapat suvislosti v ekonomike a ovladat, co vsetko potrebuje taky zivnostnik alebo sro. Bez vzdelania, bez praxe v oblasti Ta tazko zoberu, je vela ekonomov so skoncenou VS, mladych bedzdetnych, prisposobivych .... Ja som sa rozhodla pre 3 deticky zaradom, uz som doma 4. rok a este min. 2 budem 🙂 Ekonomicku oblast sledujem, ale tolko zmien sa neda pochopit do hlbky, a zas kym pojdem naspat do prace.. zas bude mnohe uplne inak. Na 1 rok sa isto neoplati ist do ekonomiky.

amouramour
29. máj 2015

@celasapremenim no to ti blahozelam asi robis v nejakej super oblasti alebo si mala velke stastie...autorka chcela uprimny nazor, ten som jej odkomunikovala, bohuzial. Uprimne aj ja ak by som si mala moznost si vybrat beriem automaticky zamestnanca s praxou nie niekoho kto bol 6 rokov doma, pravdepodobne aj stratil pracovne navyky, atd....

mima4
29. máj 2015

@ewisam
z pohladu zamestnania po tak vela rokoch bez prace (uz aj 6 rokov byt nezamestnanou je velmi vela) je to biednejsie ale da sa,..hlavne do vyroby na trojsmenne prevadzky vezmu hocikoho...

pokial vsak chces vykonavat odbornejsiu pracu... tak uz to nevidim tak pozitivne... 6 ci 9 rokov doma znamena stratit aj to vzdelanie, co si nadobudla... zamestnavatel uz ta nebere, ze mas napr. absolvovanu VS... proste rokmi doma vzdelanie straca vyznam

ewisam
autor
29. máj 2015

@dai takze ty mi radis, to dieta nemat... @mima4 @amouramour to mi je jasne , ze kazdym rokom doma vlastne "stracam" na pracovnych navykoch, ale na zaciatok ani nemam ambiciu byt hned manazerka, veduca ani nic podobne. Mne by naozaj stacila pozicia na polovicny uvazok, nejaka pomocna uctovnicka a pod. Druha vec je, ze to co zarobim, dam na skolku pre krpca a chlap argumentuje, ze to teda ani nemusim do prace chodit a zostat radsej s krpcom, lebo taku poziciu velmi tazko zozeniem, co ma ciastocne pravdu.
Dalsia vec je vekovy rozdiel medzi detmi, ale to tu rozoberat nebudem. Takze vidim to tak, ze bud alebo, co sa mi velmi nepaci...

dai
29. máj 2015

@ewisam ja ti neradim dieta nemat, sama ti pisem ze tiez 3tie chcem... len ti popisujem ako to vyzera ked mas 2 deti a si zamestnana...
ono ten polovicny uvaezok sa zial da dostat len vo velmi malo firmach a obycajne ho dostanu osvedceny pracovnici kde sef uz vie ze co zato dostane☹

janickacrazy
29. máj 2015

@ewisam Ja by som na tvojom mieste išla do práce aspon na rok, dva a potom riešila dieťa. A to nemáš žiadnu prax vobec alebo len v ekonomickej oblasti? Aj ľudia s praxou a ovládaním jazyka si hladajú dnes prácu v ekonomickej oblasti dosť ťažko, viem z vlastnej skúsenosti hlavne ak už sú deti, nie je to jednoduché. Vekový rozdiel u detí nie je nikdy ideálny, všetko má svoje výhody aj nevýhody. ja mám medzi synmi rozdiel 11 rokov a veľmi si to pochvalujem, starší malého aj prebalil, postrážil, ked som potrebovala niekam odísť, dá sa nanho spoľahnúť a malého nemusím všade vláčiť so sebou. Teraz čakáme tretie bábo a rozdiel bude 5 rokov. Ked druhý pojde do školy, ešte budem doma na RD, čo mi vyhovuje, aspon budem mať čas sa mu v prvej triede venovať. treba si to nejak rozumne naplánovať. Držím palce.

sardinka333
29. máj 2015

@ewisam či niečo ,,strácaš,, je vecou pohladu....možeš aj vela získať, závisí to od teba ako si to zorganizuješ, aké bude dieťatko. Zase aj to dieťatko potrebuje prvé mesiace svoje a treba si ho užiť, tie chvile sa nevratia... 🙂 Podla mna otázka je či sa vyslovene chystáš ,,robiť,, kariéru a ponahlaš sa z MD niekde pracovať...alebo si to možete dovoliť tak, že manžel ma finančne dobru prácu a ty možeš pracovať na pol uväzku. My to tak doma mame - ja robím čo ma baví ale neuživý nás len ,,,pomože rozpočtu,, a som viac k dispozícií rodine, deťom ak su choré, domácnosti pretože manžel koli práci nemá tolko času a preto som rada ked je doma a venuje sa mne a deťom akoby som ho mala nahanať do upratovania a nakupov. Proste jeden z nás musi byť k dispozícií viac tej rodine hlavne ak su deti menšie. To ale neznamená, že teraz musím nutne stratiť ,,pracovné návyky,, a uplne osprostieť lebo som na MD. Ja mám známu čo bola 17 rokov na MD...má 7 detí!!! Vyštudovala farmáciu a najprv išla na ,,štvrtinový,, uväzok..potom polovica a neviem či teraz nerobí normálne. A nabehla do toho. Takže toto su pre mna priklady ako sa to da a nie mrnčanie ako ,,ma nikto nebude chcieť,, lebo bla bla...ja sa nemienim porovnavať s tými, ktorých ,,nechceli,, a ani sa nemienim poddať skepse, že to nepojde. Pojde to a hotovo.

Strana
z2