Rodičovská, materská a rodičovská po sebe
Ahojte 🙂 skúsenejsie asi mi budete vedieť odpovedat na niektoré otázky.
Celý minulý rok 2017 som bola na materskej a na rodičovskej, pracovný pomer trvá. Teraz od 2/18 do 9/18 je muž na materskej, ja nepoberám rodičovský príspevok. Ale keďže som opäť tehu, požiadala som zamestnávatela, že o mesiac (4/18) sa chcem vrátiť do roboty, vyberiem asi 5dní dovolenky a následne pojdem na PN kvoli rizikovému tehu (2xpotrat)
Vyjde mi maximálna PN a následne skoro maximálna materská od 10/18.
Moje otázky sú:
- od 8/18 ked muzovi skoncí materká a ja budem na PN si môžem zas poziadat UPSVAR o rodicovský príspevok kým nenastúpim na materskú??
- ak by náhodou aj toto tehu skocilo skor :( a podarí sa mi otehotnieť až neskor a na materskú nastúpiť až na budúci rok 2019 - z coho mi ju budú pocítať?
Teraz nastupujem v 2018 a kedze minulý rok bola len materská a rodicák rátajú mi ju z platu bez zmluvy 1730e. Ale tento rok budem mat 5 dní dovolenky a následne PN..
Ďakujem za rady
@zalka, @evitamm, dobry den dievcata, mozem poprosit o radu?
S prvym babom som bola najprv pn od 10/16 do nastupu na matersku 4/17, od 11/17 som na rodicovskej, planujeme druhe babo(moznost otehotnenia este do konca roka) a je pravdepodobne ze opat pojdem na pn z rodicovskej a tak na matersku. Moja otazka znie, z coho mi budu pocitat matersku ak pojdem na pn, je dolezite ci budem pn este teraz v 2018, alebo az 1/19 a tym padom budem mat cely rok 2018 len rodicovsky. Alebo treba cerpat dovolenku? Alebo co by ste mi poradili, aby som nesla dole s materskou? Ak schvalia novu matersku od 1/19 pri retazovom porode by zena nemala ist nizsie s materskou ako bola pri prvom dietati, plati to aj pri pn? Dakujem krasne
@martuska2 áno, ak čerpeš tento rok dovolenku, a ideš potom na PN , tak PN sa ráta z predpokladaného príjmu tj. čo ti mzdárka potvrdí, ale v roku 2019 ak by začala PN alebo MD tak v tvojom prípade sa bude rátať z toho jedného dna čo si bola na dovolenke ak iné dni neodpracuješ tento rok