Rodičovská mi končí a syna mám doma

inusa22
12. okt 2015

ahojte, v decembri mi končí rodičovská, ale syna mi nevzali do škôlky, že až od septembra budúceho roku, počas rodičovskej sa zrušila firma v ktorej som pracovala a dostala som výpoveď 31.4.2015. Mám aj nejakú inú možnosť ako ísť na úrad práce a poberať podporu ? ďakujem

moni244
12. okt 2015

@inusa22 myslim, ze ina moznost nie je, ak nema nepriaznivy zdravotny stav, tak ti ine neostava

monicm
12. okt 2015

@inusa22 Úrad práce, alebo neplatená rodičovská (teda, ak táto možnosť ešte stále je, lebo už strácam prehľad 😀 ), alebo si sama platiť odvody.

siska53
12. okt 2015

@inusa22 moj postup by bol asi urad prace a ak by som si nenasla do konca poberania podpory pracu a museli by ma z nejakych dovodov vyradit tak neplatena rodicovska.
@monicm stale je moznoat byt na neplatenej.

monicm
12. okt 2015

@siska53 Ok, ja len že sa to občas tak rýchlo mení, že strácam prehľad, čo je aktuálne, vždy si veci zisťujem, až keď to súrne potrebujem. 😀

siska53
12. okt 2015

@monicm vsak to asi kazdy,tak robi.🙂

lusyke
12. okt 2015

@inusa22 ja som na tom rovnako. Tiez malu nevzali do skolky. 3 roky bude mat v aprili. V susednej dedine nam povedali ze by ju vzali hned keby uz mala 3 roky teraz pretoze maju volne miesta kvoli detom co sa odstahovali ale inak maju stav plny a v aprili sa vraj mame prist spytat ci sa nahodou neuvolni miesto. No nic nam nezarucili, takze sme bez skolky a sama neviem co robit. Asi ju vezmu az od septembra. Blba situacia...je to zly system.

siska53
12. okt 2015

@lusyke ja som.musela dat malu do sukromnej na 3mesiace,cez leto bola s mojimi rodicmi (aj syn,lebo vsak skolka cez august zavreta a v juli bol po operacii nosnej mandle,ochorel a tak chodil len cxa 2tyzdne,tak sme ani malu nedavali kedze aj tak skolku nedobre prijala).. Az od septembra sa dostala do statnej.
A to nam este rok predtym nevzali 4,5r.,az dodatocne. Inak by som si nemohla ani hladat pracu (teda,v tom case som si myslela,ze nastupit spat do povodnej),lebo platit dve miesta v sukromnej skolke by sme.nezvladli.
Takze ano,blba situacia.. Ale mozno budete mat stastie. Skor este zvyknu brat v januari.. Ale v takych mesiacoch ako je marec-april je velmi mala sanca.

lusyke
13. okt 2015

@siska53 sukromnu skolku si nemozme dovolit a moji rodicia byvaju 200km od nas. K svokre neprichadza do uvahy...uvidim co bude ale asi budem musiet pracovat len z domu ale to nieje bohvieaky prijem. Najlepsie to maju mamicky co maju deti narodene v lete alebo na jesen. Tie deti zoberu do skolky hned. Pripada mi to nefer voci zimnym a jarnym detickam. Zaujimalo by ma co robia take matky ktore maju zimne alebo jarne dieta a su bez muza ktory by ich zivil a nemaju ani ziadnu rodinu ktora by im pomohla ci uz financne alebo so strazenim deti. To naozaj nechapem..Teraz je tak blba doba. Kedysi vzali dieta do skolky hned, proste dosiahlo vek tak islo do skolky...ci uz bol januar alebo jun....miesto bolo vzdy.

ammellia
13. okt 2015

@lusyke vsetky deti by sa mali rodit 31.8. :D :D

meluela
13. okt 2015

@lusyke este je jedno oficialne riesenie ... spytaj sa v mestskych jasliach ci nahodou nemaju volne miesto. maju tam aj deticky nad 3r co este nie su v skolke a napr. v ba maju tieto deti o nieco nizsi poplatok (http://www.socialne.zilina.sk/msu-mesta-zilina/...)
no ale samozrejme zalezi od dietata ci by pobyt v jasliach/skolke vobec zvladalo

meluela
13. okt 2015

@lusyke maju to aj v podmienkach, normalne sa plati 230e mesacne, po 3 roku do 31.8 kym moze ist do skolky uz len 90e mesacne http://www.zilina.sk/dokumenty/Nariadenia_20150...
len ci je volne miesto ...

eeffka
13. okt 2015

@lusyke ja mam februarove dieta a do skolky nastupovala 1.3, takze to nie je o tom ze sa to neda....
da sa, len treba obehat cele mesto, resp inak si to vybavit , ale mozne to je

alietam
13. okt 2015

skusit tie jasle a ked nie tak daku opatrovatelku a ty najst si pracu ked nie pracu tak dohody.Alebo ako radia baby ked skonci rodicak tak kym ho nezoberu do skolky tak ist na neplatenu dovolenku potom si vybrat podporu a hladat potom pracu : ja mam obe deti zimne a zobrali mi este pred 3 narodeninami do statnej skolky

jolinka
13. okt 2015

podporu od UP nedostanes ak si bola 3 roky na MD, mozes ist na UP, s tym ze sa budes hlasit a budu ti platit zdravotne odvody co je okolo 57 eur, ak sa zaevidujes na UP, treba ist s papierom ze ta zaradili do evidencie na zdravotnu poistovnu aby ta zaevidovali ako poistenca statu z titulu evidenci na UP, a takisto ist na socialnu poistovnu kde ti tiez budu platit odvody ako poistenec statu.

cize v skratke, bud mozes byt na neplatenej rodicovskej dovolenke a odvody ti plati stat, alebo si evidovana na UP a odvody ti plati stat... cize nic neplatis ale ani ty nic nepoberas, Predlzena PLATENA rod. dovolenka do 6 rokov je len pri dietati so zdravotnymi problemami, co asi nemate.

inusa22
autor
13. okt 2015

@jolinka ahoj, ale ja budem dostávať aj podporu, keďže som bola zamestnaná do 31.4.2015, aj keď som bola na rodičovskej, či nie?

amouramour
13. okt 2015

@eeffka mozno tak v kosiciach, v ba never tomu

eeffka
13. okt 2015

@amouramour verim tomu...da sa vsetko, ked sa chce a to je o ludoch nie o meste.

lusyke
13. okt 2015

@meluela No len my nemame trvaly pobyt v Ziline cize nas sa tyka suma 230eur

@eeffka Skolky maju malo miesta pre deti z vlastych obci, nie to este pre deti z inych obci. Skolku co som spominala ze by ju tam vzali je novopostavena a beru deti z dvoch obci..Nase dediny spolu tak susedia ze su vlasne ako jedna..kde jedna konci hned zacina druha. Ale tato skolka je skor vynimka ze berie aj deti z vedlajsiej obce.

@ammellia hej bolo by to pre nas jednoduchsie 🙂 moja kamoska ma syna co je narodeny zaciatkom septembra...ta nebude mat problem.

amouramour
13. okt 2015

@eeffka jasne, ze si v ke zozenies lahko skolku, ked polovica vychodnarov zije tu...ano aj v ba zozenies, ked mas znamost alebo das uplatok...inak cisla nepustia, je tu vyrazne viac deti ako miest...logika🙂

lusyke
13. okt 2015

@eeffka pozri v nasej dedine je taky problem s mietami v skolke ze beru len polovicu deti. Ostatne maju smolu. Male deti 3 rocne by najradsej nebrali vobec. Mala sa riesit pristavba skolky ale akosi sa nic nedeje a asi najblizsie 3 roky sa ani diat nebude. A takychto skolok je na okoli vela. A verim tomu ze v Ba to maju este horsie. V Ke sa asi nerodi az tolko deti ako kedysi...predsa vela mladych odislo. (som tiez povodom Kosicanka)

jolinka
13. okt 2015

@inusa22 myslim ze ano ale este skus sa spytat na UP. podmienkou pre poskytnutie davky v nezamestnosti je to, ci si posledne 3 roky pred zaevidovanim na UP bola aspon 730 dni z toho cize 2 roky bola poistena v nezamestnanosti, do poistenia v nezamestnanosti sa rata aj cerpanie rodicovskej dovolenky pocas trvania pracovneho pomeru.

cize ked ti cely cas pocas RD trval pracovny pomer, tak by si mala mat narok na davku v nezamestnanosti

jolinka
13. okt 2015

ak
@inusa22 akurat pozeram ze v aprili si mala vypoved a v decembri ti konci rodicovska... v decembri ked pojdes na UP a oni ti vyrataju ze za posledne 3 roky si aspon 2 roky bola poistena v nezamestnanosti, tak na podporu budes mat narok. Myslim ze v aprili malo tvoje dieta min. 2 roky, /2 roky a 4 mesiace/ takze za tu dobu kym si nebola prepustena si bola poistena v nezamestnanosti, a teda tu dobu min. 2 roky poistenia splnas.

lebo v strankach soc. poistovne sa pise ze do poistenia v nezamestnanosti sa rada aj doba cerpania rod. dovolenky pocas trvania prac pomeru /len mi tu nestimuje, ci do toho ide alebo nejde aj prvych 6 mesiacov materskej dovolenky, lebo ked nie, to by ti chybali akurat 2 mesiace./

jolinka
13. okt 2015

@inusa22 v pripade ze by si narok na podporu nemala...tak mas 2 moznosti, bud byt evidovana na UP...s tym ze si bez podpory ale zaroven si neplatis zdravotne a socialne poistenie /si poistenec statu/ a samozrejme sa musis hlasit a dokladat aktivne hladanie prace .

alebo potom byt doma na neplatenej RD...kde je financne tak isto, nic nedostavas, nic neplatis, si poistenec statu z titulu celodennej starostlivosti o dieta do 6 rokov 😉 pri predlzenej RD sa ale nemusis nikde chodit hlasit a na urady pojdes az ked nastane zmena ...najdes si pracu a podobne.

inusa22
autor
13. okt 2015

a môže počas predĺženej rodičovskej chodiť dieťa do škôlky?

jolinka
13. okt 2015

@inusa22 moze ale len na pol dna 😉 ale poviem ti, velmi sa to nekontroluje. 😉

jolinka
13. okt 2015

@inusa22 ak chces dat dieta na cely den do MS tak potom sa radsej eviduj na UP, financne to mas rovnako, a ako evidovana na UP mozes mat dieta v skolke cely den.

adalea
13. okt 2015

@lusyke To nie je celkom tak, že jesenné deti nemajú problém. Moja bude mať o dva týždne 3 roky a tiež ju nevzali. Takže som na tom rovnako. A vraj nie je isté, že ju vezmú o rok. U nás je to úplná bieda, polovica detí bola odmietnutá, dokonca aj súkromné škôlky sú plné.

lusyke
13. okt 2015

@adalea no a to je presne ten extrem o ktorom som tiez pisala. U nas tiez neberu...Skolky su plne...hlavna vec ze sa plno skolok rusilo a zatvaralo, niektore zburali alebo v nich sidlia firmy. Zalezi od okresu ale asi plati ze cim viac na zapad, tym horsie.

inusa22
autor
13. okt 2015

Mne v škôlke povedali, že počas roka neprijímajú, takže až v septembri 😒

sardinka335
13. okt 2015

@eeffka a o znamostiach 🙂 a zase na druhej strane nebudem nosit dieťa do školky niekde do ,,kelu,, na druhy konec mesta, kde prejazdim na benzine polovicu platu a mrte času v zapchach presedime v aute.každý sa snazí niekde v blizkom okolí najst si školku to je fajn ze aj to dieťa moze vybrat v pripade potreby babka, ,,dedka,, ktorí napr. nešoferuju... 🙂