Rodičovská s prvým dieťaťom a nástup na materskú

verronicka
7. máj 2014

Ahojte maminky,
druhe babatko sa nam ma narodit ked strarsie bude vtedy mat cca 2,5r. Som zamestnana a ako to funguje...tak ako pri prvom? 6 tyzdnov pred porodom zacnem brat zase matersku toho cca pol roka? (vypocitany priemer zo zakladu?) a tym padom pada rodicak na to prve dieta ano? ktora mate taku skusenost? staci ked mi da lekar papier ze nastupujem na matersku to len odniest do prace a zacne mi chodit materska? 🙂 dakujem za kazdu radu 🙂

havana_frost
7. máj 2014

@verronicka presne ako pises, vyhladaj si tu retazovy porod.

rybarybata
7. máj 2014

@verronicka presne toto aj ja mam "problem" 🙂 ze ci sa mi materska vypocitava za posledny odpracovany kalendarny rok (u mna 2011)....ked zistis, das mi prosim vediet?

verronicka
autor
7. máj 2014

@rybarybata ked dostanem nejake odpovede tak dam info 🙂

rybarybata
7. máj 2014

@verronicka citaj https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/materska-rodicovska-opat-materska-2/ a tuto asi 7dma odpoved:
alex21 no musím vás uviesť na pravu mieru.
Ak si neprerušila zamestnanie ale stále si zamestnaná tak máš nárok na matersku dovolenku. Rodičovský príspevok sa ti stopuje a prechádzaš na materskú. Zamestnávatelovi oznámiš kedy más nastupiť na matersku a on musí vypísať potvrdenie do soc. poistovne kde ti uviedie predpokladaný zárobok. Najčastejšie to je taký, ktorý si mala pred odchodom na prvú materskú a z toho sa ti bude vyplácat aj druhá materská.

ale je to z roku 2007 tema, tak dozvie ci sa daco zmenilo, alebo nie

jasminet
7. máj 2014

@verronicka o stopnutie rodicaku musis informovat upsvar s potvrdenim zo socky, ze mas narok na matersku. inak budes musiet vratit peniaze. pozri si aj pripevok na opatrovanie dietata. do 6tyzdnov veku druheho dietata mas na neho narok - v podstate namiesto rodicaku na prve dieta... je to vo vyske 41€