Rodičovský príspevok a materská

aneta1243
18. jan 2023

Ahojte, chcem sa opýtať mám doma dvojicky ktoré majú 2 roky a za 3 mesiace porodim ďalšie dieťa. Chcem sa opýtať je to možné aby ja som poberala materskú + tehotenský príspevok a manžel by chodil do práce a poberal by rodičak na dvojičky? Mám známych ktoré majú 2 deti a matka bola na rodicaku a otec išiel s druhým na materskú. Potom mám známu čo keď jej dcérka mala 2 roky išla na pol roka do práce a popritom poberala aj rodičak. Tak chcela by som sa len tak informovať či v našom prípade sa to tak dá. Jasné že to budem zisťovať aj na úrade len viem aké milé žienky tam robia ! Že by ma hneď odbili, tak chcela by som vedieť či máme na to právo. Ďakujem za odpoveď

tinkavvv
18. jan 2023

@aneta1243 subeh materskej a rodicaku nie je mozny.
Manzel nemoze poziadat o matersku na dvojicky?

zojanka
18. jan 2023

@aneta1243
Do jednej rodiny môžu ísť súbežne iba dve materské (každý rodič s iným dieťaťom). Rodičák + materské nie. Ani rodičák + rodičák nie.

"Mám známych ktoré majú 2 deti a matka bola na rodicaku a otec išiel s druhým na materskú."
- toto sa nedá, pravdepodobne bola matka na materskej a muž na materskej s druhým. Ak aj mali rodičák + materskú, tak jedine tak že zamlčali informácie a rodičovský museli celý vrátiť keď systém vyhodil súbeh týchto dvoch dávok.

Popri rodičovskom sa môže pracovať, nemá to vplyv na dĺžku ani výšku vyplácania.

monika0202
18. jan 2023

@aneta1243 súbeh RP a materskej nie je možný, ale môzeš žiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa.

pondelok01
18. jan 2023

@zojanka takisto mohla byt matka doma na rodicovskej dovolenke, ale davku nepoberala, kym poberal otec materske. Ale suhlasim, ze matersku a rodicak by naraz poberat nemali.

lilinka88
18. jan 2023

Ako píšu vyššie, nie je možný súbeh rodičovského príspevku a materskej dovolenky. Ak by manželovi umožnili, môže ísť na materskú s dvojičkami. Prípadne je nová dávka otcovske - 14 dní na bábätko, môže vyčerpať po pôrode najneskôr do 6 týždňa bábätka. A prípadne potom ísť na materskú. S dvojičkami môže buď na dlhšiu alebo na dve klasicke 28 týždňov po sebe - najprv jedno, potom druhé z dvojičiek.
A ak tvoja kamarátka mala tak,že bola na rodicaku a manžel na materskej, tak určite nepovedala rodičovský príspevok nakoľko SP bez potvrdenia o tom,že matka nepoberá RP nevyplatí materské otcovi