Rodičovský príspevok a nástup do škôlky

marrya
15. apr 2013

baby prosim o radu mala mi ide ako 2 a 3/4 rocna do skolky od septembra,v januari ma 3.budem poberat nadalej rodicovsky prispevok do 3 rokov aj napriek tomu ze mi bude chodit do skolky???

andrejka1974
15. apr 2013

ano budes 🙂 🙂 🙂

matozazzo
15. apr 2013

potvrdzujem,posledny RP ti bude vyplateny vo februari za januar ci budes pracovat alebo nie, nema to na to vplyv

olink4
15. apr 2013

Môžeš poberať, len ho tam môžeš mať iba na doobedie, čo je max. 4hod. denne. Ak na celý deň, tak nemôžeš poberať rodičovský.

sympa1
15. apr 2013

@olink4 blbost...moze byt cely den

andrejka1974
15. apr 2013

urcite moze byt cely den , moja vlani nastupila do skolky je septembrova a ja som mala rodicak este v oktobri a bola cely den 🙂 🙂 🙂

olink4
16. apr 2013

@sympa1 Neviem odkiaľ to máš ty, ale mne to takto bolo vysvetlené na soc, oddolení, ktoré má na starosti rodičovský. Je možné, že su tie podmienky odlišné, veľmi záleží aj od osoby na soc., ktotá môže a nemusí mať vedomosti.

jana
16. apr 2013

ano bude, viem to istotne, som sa nato osobne pytala asi pred mesiacom. Ja si idem dat schvalit predlzeny rodicovsky (podla diagnozy mame nato narok) a som sa pytala, ze ci mozem ist do prace aj na TPP a mi povedali, ze im to je jedno, ako budem mat o dieta postarane .. ci ho dam do skolky, ci sa pri nom pristriedame s babkou dedkom . Len si potom vyries odvody do socialky. Ty mas schvaleny rodic. prispevok do 3. rokov dieta a nic natom nemeni, ze ci je skolke aj cely den alebo nie.

bocianka123
16. apr 2013

@marrya ahoj, ak môžem prispieť - ak dáš dieťa do štátnej škôlky, na ktorú už štát prispieva, teda ju dotuje , tak zrejme nedostaneš RP ... kedže aj RP je štátna dávka. ale ak dáš dieťa do súkr. škôlky/jkasličiek , ktorá nemá dotáciu od štátu, tak dostaneš RP do 3. roku veku dieťaťa, alebo môžeš žiadať aj o príspevok na starostlivosť o dieťa.... ten vyšší 230 eur.. ale musíš všetko vydokladovať...

ak sa mýlim, opravte ma...

gapa
16. apr 2013

@marrya
podla teraz účinných zákonov:
1.- poberáš RP bez ohladu na to, či dieťa chodí do jaslí, škôlky na 4 alebo 8hodin denne, lebo splnaš v každom prípade podmienku riadnej starostlivosti o dieťa ako to vyžaduje Zákon o rodič.príspevku. Podmienku splnaš, ak sa o dieťa staráš OSOBNE alebo ak zabezpečíš starostlivost inou právnickou alebo plnoletou fyzickou osobou (prívnická je napr. škôlka, jasle ). na poberanie RP nemá vplyv do akej škôlky chodí (to bolo už niekolko rokov dozadu tak)
2.- tiež nadalej môžeš byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, lebo tam tiež platí tá istá podmienka, lebo sa to berie zo Zákona o rodič.príspevku.
2. len v zákone o zdravotnom poistení je podmienka osobnej a celodennnej riadnej starostlivosti o dieťa do 6rokov splnená len v prípade, že dieťa navštevuje škôlku alebo jasle max. na 4hod denne, inak podmienku nesplnaaš a nemôžeš byť zdr.poistená aKO OSOBA OSOBNE CELODENNE A RIADNE SA STARAJúCA O DIEťA DO 6ROKOV. Ale to sa poberatelov RP netýka, lebo tí sú zdravotne poistní ako POBERATELIA RODIč.PRíSPEVKU. Teda jedine ak by si chcela čerpať v zamestnaní po ukončení pboerania rodič.príspevku neplatené volno a byť doma, tak zdr.poistená šátom môžeš byť len v prípade, že dieťa navštevuje škôlku na max. 4hod. denne, inak zdr.positená státom z toho titulu nebudeš.
@bocianka123
@olink4

príspevok na starostlivost o dieťa (max. 230eur na mesiac, podla zdokladovania) môžeš poberať namiesto RP (nie súbežne) vtedy, ak ti trvá dôch.poistenie zamestnanca alebo povinne poistenej szčo, teda vykonávaš prácu alebo čerpáš riadnu dovolenku, ale nie ak čerpáš rodič.dovolenku.

toto platí od 1.1.2011, dovtedy to bolo v dôch.poistení a rodič.príspevku inak (zdravotne bolo rovnako)

bocianka123
16. apr 2013

@gapa ďakujem za vysvetlenie.

sonnya
16. aug 2013

chcem sa opýtať, či viete poradiť ako je to v prípade, že je rodič nezamestnaný? Dieťa nastúpi do škôlky (ešte nemá 3 roky) takže poberá rodičovský do 3 rokov, môže sa takýto rodič hlásiť na UPSVaR ako uchádzač o zamestnanie? Ďakujem.

charluc
2. sep 2013

zdravi !chcem sa aj ja spytat ,mam dceru ktora bude mat v maji 3 roky a uz teraz chodi do skolky,kedze byvame na dedine kde je malo deti tak sa v skolke tesia.moja otazka je ci mozem poberat rodicovsky aj nadalej ,alebo aj ist do prace.dakujem

strelka11
9. sep 2013

@charluc ano mozes pracovat normalne na zmluvu a budes poberat rodicovsky do 3 rokoch dietata,teda do maja, mne povedali úradnicky,ze do konca tohto roku sa nic menit na tomto nebude,po novom roku si to treba sledovat 🙂

charluc
9. sep 2013

@strelka11 dakujem

janka942
10. feb 2014

Chcem sa opytat ak dieta este nema 3roky a chcem ho dat do skolky ,mozem poberat aj RP a nepracovat?

evita68
10. feb 2014

@janka942 ba dokonca aj pracovať 🙂
áno, je to tak, ako píšeš

janka942
10. feb 2014

pytam sa lebo som pocula ze pokial dieta nastupuje do skolky tak mi zanika RP.iba ak by som isla pracovat tak mozem poberatRP

radkaturkovicova
14. feb 2014

Ahojte maminky mam jaslicky a skolku v horskom parku ak by ste nemali kam dat deticky na cely den alebo len tak ked si chcete vybehnut na kavicku.svetrozpravok.sk