Rodičovský príspevok a práca v roku 2013
Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?
@baklik už ani neviem kde... som bola z toho v šoku, tak som hľadala čo naviac info
Baby, a ten príspevok na opatrovanie dieťaťa sa vypláca aj keď dieťa opatruje aupairka? Či je to len na jasle a škôlku?
@mamkabeika musi ti dať opatrovatelka fakturu
ja by som to riešila postupne ide nietorá do toho somnou? myslim peticia protesty lobovanie...máme na to dosť času kým to pride do parlamentu. kto sa chce pridať pište mi do IP
@elise A odkiaľ vezme faktúru suseda na invalidnom, ktorá si potrebuje privyrobiť? 😖
@mamkabeika musi mať živnosť
@elise prosím pripomenieš mi aký to bol úspech?
Myslíš Mihálovú reformu a zmenu RP , a prechodné ustanovenia? To je pekné, ale mihál vtedy neznižoval RP ako chce teraz fico a spol ...
a ked si spomínam .. a RP bol cez 164 eur .. a fico sa rozhodol odmeniť tie holky čo pracujú ( teda pracovali pred RP ) a im zdvihol RP na 234 eur či koľko tak nebol dôvod protestovať ...
ale teraz ak je RP temer 200 a má ísť dole na 160 eur .. a nemožnosť pracovať ... no neviem som veľký pesimista ... :(
@mamkabeika suseda si založí živnosť a bude faktúrovať .. a potom z tej sumy bude platiť dane a odvody ...
@mamkabeika uz som nasla, je to tam 😉
@zalka tak sa mi milá suseda na to opatrovanie vykašle 😝 a čo starkí? tí musia mať tiež živnosť?
@mamkabeika staci si zalozit zivnost, netreba na to nic specialne, hocikto si to moze, ale potom z tej sumy treba aj platit dane a odvadzat odvody - normalny obchodny vztah, kde ti ona musi vystavit fakturu za sluzby.
kamaratka si nasla taku dochodkynu, ktora takto funguje bez problemov.
@baklik aha a to musí aj z 200 € mesačne?
@mamkabeika tak si mila suseda neprivyrobi... vsetci, ktori chcu oficialne opatrovat, aby si ty mohla poberat prispevok, musia mat zivnost...
ten prispevok na opatrovanie by sa mal zvysit na 260 eur maximalne. ale vsetko je to zatial len hypoteticke. myslim, ze s tym vyrukuju najskor v septembri
@mamkabeika všetci pre ktorých chceš využiť prispevok musia mať živnosť aby ti dali fakturu alebo to platiť z platu.
@elise Ďakujem, už tomu rozumiem 😀
@mamkabeika 😀 bohužial je to tak
@elise no sumy už si nepamätám .. je to jedno ... proste zhrniem to ...
1 zmena zákona ... vyšší RP pre pracujúcich,.... zákaz práce cez RD .... ludia to brali
2 zmena zákona ... zvýšenie RP pre nepracujúcich, zníženie pre pracujúcich ... prechodné obdobie .. ludia boli viac menej spokojný .... a mo hlo sa pracovať a poberať RP
3 pripravovaná zmena ... zvýšenie RP pre pracujúcich, zníženie pre nepracujúcich ... zákaz práce cez RD ... a tu bude problém, ked sa niekomu od januára zníži RP z 200e na 160 eur .. a ešte aj nebude môcť pracovať ... :( ale nemyslím, že dajú dáke prechodné obdobie ...
@elise no necháme sa prekvapiť ... čítaj tu http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/07/02/rich... ... ak chceš bojovať skús to s ním ... 🙂

@jasminga pokial budu študovať tak ano platitelom j štát