icon

Rodičovský príspevok a práca v roku 2013

luci2012
9. okt 2012

Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?

elise
2. júl 2013

@jasminga pokial budu študovať tak ano platitelom j štát

zalka
2. júl 2013

@elise samozrejme a smer má väčšinu v parlamente ... ty si myslíš že tento zákon neprejde ... samozrejme že prejde ...

elise
2. júl 2013

@zalka ešte to nie je v parlamente. zatial pripomienkuju medzi ministerstvami potom sa zapracuju pripomienky a potom to ide do parlamentu

mamkabeika
2. júl 2013

@baklik už ani neviem kde... som bola z toho v šoku, tak som hľadala čo naviac info

mamkabeika
2. júl 2013

Baby, a ten príspevok na opatrovanie dieťaťa sa vypláca aj keď dieťa opatruje aupairka? Či je to len na jasle a škôlku?

elise
2. júl 2013

@mamkabeika musi ti dať opatrovatelka fakturu

elise
2. júl 2013

ja by som to riešila postupne ide nietorá do toho somnou? myslim peticia protesty lobovanie...máme na to dosť času kým to pride do parlamentu. kto sa chce pridať pište mi do IP

zalka
2. júl 2013

@elise myslím, že neuspeješ .. štát potrebuje šetriť ... tak si zvolil ficko túto formu ...

elise
2. júl 2013

@zalka netreba sa dopredu vzdávať pred 4 rokmi sme usepli aspon vo väčšine

habdula
2. júl 2013

@elise ja viem, keď si prečítaš vyššie, sama som to napísala a pridala aj link ...

elise
2. júl 2013

@habdula ja som to pre istotu napisala tiež aby to bolo jasne že ešte nie je nič schválené

mamkabeika
2. júl 2013

@elise A odkiaľ vezme faktúru suseda na invalidnom, ktorá si potrebuje privyrobiť? 😖

elise
2. júl 2013

@mamkabeika musi mať živnosť

habdula
2. júl 2013

@elise myslím, že z príspevku a aj priamo z linku je to jasné, veď sa ti volá Návrh ... Ale opakovanie je matka múdrosti ...

zalka
2. júl 2013

@elise prosím pripomenieš mi aký to bol úspech?
Myslíš Mihálovú reformu a zmenu RP , a prechodné ustanovenia? To je pekné, ale mihál vtedy neznižoval RP ako chce teraz fico a spol ...
a ked si spomínam .. a RP bol cez 164 eur .. a fico sa rozhodol odmeniť tie holky čo pracujú ( teda pracovali pred RP ) a im zdvihol RP na 234 eur či koľko tak nebol dôvod protestovať ...
ale teraz ak je RP temer 200 a má ísť dole na 160 eur .. a nemožnosť pracovať ... no neviem som veľký pesimista ... :(

zalka
2. júl 2013

@mamkabeika suseda si založí živnosť a bude faktúrovať .. a potom z tej sumy bude platiť dane a odvody ...

baklik
2. júl 2013

@mamkabeika uz som nasla, je to tam 😉

mamkabeika
2. júl 2013

@zalka tak sa mi milá suseda na to opatrovanie vykašle 😝 a čo starkí? tí musia mať tiež živnosť?

baklik
2. júl 2013

@mamkabeika staci si zalozit zivnost, netreba na to nic specialne, hocikto si to moze, ale potom z tej sumy treba aj platit dane a odvadzat odvody - normalny obchodny vztah, kde ti ona musi vystavit fakturu za sluzby.
kamaratka si nasla taku dochodkynu, ktora takto funguje bez problemov.

elise
2. júl 2013

@zalka 240 myslim bol rodičák pre tie čo pracovali tie klesli na 190 po 2 roku veku dieťaťa. ale predlžila sa materská - jej poberanie (od nástupu materskj po nástup rodičovskej) pridalo sa v rodičáku pr maminy ktore maju dvojičky trojičky...

mamkabeika
2. júl 2013

@baklik aha a to musí aj z 200 € mesačne?

baklik
2. júl 2013

@mamkabeika tak si mila suseda neprivyrobi... vsetci, ktori chcu oficialne opatrovat, aby si ty mohla poberat prispevok, musia mat zivnost...
ten prispevok na opatrovanie by sa mal zvysit na 260 eur maximalne. ale vsetko je to zatial len hypoteticke. myslim, ze s tym vyrukuju najskor v septembri

elise
2. júl 2013

@mamkabeika všetci pre ktorých chceš využiť prispevok musia mať živnosť aby ti dali fakturu alebo to platiť z platu.

mamkabeika
2. júl 2013

@elise Ďakujem, už tomu rozumiem 😀

elise
2. júl 2013

@mamkabeika 😀 bohužial je to tak

zalka
2. júl 2013

@elise no sumy už si nepamätám .. je to jedno ... proste zhrniem to ...
1 zmena zákona ... vyšší RP pre pracujúcich,.... zákaz práce cez RD .... ludia to brali
2 zmena zákona ... zvýšenie RP pre nepracujúcich, zníženie pre pracujúcich ... prechodné obdobie .. ludia boli viac menej spokojný .... a mo hlo sa pracovať a poberať RP
3 pripravovaná zmena ... zvýšenie RP pre pracujúcich, zníženie pre nepracujúcich ... zákaz práce cez RD ... a tu bude problém, ked sa niekomu od januára zníži RP z 200e na 160 eur .. a ešte aj nebude môcť pracovať ... :( ale nemyslím, že dajú dáke prechodné obdobie ...

elise
2. júl 2013

@zalka ono sa vracaju k stavu aký bol pred 2 vládami nazad. ja som pri prom brala rodičák 3400 sk

elise
2. júl 2013

@zalka prechodné opatrenia budú určite

zalka
2. júl 2013

@elise no necháme sa prekvapiť ... čítaj tu http://blog.etrend.sk/mihalblog/2013/07/02/rich... ... ak chceš bojovať skús to s ním ... 🙂

elise
2. júl 2013

@zalka s mihálom sa rokovalo v tedy 😀 😀 😀 😀 ale dal sa ako tak presvedčiť ale nie je dobré aby loboval politik (aby si nestaval publicitu na chudákoch - to mi vtedy vravela mderátorka joj - stránavová