icon

Rodičovský príspevok a práca v roku 2013

luci2012
9. okt 2012

Ako je to s rodičovským príspevkom v roku 2013 ? V práci mi kolegyne tvrdili, že ho už na budúci rok nebudem poberať ak budem pracovať. Vraj to vláda zrušila ( aj plat, aj rodičovský). Viete o tom niečo?

habdula
2. júl 2013

@milagrosss20 no je to momentálne v pripomienkovom konaní, ak to prejde, tak to bude zlé ... Neviem však nájsť znenie toho zákona, čo je v pripomienkovom konaní, že ako to chcú v skutočnosti, či to nebude ohraničené výškou príjmu a podobne ...

habdula
2. júl 2013

Tak a už som ho našla, sú to riadni sviniari - https://lt.justice.gov.sk/Document/DocumentDeta...

zalka
2. júl 2013

@erienka ak si zamestnaná stále tak nie je problém s reťazovým pôrodom .. ak zamestnanie nemáš ... tak tam problém je ... lebo obnoviť poistenie a mať splnenú podmienku 270 dní v posledných dvoch rokoch je možné len do 15 mesiacov od skončenia poistenia ...

@wercsi83 zamestnávateľ ťa bude evidovať ako zamestnanca na RD ... môže ti urobiť novú zmluvu na dobu určitú napr. na 2 roky ... a ako sa šíri .... ak budeš pracovať po novom roku tak RP nedostaneš ... to budú zase finty .. prihlásiť na dohodu 2 v mesiaci odhlásiť 29 v mesiaci aby nebol celý mesiac odrobený ...

@milagrosss20 no vyzerá to tak s tým novým rokom, smer má väčšinu takže si to zrejme schvália ... to budú zase finty .. prihlásiť na dohodu 2 v mesiaci odhlásiť 29 v mesiaci aby nebol celý mesiac odrobený ... ale z tejto dohody nebude odvádzané nemocenské poistenie lebo pôjde o dohodu s nepravidelným príjmom tým pádom ...

mamkabeika
2. júl 2013

Ak to schvália, odkedy to bude platiť?

habdula
2. júl 2013

@zalka - neviem, či to je presne tak, lebo pokiaľ dostáva mzdu mesačne, jedná sa o pravidelný príjem, jedine, že by sa dohodol so zamestnávateľom na vyplácaní napr. v dvojmesačných intervaloch, šlo by o nepravidelný príjem ... Pri nepravidelnom príjme sa platia odvody po skončení, no pri pravidelnom každý mesiac, čiže prihlásiť 2. a odhlásiť 29. nie je postačujúce, ak je príjem pravidelný ...

zalka
2. júl 2013

@mamkabeika od 1.1.14

zalka
2. júl 2013

@habdula ide o to ako je prihlásená na SP .. ak bude prihlásená na SP celý mesiac ako dohodár a zamestnanec tak nárok na RP mať nebude , to isté tu bolo pred pár rokmi ...
preto sa stále začínali a končili dohody v tom istom mesiaci ... a kedže dohoda by nepokračovala do dalšieho mesiaca tak by šlo o nepravidelný príjem .. teda o dohodu s nepravidelným príjmom ...
pravidelný príjem je u dohôd kt. sú dlhodobé ... teda že trvajú súvisle a nie že každý mesiac je začiatok aj koniec dohody ..

habdula
2. júl 2013

@zalka, dohodár s pravidelným príjmom môže byť nahlásený do SP aj len na 1 deň a to posledný v mesiaci, ak nevieme, ktoré dni odpracoval, ale je vyplácaný mesačne, tak je považovaný za zamestnanca resp. dohodára s pravidelným príjmom

zalka
2. júl 2013

@habdula oki ... to si budú musieť ustriehnuť holky .. kt. budú pracovať počas RD ... môžu otvoriť živnosť ... nová živnosť = žiadne odvody do SP

habdula
2. júl 2013

@zalka prepáč, že si tak za tým stojím, no mám to ako vyjadrenie priamo zo SP, informovala som sa na to kvôli tomu, že máme dohodárov a potrebovala som to riešiť, riešila som to vtedy s viacerými mzdárkami ... :/ ... s tou živnosťou je to fakt, no uvidíme, či to budú považovať na základe platenia odvodov alebo len toho, či máš/resp. nemáš živnostenské oprávnenie. Počkáme si na finálne znenie novely a potom budeme hľadať kľučky 🙂

zalka
2. júl 2013

@habdula ako vieš ja som nepojedla všetku múdrosť sveta ... ja som zákon pochopila tak ... ak prihlásim 2 v mesiaci a odhlásim 29 v mesiaci tom istom .. tak nemôže isť o pravidelnú dohodu ..
ale ak prihlásiš ako vravíš ty .. napr. 15 teho v mesiaci jednom a ukončíš dohodu 10 teho v druhom mesiaci .. tak to môže byť pravidelná dohoda ...
a tak by aj boli splnené podmienky, neodpracovaný celý mesiac ...

moon1979
2. júl 2013

@zalka ahojky, ako si to pochopila ty? zvýšený RP do dvoch rokov veku dieťaťa a potom ten znížený, alebo sa celkovo skráti aj doba poberania teda z troch rokov na dva roky?

habdula
2. júl 2013

@zalka tam sa jedná o pravidelnosť príjmu, dá sa to obísť tak, že sa nebude vyplácať každý mesiac, ale každý druhý alebo štvrťročne a podobne, prihlasuje sa na skutočne odpracované dni, čož je kravina, lebo chudák ten, čo nie je zamestnaný, pracuje napr. 1 deň v týždni a na zvyšné sa musí nahlásiť ako samoplatca ...
Ak uzatvorí zamestnávateľ s pracovníkom niektorú z foriem dohody ako dohodu s nepravidelným príjmom (príjem teda nemá pracovník garantovaný pravidelne mesačne), s účinnosťou od 1.1.2013 je zamestnávateľ povinný odviesť poistné za takéhoto zamestnanca až pri skončení dohody. V tomto prípade platí špeciálna splatnosť poistného – do ôsmeho dňa druhého kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom právny vzťah zanikol.
http://www.socpoist.sk/poistne-vun/48012s

zalka
2. júl 2013

@moon1979 no do 2 rokov dieťaťa vyšší , a posledný rok ten nižší ...

mamkabeika
2. júl 2013

A keď mám byť zamestnaná od 1.9. 2013 tak čo? Od nového roka mi vezmú rodičák?

moon1979
2. júl 2013

@zalka tak som to správne pochopila, pretože už všetci stresujú, že sa aj skracuje na dva roky ... 🙂

zalka
2. júl 2013

@habdula no uvidíme čo to bude od januára ... ale je to svinstvo , zase začnú babičky vybavovať vo veľkom živnosti ...
pri RP 160 eur a príspevku na starostlivosť 230 eur je už zaujímaviý finančný rozdiel ...

zalka
2. júl 2013

@mamkabeika no áno ... od nového roka prídeš o RP ak budeš zamestnaná ...

moncicip
2. júl 2013

Ahojte. Ak nastupim 6.9.2013 do prace s tym ze maly pojde do jasiel na ktore vybavim prispevok na starostlivost o dieta tak ako to bude po novom roku? Budem mat nan narok ci nie ked budem pracovat? Dakujem za odpoved.

mamkabeika
2. júl 2013

„§ 12c
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2014

Podmienky nároku na rodičovský príspevok a jeho suma sa aj po 31. decembri 2013 posudzujú podľa zákona účinného do 31. decembra 2013, ak
a) nárok na rodičovský príspevok vznikol pred 1. januárom 2014 a trvá aj po 31. decembri 2013 alebo
b) sa rodičovský príspevok po 31. decembri 2013 odníme oprávnenej osoby a jedna z oprávnených osôb si uplatní nárok na rodičovský príspevok na zabezpečenie riadnej starostlivosti o to isté dieťa.“.

mamkabeika
2. júl 2013

@zalka dakujem

ajka80
2. júl 2013

@mamkabeika len pre moju 100% istotu - chápem to správne, ze ak som na rodicovskej dovolenke od apríla 2013 a odvtedy zároveň aj pracujem, tak sa na mna zákon platný od 1.1.2014 v podstate nevztahuje a tým pádom budem moct mat nadalej príjem, aj rodičák? dakujem

mamkabeika
2. júl 2013

@ajka80 ja si myslím, že správne. Lenže toto je len v pripomienkovom konaní, takže ktovie, čo všetko sa uzákoní. 😒

baklik
2. júl 2013

@mamkabeika podla mna to tak neprejde, to by sli proti sebe. podla mna to bude platit rovnako pre vsetkych bez rozdielu. ale ak by nie, tak ja budem len rada, kedze od januara by som rada isla do prace a maleho dala do skolky, bude ma dva roky a 1 mesiac vtedy. takze by mi teoreticky mal ostat rodicak, plus plat. ale ktovie ako to nakoniec bude...

a kde si prosim ta, vyhrabala toto prechodne ustanovenie? v tom tvojom odkaze som ho nenasla...

jasminga
2. júl 2013

baby, ak spravne chapem, vrati sa ten predosly zakon o vyssom a nizsom rodicaku?? pointa je v tom istom nie? ak chces vyssi, musis byt pred porodom 270 dni nemocensky poistena.. staci byt aj dnp?

jasminga
2. júl 2013

@zalka ? a nevies mi povedat ako domysleli v tom novom zakone studentov vs? ako snazime sa o babo, ale od septembra nastupujem do skoly na denne studium, tak ma to zaujalo..

zalka
2. júl 2013

@jasminga čo so študentami? nemyslím, že dajú nejaké výnimky ... a skúmať budú splnenú podmienku 270 dní poistenia .. a podla mna nebudú skúmať či ich získal človek ako szčo, ako zamestnanec alebo ako DNP

jasminga
2. júl 2013

@zalka ale kdesi v tom zakone som citala nieco o studentoch.. ale to len na rychlo, tak som spochybnila ci budu mat tieto matky narok na rodicak..

elise
2. júl 2013

@habdula zatial je to len návrh v medzirezotnom pripomienkovani

zalka
2. júl 2013

@jasminga no ja som tam nič t aké nevidela